Caballero junak Cityja pri osvojitvi ligaškega pokala

Manchester City je v finalu angleškega ligaškega pokala po enajstmetrovkah premagal Liverpool s 3:1.

Objavljeno
28. februar 2016 18.01
Posodobljeno
28. februar 2016 19.23
Britain Soccer League Cup
M. Ž.
M. Ž.

London - Manchester City si je priboril svoj četrti naslov prvaka v angleškem ligaškem pokalu, potem ko je v finalu na štadionu Wembley po enajstmetrovkah premagal Liverpool s 3:1.

Ekipi sta v rednem delu dosegli po en gol. Manchester City je povedel v 49. minuti, ko je Simon Mignolet slabo posredoval ob strelu Fernandinha z desne strani in mu je žoga ušla pod roko v mrežo, Liverpool pa si je podaljšek priboril v 83. minuti prek Philippeja Coutinha.

Liverpool in Manchester City v podaljšku nista zadela, zato so sledile enajstmetrovke. Pri teh je bil v glavni vlogi vratar Cityja Willy Caballero, ki je ustavil strele Lucasa Leive, Coutinha in Adama Lallane, za sinjemodre pa so zadeli Jesus Navas, Sergio Agüero in Yaya Toure.

V angleškem ligaškem pokalu je največ naslovov osvojil Liverpool (8), na drugem mestu sta Aston Villa in Chelsea (5), na tretjem pa Manchester United, Manchester City, Tottenham in Nottingham Forest (4).

POTEK TEKME

Za prvo nevarno akcijo na tekmi so poskrbeli igralci Cityja, pri katerih je Sergio Agüero preigral Lucasa Leivo in Mamadouja Sakhoja ter z roba kazenskega prostora sprožil v desni kot, vratar Simon Mignolet pa je žogo odbil v vratnico.

Pri Liverpoolu so bili le tri minute kasneje prisiljeni opraviti menjavo in iz preventivnih razlogov z igrišča poklicali Sakhoja, ki je z glavo trčil v soigralca Emreja Cana. Rdeči v prvem polčasu niso pokazali veliko, še najnevarnejši so bili v 33. minuti, ko je z roba kazenskega prostora neuspešno streljal Philippe Coutinho. Prvi polčas se je končal brez golov.

Drugi del tekme so bolje začeli pri Cityju in v 49. minuti povedli z 1:0. V protinapadu je Agüero žogo podal Fernandinhu, ta se je na desni strani odločil za strel iz težkega položaja, vratar Mignolet pa je slabo posredoval in žoga je končala v mreži.

Ekipi sta si do 60. minute pripravili po eno priložnost. Pri Liverpoolu je v 56. minuti zgrešil James Milner, pri Cityju pa je štiri minute kasneje iz ugodnega položaja nenatačno meril Raheem Sterling.

Navijači Liverpoola so v zaključku rednega dela dočakali izenačujoči gol. To se je zgodilo v 84. minuti, ko je Daniel Sturridge z desne strani podal na oddaljeno vratnico, tam je Adam Lallana iz neposredne bližine zadel vratnico, nato pa je žogo v mrežo potisnil Philippe Coutinho.

Sinjemodri so imeli le tri minute kasneje priložnost za novo vodstvo, vendar je Mignolet ustavil poskus Fernanda, Liverpoolov vratar pa je nato v 89. minuti dobro posredoval tudi ob strelu Yaye Toureja in redni del tekme se je končal z neodločenim izidom 1:1.

Glavni trener Cityja Manuel Pellegrini je na začetku podaljška uporabil dve menjavi in na igrišče poslal Pabla Zabaleta in Jesusa Navasa. Ekipi sta bili v prvih petnajstih minutah enakovredni, najlepšo priložnost pa je v zadnji minuti zapravil Agüero, ki je izkoristil slabo posredovanje Liverpoolove obrambe in se sam znašel pred Mignoletom, vendar pa je Belgijec dobil še drugi neposredni dvoboj.

V drugem delu podaljška je imel več dela Cityjev čuvaj mreže Willy Caballero, ki je v 109. minuti ustavil strel Divocka Origija, minuto zatem pa je bil dobro postavljen ob prostem strelu Daniela Sturridgea. Podaljšek se je končal z izidom 1:1 in o zmagovalcu so odločali streli z bele točke.

Pri »loteriji« so bili uspešnejši igralci Manchester Cityja. Vratar Caballero je ustavil kar tri strele - izkazal se je ob strelih Leive, Coutinha in Lallane - za Meščane pa so zadeli Navas, Agüero in na koncu Toure.

Angleški ligaški pokal, finale

Liverpool - Manchester City 1:3 (0:0) *po enajstmetrovkah

(Coutinho 83.; Fernandinho 49.)

Liverpool: Mignolet, Moreno (72./Lallana), Sakho (25./Toure), Leiva, Clyne, Coutinho, Can, Henderson, Milner, Firmino (81./Origi), Sturridge.

Manchester City: Caballero, Sagna (91./Zabaleta), Kompany, Otamendi, Clichy, Toure, Fernando (91./Navas), Fernandinho, Silva (110./Bony), Sterling, Agüero.