Čarovnik bo blestel v Litiji in Stožicah

Dvoranski nogomet: v Slovenijo je prišel Ricardinho, najboljši na svetu.

Objavljeno
05. december 2017 04.00
Posodobljeno
05. december 2017 16.00

Ljubljana – Dve pripravljalni tekmi s slovensko reprezentanco bo opravila portugalska izbrana vrsta. Najprej danes ob 19. uri v Litiji in potem še jutri v dvorani Stožice, prav tako ob 19. uri. V Slovenijo je vnovič prišel tudi portugalski zvezdnik Ricardinho, za mnoge najboljši igralec dvoranskega nogometa na svetu. Pri 32 letih je še vedno v vrhunski formi, zato zna navdušiti s premnogimi triki.

Kolikokrat ste že bili v Sloveniji?

Slovenija je zame že skoraj drugi dom, tako pogosto sem tukaj. V zadnjih dveh letih sem bil v Mariboru s svojim klubom, skupno pa sem bil v Sloveniji sedemkrat ali osemkrat. Pomembno je, da smo lahko prišli na priprave v Slovenijo, saj bo tukaj kmalu evropsko prvenstvo, kar bo dobra priprava za tisto, kar nas čaka januarja in februarja. Upam, da bodo zato domači navijači malce spodbujali tudi nas.

Kako vam uspejo vsi neverjetni triki?

Potrebno je veliko treninga, a potem na tekmi nikoli ne veš, kdaj točno boš uporabil določen trik. Vse se dogodi slučajno, čakati moraš na ustrezen trenutek in spremljati obrambo. Spomnim se recimo prve naše tekme s Slovenijo, takrat me je pokrival vaš kapetan Igor Osredkar, a njegova obramba je bila zelo tesna, zato nisem mogel pokazati kakšnih posebnih vragolij.

Marsikdo vas uvršča med glavne favorite za lovoriko na EP.

Nič ni narobe, da spadamo med favorite, to samo dokazuje, da ljudje znajo prepoznati naš talent in trdo delo. Imamo lepo priložnost, da spet pridemo do vrhunskega dosežka. In precej lepo bi bilo, če bi se v kakšni odločilni tekmi za kolajne pomerili s slovensko reprezentanco.

Potem lahko tudi Slovenija osvoji odličje?

Seveda lahko. Gre za reprezentanco, ki ima dobro generacijo in nenehno raste. Vseh igralcev ne poznam po imenu, a ko pridejo na igrišče, natančno vem, kdo je kdo in kakšne so njihove odlike. Slovenija ima tudi dobrega selektorja, svojo kakovost pa je potrdila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Španiji, saj je bila v igri za napredovanje do zadnjih dveh minut. Pred domačimi navijači bo slovenska izbrana vrsta še precej močnejša.

V portugalski reprezentanci ste že zelo dolgo.

Res je, prav tukaj v Sloveniji bom odigral 150. tekmo v državnem dresu. Lepo je, ko veš, da si s takšnimi dosežki za vse večne čase zapisan v zgodovinske knjige lastne reprezentance.

Se še spomnite svoje prve tekme v izbrani vrsti?

Star sem bil 17 let, igrali pa smo proti Andori v Algarveju. Igral sem samo nekaj minut, saj sem bil še zelo mlad, pa tudi preveč sem preigraval. Z leti sem se marsikaj naučil, zato precej bolje vem, kdaj je potreba, da začnem preigravati in kdaj moramo biti povezani v obrambi.

Navijači pravijo, da ste na igrišču kot čarovnik.

Ljudje govorijo precej stvari, jaz pa razmišljam samo o tem, da zmagamo. Na igrišču skušam uživati, zraven pa pomagati moji ekipi z goli in preigravanji. Čarovnik pa me kličejo tudi zato, ker znam precej trikov s kartami.

Kje še najdete motivacijo po vseh uspehih?

Niti ne vem, a še vedno imam željo, da blestim na igrišču. Najboljše se počutim med igranjem dvoranskega nogometa, zato še ne razmišljam o koncu kariere.

Veliko ljudi vas primerja z Ronaldom in Messijem v velikem nogometu.

Moje delo je igranje dvoranskega nogometa in ne primerjava z Ronaldom in Messijem ali s Falcaom v dvoranskem nogometu. Razmišljam samo o mojih igrah, pa tudi o tem, da bi dvoranski nogomet postal olimpijski šport in bolj prepoznaven med ljudmi. Dobro je, da so dvoranski nogomet začeli igrati tudi v Nemčiji in Franciji.

Kaj bi svetovali mladim igralcem?

Dobro bi bilo, da bi imeli mlade, ki bi igrali dvoranski nogomet že od samega začetka in ne najprej veliki nogomet. Tako bi še več vedeli o tem športu, najpomembnejše pa je, da imajo vseskozi strast za igranje. Če občutiš strast, potem prideš tudi do uspeha.

Ste kdaj igrali veliki nogomet?

Ko sem bil mlajši, sem najprej igral veliki nogomet, toda eden mojih prvih trenerjev je rekel, da sem premajhen, zato sem se preselil na dvoranski nogomet. In tukaj sem!

V preteklosti ste na treningu obiskali tudi zvezdnike madridskega Reala.

V velikem nogometu imam nekaj prijateljev, to so Marcelo, Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo in Pepe, njihovo pomoč pa skušam uporabiti za prepoznavnost dvoranskega nogometa. Prepričan sem, da bi morala dvoranski in veliki nogomet hoditi z ramo ob rami in ne tekmovati med seboj.