Če igraš kakovostno, zmaguješ

1. SNL: danes ob 17. uri prva tekma 26. kola, primorski derbi Luka Koper – Gorica.

Objavljeno
17. marec 2016 19.38
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Miran Burgić je eden od redkih slovenskih napadalcev v 1. SNL s slovesom strelca. V sezoni 2005/06 s 24 goli »zlati čevelj« (24 golov) bo v današnjem primorskem derbiju na koprski Bonifiki in v uvodni tekmi 26. kola igral 120. ligaško tekmo.

Domala vsak primorski derbi v zadnjih sezonah je minil na robu incidenta. Tekmovalnost med primorskima ligašem velja za eno od največjih v SNL in z dolgo tradicijo. V tej sezoni sta se derbija razpletla z zmago gostov – prvi dvoboj na Bonifiki je dobila Gorica, drugi v Novi Gorici je pripadel Kopru.

»Prve tekme in zmage se spomnim po golih Elekeja in mojega, manj pa po zmagi. Iz glave pa si ne morem izbiti domačega poraza. Še zdaj me zmrazi, izpeljali smo morda najboljšo igro jeseni, a smo vseeno ostali praznih rok. Hkrati me tolaži dejstvo, da se z dobrimi igrami na dolgi rok vedno povečuje verjetnost, da bodo te tudi rezultatsko nagrajene. Prepričan sem, da bi se s podobno kakovostno igro, kot smo jo uprizorili ob domačem porazu, na Bonifiki veselili zmage. To so preproste nogometne zakonitosti, ki jih ni mogoče spreminjati. Če ponavljaš kakovost, je več možnosti za zmage kot za poraze,« je pred vročim gostovanjem na jugu Primorske povedal eden od vodij novega rodu goriških nogometašev. Poveljujejo mu šampionski fantje, trener Miran Srebrnič in pomočnika Andrej Komac ter Borut Mavrič. Z njimi je bil Miran del najboljše Gorice v zgodovini, zdaj usmerja mlajše na zahtevni poti odraščanja in uveljavljanja.

»Dobro mi gre, ne morem se pritoževati. Najbrž tudi zaradi tega, ker me trener odlično pozna, lažje mi zaupa in to se tudi vidi na igrišču,« se Zasavec, ki se je na Goriškem »udomačil«, zaveda, da je vse lažje, če ga vodijo ljudje, s katerimi je nekoč premagoval tekmece v SNL.

Miran je star 31 let in velja za veterana. Poškodbe so ga ustavile, da bi zgradil še odmevnejšo mednarodno kariero. Na začetku legionarske poti se je soočal z nenehnimi poškodbami kolena, zdaj, kot pravi, lahko samo potrka na les.

»K sreči so me poškodbe pustile pri miru,« je opisal zdravstveno stanje v zadnjih sezonah, v katerih se poskuša približati nekdanji slavi. V minuli sezoni pri Olimpiji ni blestel, doma je našel nov izziv. »Vrnil sem se, da bi pomagal klubu in mlajšim igralcem. Gorica ima tradicijo vzgajanja odličnih nogometašev. Zdaj ima tudi zdrave temelje, kar se čuti na igrišču in v moštvu. Mladi lahko igrajo sproščeno in ne razmišljajo o ničemer drugem kot o nogometu,« ve, kako se pri Gorici ustvarja reprezentante in zvezdnike. Primorski derbiji so pomemben del v razvoju igralcev in utrjujejo samozavest. Seveda dvigujejo tudi ambicije.

»Nismo se zadovoljili z doseženim, želimo še višje, prehiteti Domžale na 3. mestu,« je izpostavil tekmovalni cilj.