Čačić: Ne bomo zgolj branili izida

V mariborskem taboru zdravo optimistični pred jutrišnjo povratno tekmo 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov.

Objavljeno
05. avgust 2013 16.33
nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Pred nogometaši Maribora je izjemno pomembna povratna tekma 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov, ki odloča o nadaljnji evropski usodi slovenskega šampiona v novi sezoni. Jutri ob 20. uri bo v polnem Ljudskem vrtu gostoval ciprski Apoel, na prvi tekmi pred 20.000 navijači prejšnji teden v Nikoziji sta se zasedbi razšli brez zmagovalca (1:1), kar vlogo rahlega favorita - zaradi gola v gosteh - namenja Mariboru.

Varovanci Anteja Čačića so v Nikoziji opravili veliko nalogo, čeprav se jim načrt ni povsem izšel, saj so želeli ciprsko ekipo v prvih 25 minutah povsem ustaviti. Presenetil jih je zgodnji gol, a je kapetan Marcos Tavares v drugem polčasu izenačil in vijoličastim ohranil upanje pred nadaljevanjem. Tudi tokrat popuščanja ne bo. Čačić se namreč zaveda, da je tekma izrednega pomena, a hkrati umirja žogo. Moštvo bo moralo odigrati zbrano in mirnih, treznih glav, ob tem odmisliti pritisk in izkoristiti prednost domačega igrišča.

»Čaka nas še drugi polčas. Na prvi tekmi smo naredili, kar smo želeli, rezultat ponuja realno osnovo za jutrišnjo tekmo. Sem optimist, saj smo večji del tekme oddelali po pričakovanjih. Bolje smo spoznali tekmece, a tudi oni nas. Gre za kakovostno ekipo, ki je nosilec, moštvo bo prav gotovo naredilo vse, da popravi vtis s prve tekme. Mi bomo potrebovali pametno, potrpežljivo igro, ne smemo se ukloniti pritisku,« opozarja Čačić.

Hrvaški strokovnjak še naprej zagovarja napadalni nogomet, čeprav bo morala tudi obramba prispevati svoj delež. »Ekipa mora biti neobremenjena, kar prav gotovo bo, tudi s pomočjo zvestih navijačev. Pričakujem, da bomo na koncu vsi zadovoljni in popravni izpit ne bo potreben. Toda v športu je vse mogoče. Ne bomo se osredotočili zgolj na branjenje izida. Ciprčani so pokazali, da so tehnično dobra, kakovostna ekipa. Morali se bomo postaviti in z več igralci priti v končnico ter biti nevarni tudi iz obrambne vrste. Nasprotnik se bo moral postaviti in iskati gol, zato moramo mi biti arogantni. Imamo kader za to, imamo 90 minut, veliko smo se naučili,« je razpredal Čačić.

Igralci ne čutijo pritiska, tudi vajeni so ga že. Za Gorana Cvijanovića pritisk pomeni še dodatni adrenalin: »Prav gotovo bo lepo igrati pred polnim Ljudskim vrtom. Res je, da nas čaka zelo težka tekma, novih 90 minut. Nasprotniki bodo skušali loviti rezultat, mi moramo biti mirni in pametni, da se bomo na koncu veselili. Pod pritiskom smo vajeni igrati že od prejšnje sezone, pa tudi s povratne tekme prejšnjega kola z Birkirkaro. Zame je pritisk še dodaten adrenalin.«

Primorec tudi obljublja mariborsko presenečenje za jutrišnjo tekmo: »V Nikoziji smo pokazali dobro pripravljenost, verjamem, da bomo jutri še bolj razpoloženi. Še imamo rezerve, če bomo mi nasprotniku vsilili igro, smo lahko nevarni. Imamo še druga orožja, ki pa jih ne želim razkriti, boste videli jutri.«

Vstopnice se že ves teden dobro prodajajo, po besedah prirediteljev jih je na voljo le še 400, tako da bo štadion bržčas razprodan. Prisotnost je najavilo tudi 350 privržencev Apoela, ki je že prispel v Maribor, zvečer (18.45) pa se bo tudi predstavil na uradnem treningu v Ljudskem vrtu. Dvoboj bodo sodili Belorusi Aleksej Kulbakov, Dmitrij Žuk in Andrej Getikov.