Brez okrepitev bodo prvi le v Nemčiji

Liga prvakov: Barcelona v le eni tekmi razkrila omejitve (moštva) Pepa Guardiole.

Objavljeno
07. maj 2015 22.03
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Visok poraz pred 95.000 gledalci v Barceloni je močno načel samozavest Bayernovih nogometašev, četudi poudarjajo, da polfinala lige prvakov »še ni konec« in da je v nogometu možno vse. Vodilni možje bavarskega kluba ne verjamejo v čudeže, zato iščejo način, s katerim bi okrepili moštvo nemškega prvaka.

Vsak, ki si je ogledal polfinalno tekmo bodisi na štadionu Camp Nou bodisi pred TV zaslonom, pozna »svoj« razlog za tri gole v mreži najboljšega vratarja na svetu Manuela Neuerja. Bayern naj bi oddaljili od finala LP na nemških tleh napačna taktika šefa stroke Pepa Guardiole, edinstveni večer Lionela Messija, zapravljena priložnost Roberta Lewandowskega pri rezultatu 0:0 in celo smola. Le malokdo je izpostavil razliko v kakovosti med začetnima enajstericama Barcelone in Bayerna.

Denar resda ni optimalno merilo za oceno učinka na igrišču, toda ponuja zanimivo primerjavo. Enajsterica, ki jo je poslal v ogenj Barçin trener Luis Enrique, na trgu velja približno 460 milijonov evrov, fantje, ki jim je zaupal Guardiola, pa 330 milijonov €. Če k temu dodamo vrednost manjkajočih adutov, ključnih za konkretnost v igri Bavarcev, dobimo odgovor na vprašanje, zakaj Bayernovi igralci niso sprožili na vrata Marca Andreja Tera Stegna niti enega strela. Odsotni so bili Franck Ribery (30 mio €), Arjen Robben (35 mio €) in David Alaba (40 mio €). Če upoštevamo, da ni igral na standardnem položaju niti Philipp Lahm, je bil Bayern brez klasičnih udarnih navez na obeh bočno-krilnih položajih!

»Robben in Ribery sta ključna igralca za našo igro ob nasprotnih napadih,« je po porazu priznal tudi Guardiola. Nizozemec se v tej sezoni ne bo vrnil na igrišče, Francoz bi lahko okusil kakšno minuto igre že na torkovi povratni tekmi v Münchnu, toda to seveda ne bi bil Ribery v »top formi«. Možnost, da bi bil Bayern ob svoja ključna aduta tudi v prihodnjih pomembnih tekmah, bo večja iz sezone v sezono. Robben je letos dopolnil 31 pomladi, Ribery je še leto starejši.

Nekateri komentatorji so našteli več ozkih grl v bavarskem stroju. Kolumnist v münchenskem časopisu TZ Michael Knippenkötter: »Schwensteiger je koristen za bojevitost moštva, njegova ritem in hitrost pa nič več nista zadostna. Tudi čas statičnih plejmejkerjev, kot je Alonso, je minil, toda tega ne moreš opaziti v tekmah s Freiburgom, Hoffenheimom in Werderjem.« Upanje v uspeh bavarskega ponosa so izgubili tudi tamkajšnji navijači. V eni od anket (N = 3600) so odgovarjali na vprašanje, ali lahko Bayern preskoči Barcelono; 39 odstotkov jih je menilo, da »če je kdo sposoben nadoknaditi tri gole zaostanka, je to Bayern«, 61 % jih je izbralo odgovor: »Ne! Barcelona je trenutno enostavno predobra za Bayern.« Lothar Matthäus je izpostavil Guardiolo: »Pep je odličen trener, toda nekatere njegove odločitve niso bile posrečene. Nenehno menjavanje pozicij igralce zmede.« Bayern je v tem stoletju le trikrat izgubil tri zaporedne tekme: septembra 2000, marca 2011 – Louis van Gaal je tedaj odletel še pred koncem sezone – in letos (Borussia, Leverkusen, Barcelona).

Vodilni možje kluba s tretjimi največjimi prihodki na svetu – za Realom in Barcelono – bodo sprejeli nekatere odločitve še pred poletjem. Bavarci so le s podpisom ene dolgoročne pogodbe, Adidasom, prišli do dodatnih sredstev za okrepitve – 900 milijonov € do leta 2030 –, brez katerih bi bili v naslednji sezoni še ranljivejši. »Vem, da je osvojitev bundeslige premalo za klub, kot je Bayern,« se zaveda tudi Guardiola. Ta je v svoji prvi sezoni na Bavarskem osvojil štiri lovorike, v tej bi lahko ostal »le« pri solatnem krožniku. Zaradi vsega naštetega je bolj ali manj jasno, da bo v Münchnu živahno že nekaj mesecev pred Oktoberfestom. Ali je šlo v primeru domnevnega nakupa Garetha Balea za odškodnino 130 milijonov € le za govorice, bo razkril šele čas, v vsakem primeru pa lahko v sezoni 2015/16 pričakujemo na Allianz Areni najmanj dva, tri ali še več novincev najvišje svetovne ravni. J. S