Čeferin bi lahko ostal brez protikandidata

Prvi mož NZS postal favorit za naslednika Platinija. Že nordijski in vzhodni blok ter Italija bi zbrali dovolj glasov.

Objavljeno
08. junij 2016 22.39
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Tri mesece po namigih insajderjev, da naj bi Aleksander Čeferin kandidiral za položaj predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), se je drzna napoved uresničila. Prvi mož slovenske zveze je vstopil v boj za nasledstvo Michela Platinija z veliko podporo nogometne družine na stari celini.

»Nisem si mislil, da bo vse to odmevalo tako močno, čeprav se zavedam, kako velika in pomembna stvar je v igri. Težko sledim telefonskim klicem z vseh koncev Evrope,« nam je zaupal Čeferin, potem ko je prejel formalno podporo 13 članic tako imenovane »regionalne konference«, ki se je sestala v Moskvi. Na sestanku, ki ga je tokrat organizirala Nogometna zveza Rusije, so Čeferina podprli predsedniki nacionalnih zvez Albanije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Grčije, Makedonije, Črne gore, Romunije, Rusije, Srbije in Turčije, ki so se pridružili štirim nordijskim državam in Italiji. Skupaj gre torej za 18 držav, ki odkrito pričakujejo zmago 48-letnega Grosupeljčana in nato reforme organizacije s sedežem ob Ženevskem jezeru.

Tudi Čeferin ocenjuje, da so v zadnjih petih letih, odkar je v vlogi predsednika Nogometne zveze Slovenije spoznaval značilnosti nogometne družine na stari celini, njegovi kolegi iz drugih članic nemara prav v njem prepoznali profil funkcionarja, s katerim bi v Nyonu lahko zavel sveži veter. »Ta čas bi bilo prenagljeno razkrivati podrobnosti mojega programa, saj ga želim najprej dodatno predstaviti članicam Uefe. Lahko le potrdim osnovno namero, da bi krenila tudi Uefa v smeri Svetovne nogometne zveze (Fifa) po izvolitvi predsednika Giannija Infantina. Uefo želimo reformirati, da bi bila še bolj transparentna organizacija,« je napovedal Čeferin.

Do morebitne zmage Čeferina na volilnem kongresu, ki bo 14. septembra v Atenah, je resda še daleč. Res je le, da ima ta čas prav Čeferin daleč največjo javno podporo med vsemi morebitnimi kandidati za vodenje organizacije, ki na leto ustvari tri milijarde evrov prihodkov. Do današnjega dne še nihče ni vložil kandidature za enega od najvplivnejših položajev v svetovnem športu. Ta korak je napovedal le dolgoletni predsednik Ajaxa in nizozemske zveze Michael van Praag, ki pa ne uživa opaznejše podpore, ne nazadnje je pogorel tudi v nedavnem dvoboju z nekdanjim predsednikom Fife Seppom Blatterjem.

Čeferin se bo jutri popoldne vrnil v Slovenijo, v ponedeljek pa bo odšel na misijo v Pariz. Francija je ena najvplivnejših držav v evropskem nogometu.

»Čeferin je optimalen kandidat za predsednika«

Današnje mreženje predsednikov 14 nacionalnih zvez v Moskvi je le potrdilo velik ugled Čeferina v omenjenem regijskem združenju. Čeferin pred leti očitno ni dal zaman pobude za ustanovitev »regionalne konference«, takrat sestavljene iz nacionalnih zvez šestih držav nekdanje SFRJ. Organizacija se je vztrajno širila na sosednje države, danes pa seže vse do Turčije in Rusije. Prav omenjeni državi dajeta Čeferinu jamstvo za dodatne glasove na septembrskih volitvah, saj sodita med najbogatejše in najvplivnejše nogometne države v Evropi.

Rusija je danes nedvoumno podprla Čeferina. »Že lani smo se dogovorili, da bomo članice združenja poskušale delovati enotno pri izzivih, ki jih prinaša delovanje pod dežnikom Uefe in Fife. Nekaj sklepov smo sprejeli že prej, zdaj smo imeli edinstveno priložnost za enoten nastop na najvišji ravni – volitvah novega predsednika Uefe,« je zatrdil Vitalij Mutko, predsednik ruske nogometne zveze (RFS) in tamkajšnji minister za šport. »Čeferin je optimalen kandidat za predsednika. Mlad, poln energije in uspešen,« je dodal Mutko.

Pri vsem tem ne gre le za 13 nacionalnih zvez iz regije, Italijo in nordijski blok (Švedska, Norveška, Danska, Finska). Rusija, denimo, ima neformalen vpliv na številne države nekdanje Sovjetske zveze, kot so Belorusija, Moldavija, Kazahstan, Azerbajdžan ... Prav tako premorejo zelo veliko »satelitov« tudi nordijske države, katerih vpliv sega od Islandije, Ferskih otokov vse do Baltika. K Italiji pa lahko neposredno prištejemo glas San Marina, posredno tudi Malte.

