Čarovnik vs. Umazani Harry

Nogometni trener Harry Redknapp se s Tottenhamom bori za naslov prvaka.

Objavljeno
16. januar 2012 16.47
J. S., šport
J. S., šport
»Ne bo nas zaneslo, verjemite. Zavedamo se, da v boju za naslov angleškega nogometnega prvaka še vedno uživata prednost oba kluba iz Manchestra,« pomirja evforijo med navijači Harry Redknapp, trener Tottenhama.

Njegove »ostroge«, kot se glasi vzdevek priljubljenih nogometašev iz severnega Londona, so se namreč po sijajnem ligaškem nizu prebile tik pod angleški vrh, kljub včerajšnjem spodrsljaju na domačem štadionu White Hart Lane - Tottenham je remiziral z Wolverhamptonom - pa za Manchester Unitedom in Cityjem zaostajajo za pičli točki. Res, po avgustovskih porazih prav z omenjenima tekmecema je moštvo Harryja Redknappa nanizalo 14 zmag, štiri remije in le en poraz. Prav minuli teden, ko je dvakrat spodrsnilo tako Cityju kot Unitedu, se je londonski klub približal vodilnima in vložil kandidaturo za naslov angleškega prvaka.

»Da bi končali prvenstvo pred Manchester Unitedom? To so bile nedvomno sanje večine angleških nogometašev v zadnjih dvajsetih letih. Opazil sem, da moji fantje trdno verjamejo v to možnost, čeprav jih vseskozi držim na realnih tleh. Dejstvo je, da imamo vrhunske ase, razigran kolektiv in značajsko čvrsto zasedbo. Ne moremo pa tekmovati z najboljšimi v prestopnih rokih, to pa ne,« priznava Redknapp, ki velja za enega najbolj »vročih« angleških trenerjev. Mnogi ga že vidijo na selektorskem stolčku Anglije, ki se bo spraznil po julijskem odhodu Fabia Capella.

Če se bo Angleška nogometna zveza (FA) res odločila za vrnitev k domači stroki, bo »čarovnik Harry«, kot kličejo Redknappa zaradi »čudežnih« prijemov, verjetno res prvi kandidat za vodenje Anglije. Če mu le ne bo preveč ponagajal njegov drugi vzdevek »Umazani Harry«. Zgodba Harryja Redknappa je zelo pisana, njegov življenjepis pa ob nekaterih resnično izjemnih nogometnih podvigih tudi poln navidezno odmevnih afer in spornih potez. Z ženo Sandro resda predsedujeta humanitarni organizaciji Leukaemia Busters iz Southamptona, toda na naslovnicah časnikov se je Redknapp večkrat znašel tudi zaradi drugih, manj pozitivnih dejavnikov; v letu 2006 so ga, denimo, obtožili nelegalnega novačenja nekaterih nogometašev, še huje pa se mu je »godilo« v naslednjem letu. Njegov drikalni konj po imenu Double Fantasy je zabeležil več sumljivih rezultatov, tako rekoč sočasno so Redknappa pristojni organi osumili tudi pranja denarja v času vodenja Portsmoutha, čigar predsednik je bil tedaj Milan Mandarić, tudi pri nas dobro znani ameriški poslovnež srbskega porekla. Mandarić naj bi namreč na neprijavljen Redknappov račun v Monte Carlu nakazal najmanj 295.000 dolarjev.

Proces v zadevi »Redknapp-Mandarić« se bo naposled začel prihodnji ponedeljek in prav zanimivo bo videti, kakšne volje bo na predvidoma 14-dnevno sojenje prišel Redknapp. Dan prej, v nedeljo ob 14.30, bo namreč tekma Manchester City - Tottenham, razplet derbija pa bi že lahko razkril, kako resna je kandidatura Londončanov za naslov angleškega prvaka, ki so ga - od ustanovitve kluba v letu 1882 - osvojili v sezonah 1950/51 in 1960/61. Redknapp, čigar glavni aduti na igrišču so Luka Modrić, Gareth Bale in Emmanuel Adebayor, bo namreč po derbiju izpustil nekaj tekem Tottenhama. Zdravnik mu je zabičal, da mora zaradi težav s srcem v omenjenih dveh tednih izbrati le eno stvar - bodisi sojenje bodisi nogomet.