Brez Zahovića poraz vijoličnih

Zavrč je v polfinalni tekmi pokala Slovenije premagal Maribor z 2:1.

Objavljeno
14. april 2016 23.17
Maribor- Zavrč. Napad Jura Matjašič- a ( Zavrč). V Zavrču 14.4.2016
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Zavrč – Maribor je v prvi polfinalni tekmi proti Zavrču hodil po robu prepada. Ob polčasu je v Halozah že izgubljal z 0:2 po golih Josipa Golubarja in Jureta Matjašiča, v drugem polčasu pa le stisnil nekaj več moči in znanja, da je po zaslugi Gregorja Bajdeta ublažil poraz in si za povratni dvoboj v Ljudskem vrtu (20. t. m.) priigral solidno izhodišče.

Umik suspenza za Agima Ibraimija (s prvim moštvom še ne bo treniral) je bila včerajšnja najbolj presenetljiva vest iz tabora Maribora. Na prizorišče številnih »nesreč« v Haloze, kjer je minulo sredo v ligaški tekmi igral brez golov, pa je dopotoval vidno oslabljen. Športni direktor Zlatko Zahović se je namreč po za »telo in dušo« napornih dnevih umaknil iz javnosti, zato je kadrovsko operativni del vijoličnega moštva zastopal Zahovićev svetovalec Miran Pavlin. Toda podpora mariborskih privržencev ni bila zato nič manj številčna v pravljičnem »športnem parku« Mirana Vuka, ki je kot župan Zavrča ter neuradni prvi mož kluba pripeljal vrhunski slovenski nogomet tudi na južni vzhod Slovenije.

Že pred prvim sodnikovim žvižgom je v zraku viselo le eno vprašanje: kako bo na mariborsko moštvo vplivala »afera Ibraimi«? Sodeč po izbiri začetne enajsterice Darka Milaniča ne prav dobro, težave je bilo mogoče slutiti. Na klopi za rezervne igralce sta bila Marcos Tavares in Milivoje Novaković, Željko Filipović je ostal v Mariboru zaradi slabosti s sobotnega ligaškega dvoboja, obrambni del moštva pa po profilu igralcev, štirje branilci in zadnja zvezna, ni premogel niti pol šprinterja.

Odgovor na Milaničev izbor je prišel hitro in v za Maribor najhujši možni obliki – kot zaostanek. Jure Matjašič, eden od najmočnejših slovenskih adutov v pretežno hrvaško obarvanem domačem moštvu s srbskim trenerjem Slavkom Matićem, je v 11. minuti na levi strani v kazenskem prostoru preigral Denisa Šmeja in s podajo v sredino Josipu Golubarju kot na pladnju ponudil žogo za vodstvo. Varaždinec darila ni izpustil iz nog.

Odličnemu uvodu Zavrča je sledilo še nadaljevanje brez razburljivih akcij, v katerem Mariborčani niso delovali prepričljivo. Resda so imeli žogo v nogah, a bili so nenevarni. Vse do 42. minute so bili zgolj sodelujoči. Takrat pa je Jean Philippe Mendy stekel v prazen prostor in se znašel iz oči v oči z Matijo Kovačičem. Žogo so že vsi videli v mreži, a Mendy je streljal za las mimo vrat. A to še ni bilo najhujše, kar se je lahko zgodilo prvakom. V nasprotnem napadu je še enkrat »pičil« Matjašič. Tokrat se ni odločil za preigravanje, ampak za strel z dobrih 25 m. Izstrelil je izjemen projektil, ki je zletel v desni zgornji kot nemočnega vratarja Jasmina Hadnanovića.

»Strel je bil nagonski, nisem razmišljal veliko,« je bil iskriv domači junak.

Mariboru je grozil polom, Zavrča v tej sezoni še ni premagal. Odmor je prišel kot naročen, da so vijolični sestavili še načrt B in ga tudi izpeljali. Gol odrešitve je po boljši igri prišel v 71. minuti. Zrežiral ga je Marko Janković, ki je po Mendyjevi podaji po desni strani stekel proti domačim vratom. Za trenutek je izgubil prednost, a je zmogel strel z bližine. Žoga je zadela levo vratnico in se srečno odbila proti sredini, kjer jo je zlahka v mrežo porinil Bajde.

»Rezultat je slab. Morali bi vzeti več na takšnem igrišču. Mendyjeva priložnost bi zasukala tekmo, a gol smo si zaslužili,« je ocenil Milanić, domači trener Slavko Matić pa je dodal: »Seveda bi si želel zanesljivejšo zmago, a imamo aktiven izid. Visoko smo stali, a mi je žal, da so Mariborčani to enkrat izkoristili. Tudi po golu smo se še dvignili.«

Pokal Slovenije, polfinale

Zavrč - Maribor 2:1 (2:0)

(Golubar 11., Matjašič 43.; Bajde  71.)

Zavrč: Kovačić, Jakšić, Rogač, Antić, Mužek, Pihler, Cvek, Matjašič, Kokorović (/89. Karamatić), Golubar (82./Tišma), Batrović (42./Batrović).

Maribor: Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Janža, Janković, Kabha (63./Vršič), Dervišević, Bohar (83./Novaković), Mendy, Bajde.