To seveda pomeni veliko večji sinergijski učinek podpore Čeferinu, kot se zdi ob pogledu na 18 glasov, zato bo v prihodnjih dneh in tednih prav zanimivo spremljati, ali bo stara celina sploh ponudila kakšnega kandidata, ki se bo čez dobre tri mesece na volilnem kongresu Uefe spopadel s Čeferinom. Nekateri, ki so jih omenjali v preteklih tednih, torej po nepreklicnem odstopu Michela Platinija, so se od takrat medijsko umaknili v ozadje. Drugi, ki so javno napovedali vstop v volilno kampanjo, pa tega (še) niso nadgradili z uradno vložitvijo predsedniške kandidature. Med te gotovo sodi nizozemski nogometni funkcionar Michael van Praag, ki na območju za nekdanjo železno zaveso ne bi dobil niti glasu podpore.

Tudi Kosovo in San Marino

Čeferin ima de facto najmanj 20 glasov podpore že danes. Ob San Marinu, ki bo glasoval kot Italija, si prvi mož Nogometne zveze Slovenije (NZS) lahko pripiše tudi glas Kosova, najmlajše članice Uefe. »NZS nam je močno pomagala na naši poti do članstva v Uefi, Aleksandra Čeferina pa lahko mirno označim za nogometnega prijatelja,« nam je pred tedni v Budimpešti zatrdil tudi Fadil Vokri, predsednik Nogometne zveze Kosova. O pristnih odnosih drugih predsednikov regijskih zvez s Čeferinom smo se na lastne oči in ušesa lahko prepričali prav na nedavnem kongresu Uefe v Budimpešti. Odlične odnose z NZS so nam potrdili Davor Šuker, Dejan Savičević in Tomislav Karadžić, predsednik srbske zveze, ki ga je 20. maja nasledil novi predsednik Slaviša Kokeza.

                                                        Infografika: Delo, Vir: Uefa

Bomo videli, kako uspešno bo Čeferin unovčil dejstvo, da sta nekdanji SFRJ in SZ v Uefo prispevali kar 18 članic. Prepričljiva podpora številnih članic Uefe, med njimi tudi nekaterih najmočnejših igralcev na stari celini, kot so Italija, Rusija, Turčija in plebiscitarno enotni Skandinavci – to morda pomeni prevelik izziv tudi za do zdaj najresnejše kandidate. Najstarejši podpredsednik Uefe, Španec Angel Villar, ki bo imel na prihajajočem evropskem prvenstvu najvišji čin med funkcionarji, je v zakulisju dolgo veljal za prvega favorita septembrskih volitev, toda vse bolj se zdi, da se sploh ne bo podal v boj. Če bi se odrekel kandidaturi, bi podprl prav Čeferina, trdijo naši španski viri.

Čeferin bi kaj lahko unovčil tudi dejstvo, da je stkal tesno nogometno prijateljstvo tudi s prejšnjim predsednikom Uefe Michelom Platinijem, ki ga Grosupeljčan ni pozabil omeniti niti na nedavni slovesnosti ob odprtju nacionalnega vadbenega središča na Brdu. Platinijeva kariera je resda mrtva, nekdanja »desetka« Juventusa pa goji še kako dobre odnose s številnimi funkcionarji tudi na francoski zvezi. Če bi podprla Čeferina tudi Francija, kar ne bi bilo presenečenje, bi se njegova kvota za zmago spustila med 1,05 in 1,15, bi se lahko izrazili v stavniškem jeziku. Upoštevaje javne podpornike, San Marino in Kosovo, ki bosta glasovala enako, in vpliv najmočnejših igralcev na satelitske države bi Čeferin teoretično lahko računal celo na 34 glasov v 55-članski nogometni družini na stari celini. To pomeni 62 odstotkov glasov; za zmago bi bilo potrebnih najmanj 28 glasov.

Boj za vodenje organizacije, ki prek Kazahstana in Izraela sega v osrčje Azije do Kitajske in Sirije, bo vsekakor zanimiv, ne nazadnje Uefa ustvari skoraj dvakrat toliko prihodkov kot Fifa. Kdo ve, morda bo število morebitnih kandidatov – zaradi močne podpore Čeferinu – znano veliko pred 20. julijem, ki pomeni rok za vložitev kandidature.

***

Čez dva dneva se začenja evropsko nogometno prvenstvo. Izide vseh tekem lahko spremljate v tej interaktivni grafiki