CAS potrdil: Kosovo je polnopravni član UEFA

Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lozani je danes zavrnilo pritožbo Nogometne zveze Srbije (FAS).

Objavljeno
24. januar 2017 21.12
Serbia Appeal
J. P.
J. P.

Lozana - Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lozani je danes zavrnilo pritožbo Nogometne zveze Srbije (FAS), ki je zahtevala, naj krovna evropska organizacija (UEFA) razveljavi svojo odločitev o sprejetju Kosova oziroma tamkajšnje nogometne zveze (FFK) kot 55. polnopravne članice nogometne družine stare celine.

Srbska zveza je proti sprejemu Kosova protestirala lanskega maja. Pri CAS so resda upoštevali srbski argument, češ da Kosovo ni član Združenih narodov, zato ne bi smelo biti niti član UEFA, a so v Lozani presodili, da ima pravico do članstva po evropsko nogometno streho, ker je večina članic Združenih narodov priznala samostojnost Kosova.

CAS je v utemeljitvi svoje odločitve še pripisal, da je FFK dobila tudi podporo večine članic UEFA, torej je srbsko pritožbo zavrnil. Na lanskem majskem kongresu UEFA v Budimpešti so sicer - ob ostrih protestih Srbije - Kosovo sprejeli kot 55. članico UEFA, v glasovanju je FFK podprlo 28 delegatov, 24 jih je bilo proti, dva pa sta se vzdržala.