Če ne bo šlo Mariu, bo pa Nikoli

Hrvaška ima v Nikoli Kaliniću novega sijajnega napadalca, ki je največje odkritje sezone v serie A.

Objavljeno
10. januar 2016 00.53
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Vijolični iz Firenc v italijanskem nogometnem prvenstvu drvijo na slovensko-hrvaški pogon. Tudi novo leto je dvojec Josip Iličić-Nikola Kalinić začel v velikem slogu, le da sta akterja zamenjala vlogi: naš reprezentant je zabil dva gola v zmagi v Palermu (3:1), dvakrat pa je bil podajalec hrvaški napadalec in najboljši strelec Fiorentine.

Iličić je pri devetih golih, Kalinić pri enajstih. Medtem ko je naš as že stari znanec in uveljavljeni igralec v »calciu«, je Dalmatinec odkritje sezone pri hrvaško obarvani Fiorentini, za katero igrajo še Zagrebčan Milan Badelj, Splitčan Ante Rebić in Rečan Ricardo Bagadur. Po rožnatem športnem dnevniku La Gazzetta Dello Sport je Hajdukov otrok najbolj zaznamoval jesen in se prebil med igralce, ki so za Fiorentino pomenili posel leta ali zadetek v polno. Med glavnimi krivci za odlično sezono moštva iz Firenc je gotovo portugalski trener Paulo Sosa, ki je imenitno uglasil dvojec Hrvatov (Iličić izhaja iz hrvaške družine in je bil rojen v Prijedoru v BiH). Oba se dopolnjujeta, kakor da bi skupaj igrala že leta in leta. Oba sta rojena leta 1988.

Kalinićeva pot do zvezdništva v Italiji je imela padec in vzpon. Za prvega velja avantura v Angliji pri Blackburnu, čeprav je Hajduk s prestopom zaslužil kar sedem milijonov evrov. Toda na »otoku« se postavni napadalec, ki naj bi bil s 188 cm višine in strelskim občutkom rojen za »premier league«, ni znašel. Igralsko rehabilitacijo je opravil v Ukrajini pri Dnipru. Več kot uspešno, saj je v štirih letih dozorel v nogometaša, ki so ga opazili tudi večji klubi od Fiorentine. Jose Mourinho je razmišljal o januarskem nakupu, a ga je prehitela odstavitev. Finale evropske lige leta 2015 je bil Kalinićev vrhunec pri ukrajinskem klubu, od koder je poleti proti Firenzam odšel za 5,5 milijona evrov.

»Nikolo sem poznal že ob prihodu v Angliji. Njegove sposobnosti in značilnosti so mi takoj padle v oči. Morda je bil njegov prestop k Blackburnu prezgodaj in so od njega tudi preveč pričakovali. To se pogostokrat zgodi v nogometu, hitro si na vrhu in tudi na obrobju. Ampak njegov razvoj sem pozorno spremljal tudi, ko je igral v Ukrajini,« je o svojem varovancu povedal Portugalec, ki ni imel težkega dela, da je Nikolo prepričal o selitvi v Italijo, čeprav igralcu niti v nemirni Ukrajini ni bilo hudo. Na leto je zaslužil dva milijona evrov, zdaj 1,2 milijona evrov. Toda z dodatkom, če bo zabil dvomestno število golov. Kolikšen je, je še skrivnost, a zdi se, da bo do konca sezone in ob uvrstitvi Fiorentino v ligo prvakov najmanj potrojil znesek.

»Odločil je njegov klic. Zatrdil mu je, da sestavlja moštvo za vrhunske dosežke. Od takrat ni imel nobenih pomislekov več,« je, kako se je ujel v trenerjevo zanko, razkril Kalinićev zastopnik Tomislav Erceg.

Nad polletno italijansko izkušnjo je zelo skromen napadalec, ki je bil debelo v senci slovitejšega rojaka in zdaj tekmeca v serie A Maria Mandžukića, navdušen. Mimogrede, po tržni vrednosti je v pol leta prekosil sijajnega napadalca Juventusa, ki naj bi bil vreden 19 milijonov evrov. Kalinić je že pri 20 milijonih evrov.

»Priznam, nisem si mogel predstavljati, da bom tako užival v lanskem letu. Letos želim osvojiti kakšno lovoriko s Fiorentino in si utrditi položaj v reprezentanci,« se je že usmeril k novim izzivom napadalec, ki ga odlikujejo spretnost v kazenskem prostoru, moč v dvobojih in tudi občutek za sodelovanje s soigralci, o čemer najbolj govorijo tudi asistence. Zbral jih je kar šest.

Domala pravljičen vzpon je prinesel tudi nekaj težav za selektorja Hrvaške Anteja Čačića. Resda so sladke in povezane s tem, kdo je zdaj hrvaška št. 9, Kalinić ali Mandžukić?

»Oba lahko igrata skupaj,« je zatrdil trenerski lisjak, ki je dvojec že preizkusil v uspešnem gostovanju v Rusiji. Če ne drugega, ima Čačić na voljo vrhunsko napadalno navezo, ki bi mu jo zavidali tudi pri kakšni močnejši reprezentanci.