Čačić: Morali bomo pritiskati in biti potrpežljivi

Nogometaši Maribora bodo jutri igrali povratno tekmo drugega kola kvalifikacij lige prvakov proti Birkirkari.

Objavljeno
23. julij 2013 10.51
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Slovenski državni prvak Maribor bo jutri na domačem štadionu Ljudski vrt igral povratno tekmo drugega kola kvalifikacij lige prvakov proti malteški Birkirkari.

Prva tekma Maribora in Birkirkare se je končala s presenetljivim izidom 0:0, pri čemer so imeli favorizirani nogometaši štajerskega moštva v zakljčku tudi nekaj sreče, da se z Malte niso vrnili s porazom.

Trener mariborskega moštva Ante Čačić je na današnji novinarski konferenci dejal, da verjame v kakovost svoje ekipe, ki bo s pomočjo domačih gledalcev izpolnila cilj in napredovala.

»Na prvi tekmi smo dodobra spoznali nasprotnika, ki se je pokazal kot naporen. Odigral je kakovostno v bloku, ima nekaj hitrih igralcev v konici napada, je ekipa, ki zahteva budnost, pozornost, zbranost. Nam samo zmaga zagotavlja uspeh. Treba bo pritiskati in biti potrpežljiv. Mislim, da imamo veliko izkušenj s prve tekme, ekipa se je ob zmagi v Velenju pokazala v boljši luči. Mislim, da smo kakovostni, bolj kot pred osmimi dnevi. Osnovni cilj je odigrati šest tekem v Evropi, zato moramo narediti vse, da nam to uspe. Ekipa je dobra, vsi so zdravi, sem optimist. Ekipa je dobro razpoložena in verjamem, da bomo s podporo zvestih navijačev izpolnili naše cilje,« je povedal Čačić in dodal, da so imeli njegovi igralci srečo, da so se na prvi tekmi izognili porazu.

»Bili smo nestrpni in smo zato delali veliko napak, imeli pa smo srečo, da nas niso bolj kaznovali, saj so imeli priložnosti. Lahkih nasprotnikov ni, v vsako tekmo je treba iti stoodstotno koncentriran. Njihovo prvenstvo se začne šele avgusta, zato so nekoliko bolj spočiti, a imamo mi hitrejše igrišče, kar zna biti naša prednost za ugoden izid. Na zadnjih treningih smo iskali ideje, kako prebiti blok osmih igralcev, podvajali smo igralce na bokih, hkrati pa bomo na tekmi skušali biti dovolj blizu, da ko se žoga izgubi, da lahko hitro prevzamemo pobudo,« je sklenil trener Maribora.

Mendy želi pomagati kljub bolečinam

Igralci štajerskega moštva so že opravili prvi uradni trening, na katerem je s polno obremenitvijo vadil tudi Jean Philippe Mendy, ki je med prvenstvenim dvobojem v Velenju dobil udarec v stegensko mišico.

»Moram stisniti zobe, želim biti med kandidati za nastop v sredo. Zelo sem vesel zaradi prvega zadetka v dresu Maribora, ki je nagrada za trud na treningih. To so bile moje prve priprave po dolgem času, ki sem jih oddelal v celoti in tako intenzivno. Vmes sem bil utrujen, manjkalo je svežine po napornih treningih. Zdaj se že boljše počutim in verjamem, da bom lahko na ustrezen način pomagal ekipi. Najprej pa smo seveda vsi skupaj z mislimi le pri velikem dogodku, ki nas čaka v sredo. In temeljiti pripravi načrta, kako izločiti Birkirkaro,« je dejal napadalec s francoskim potnim listom, njegov soigralec Agim Ibraimi pa je dodal:

»Rečem lahko, z vsem spoštovanjem do nasprotnika, da je zdaj prišel naš trenutek. Motivirani smo maksimalno in skupaj z najboljšimi navijači bomo mi tisti, ki bomo šli naprej, močno verjamem v to. Vsi moramo biti bolj nevarni, izkoristiti priložnosti, ki jih bomo imeli, in upam, da se bomo na koncu veselili.«

Maltežani mislijo resno

Člani malteškega državnega prvaka v nasprotju z Mariborom med vikendom niso imeli prvenstvene tekme, na povratnem dvoboju s štajerskim moštvom pa si želijo zagotoviti napredovanje, kar so jasno pokazali s tem, da so se na pot odpravili dva dni prej.

Tako je 36-članska odprava, na čelu s predsednikom Joejem Zammitom, z letalom včeraj prispela v Trst, v večernih urah pa je z avtobusom pripotovala v Maribor, kjer bodo nogometaši drevi opravili prvi trening.

Povratna tekma drugega kola lige prvakov bo na sporedu jutri ob 20. uri, glavni sodnik bo Andris Treimanis.

 

Povratne tekme drugega kola kvalifikacij lige prvakov

Danes:

Šahtjor Karaganda - Bate Borisov (15.30) /1:0/

Nomme Kalju - Helsinki (17.30) /0:0/

Sutjeska Nikšić - Šerif Tiraspol (17.30) /1:1/

Daugava Daugavpils - Elfsborg (18) /1:7/

Molde - Sligo Rovers (19) /1:0/

EB/Streymur - Dinamo Tbilisi (20) /1:6/

Skenderbeu Korca - Nefči Baku (20) /0:0/

Maccabi Tel Aviv - ETO Györ (20.30) /2:0/

Celtic Glasgow - Cliftonville (20.45) /3:0/

Dinamo Zagreb - Fola Esch (20.45) /5:0/

Vardar Skopje - Steaua Bukarešta (20.45) /0:3/

Željezničar Sarajevo - Viktoria Plzen (21) /3:4/

Hafnarfjördur - Ekranas Panevezys (21.15) /1:0/

Jutri:

Ludogorec Razgrad - Slovan Bratislava (19.30) /1:2/

Maribor - Birkirkara (20) /0:0/

Legia Varšava - The New Saints (20.45) /3:1/

Partizan Beograd - Širak Gjumri (20.45) /1:1/

 

// izidi prvih tekem