Če je zabijal Bayernu, lahko še Olimpiji

Napadalec Maribora Milivoje Novaković bo prvič zaigral v slovenski nogometni ligi.

Objavljeno
04. marec 2016 21.39
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Lahko bi mu prebarvali ves blok, popisali celotne Nove Jarše, objavili tudi telefonsko številko njegove žene, toda Milivoje Novaković bi ostal hladen kot brizganec. Zaradi žalitev ljubljanskih navijačev njegova motivacija v dresu Maribora ne bo nič večja in nič manjša kot sicer.

Prihod Milivoja Novakovića v Maribor je tudi nov dokaz, kako v štajerskem klubu o vsem odloča Zlatko Zahović. Donedavni trener Krunoslav Jurčić je želel okrepitev v obrambi, a dobil veterana v napadu. Ker se je uprl Zahoviću in ni imel rezultatov na igrišču, je moral oditi. Ostal je Novaković, ki proti Celju ni bil v moštvu, danes bo gotovo vsaj na klopi. Trenutna pripravljenost niti ni pomembna. Novaković s seboj nosi preveč navdiha in polemike, da bi proti Olimpiji sedel na tribuni. Tam je mesto za navijače. Ljubljanski ga bodo žalili, mariborski častili.

Kljub temu čudi, zakaj so mu pristaši Olimpije tako zelo zamerili odhod v Maribor. Primerjali so ga z Luisom Figom, ki je pred skoraj šestnajstimi leti zapustil Barcelono in okrepil madridski Real. Velika razlika je že v tem, da Novaković v članski kategoriji ni odigral niti ene tekme za Olimpijo, Figo je dres Barcelone nosil na 249 partijah. Portugalec je bil hkrati eden od kapetanov katalonske zasedbe, medtem ko je imel Novagol z novodobno Olimpijo le nekaj stikov ob jedači in pijači skupaj z vodilnimi možmi kluba. In kar je največja posebnost – Figo je bil eden od kapetanov Barcelone, pri Olimpiji pa so Novakovića v mladosti označili kot neperspektivnega. Če kdo, potem je lahko jezen zgolj Novaković, ki bo pri 36 letih šele prvič zaigral v slovenskem državnem prvenstvu.

V Ljubljani trepetajo predvsem zato, ker je Novaković strelec za velike tekme. V Kölnu je dobro vedel, kako se mora izkazati proti največjima rivaloma iz bližine reke Ren – Borussii iz Mönchengladbacha in Bayerju iz Leverkusna. Slovenski napadalec s pritiskom ni imel težav. V nemški prvi ligi se je dvakrat vpisal med strelce proti Borussii (M) in trikrat proti Bayerju. Slednjemu je spomladi 2011 zabil celo oba gola za zmago z 2:0 in pol leta kasneje v novi sezoni še prvi gol za slavje s 4:1. In to v gosteh v Leverkusnu.

Pristaši Kölna so častili Novakovića tudi na tekmah z drugimi največjimi nemškimi klubi. Učinkovit je bil proti Borussii iz Dortmunda, Schalkeju, HSV, Stuttgartu … A tudi proti Bayernu. Najbolj ostaja v spominu februarska partija iz leta 2011, ko so Bavarci z Louisom van Gaalom v Kölnu že vodili z 2:0, nakar je sledil preobrat, ko je za 2:2 in 3:2 zadel prav Novagol. Tudi v zadnji sezoni pri kozličkih, ko je njegova forma začela padati, je Novaković zadnji gol na nemških tleh zabil Bayernu, predzadnjega Borussii Dortmund … Torej najboljšima v državi.