Čeferin kljub podpori ve, da nihče ne zmaga pred volitvami

Uefa bo danes dobila naslednika Michela Platinija. Tako Aleksander Čeferin kot Michael van Praag sta prepričana o svoji zmagi.

Objavljeno
14. september 2016 08.56
FILES-FBL-UEFA-CANDIDATES-COMBO
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Vouliagmeni – Včeraj so kandidaturo Aleksandra Čeferina za predsednika Zveze evropskih nogometnih združenj (Uefa) podprle tudi Armenija, Irska, Avstrija in Škotska, zato si prvi mož slovenske nogometne zveze (NZS) ne bi mogel želeti lepše popotnice pred današnjo sejo izrednega kongresa v predmestju Aten.

Velika večina članic Uefe podpira razvojno naravnan program 48-letnega Grosupeljčana, ki v volitve vstopa kot absolutni favorit za zmago. To je čutiti tudi v Grčiji. Čeferin včeraj seveda ni hotel sprejemati čestitk kljub novim in novim nogometnim zvezam, ki so mu izražale podporo. Dovolj je moder in izkušen, da pozna osnovno nogometno zakonitost: tekme je konec šele po zadnjem sodnikovem žvižgu. »Imate prav, zavedam se podpore, nisem slep, toda hkrati vem, da še prav nihče ni zmagal pred volitvami. Volitve so tajne, jaz pa sem zadovoljen že z javno podporo. Ko ti nogometni prijatelji tako močno zaupajo, potem veš, da si jih prepričal z različnimi argumenti,« je zatrdil Čeferin, ki je v Atene pripotoval v družbi najtesnejših sodelavcev Aleša Zavrla, Ilije Kitića, Željka Pavlice in Matjaža Krajnika. V Atenah smo opazili tudi Vlada Šajna, ki vodi sodniško organizacijo evropskega nogometnega združenja skupaj s slavnima Pierluigijem Collino in Hughom Dallasom, toda Šajn je kandidatu slovenske nogometne zveze (NZS) zagotovil le neformalno podporo in ohranjal vezi z vrhom Uefe.

Van Praag: Nisem favorit

Pred hotelom Westin je bilo resda živahno že zgodaj popoldne. Čeferinov tekmec Michael van Praag namreč ni zamudil priložnosti za to, da bi navzočim novinarjem »razkril« številne razloge za njegovo »nujno« zmago, po njegovem mnenju je Uefa namreč v položaju, ko ne bi smela izgubiti nobenega dneva. »Vem, da v tem odmevnem boju nisem favorit, toda v nogometu favoriti ne zmagujejo vedno. Vem tudi, da Uefa potrebuje vodstvo, ki je dovolj izkušeno, da bo takoj lahko delati in reševati številne izzive,« je zatrdil Van Praag, ki je med zadnjimi prepričal tudi Nogometno zvezo Islandije.

Skupaj z oddaljenimi Otočani bi lahko prejel do deset glasov, več ne. Vsaj tako lahko sklepamo po pogovorih s številnimi delegati, ki se bodo jutri udeležili tajnih volitev v posebnih volilnih hiškah hotela Grand Resort Lagonissi. Med javnimi podporniki 68-letnega Nizozemca je pričakovano sosednja Belgija, tudi Anglija, ki resda že pregovorno stavi na napačnega konja, prek nje gotovo tudi satelit Gibraltar, morda tudi Luksemburg, Liechtenstein in Švica, katere predstavnik je bil sinoči navzven resda nevtralen. Po švicarsko, torej ...

Preutrujen, da bi bil živčen

Čeferin je sinoči deloval zelo mirno in sproščeno, a tudi opazno utrujeno. Logično, ko pa je v zadnjih mesecih preživel večino časa v letalu ... Razkril nam je, da je za njim približno sto potovanj z letalom. »Verjemite mi, da sem ta čas preutrujen, da bi bil živčen,« je odgovoril na vprašanje o tem, kako se spopada s tako velikim in zgodovinskim izzivom, kot so volitve predsednika Uefe. Predsednik Nogometne zveze Slovenije je vendarle lahko upravičeno samozavesten in optimističen. »Aleksander je najboljši mogoči kandidat za predsednika Uefe,« je zatrdil prvi mož ruskega nogometa Vitalij Mutko. »Že ob prvem srečanju z njim sem dobil občutek, da je prav 'Aleks' pravi človek za vodenje Uefe,« je potrdil tudi predsednik italijanske nogometne zveze (FIGC) Carlo Tavecchio. Ta velja za zelo vplivnega funkcionarja, s katerim se pogosto posvetuje celo mogočni Juventusov patron Andrea Agnelli. Navsezadnje sta prav Tavecchio in direktor FIGC Michele Uva organizirala zaključno predstavitev Čeferinove kandidature na sedežu italijanske zveze v Firencah – navzočih je bilo 35 predsednikov nacionalnih zvez –, kjer se je pojavil tudi Van Praag, čeprav ga tja niso povabili. To veliko pove o značaju Nizozemca. Tudi Ángel María Villar, nesojeni Čeferinov tekmec, je že pred tem priznal, da bo podprl Čeferina, če bo ocenil, da Špancem v boju za vrh Uefe ne bo zneslo.

O »prijatelju Aleksandru« so govorili tudi hrvaški predsednik Davor Šuker, njegov črnogorski kolega Dejan Savičević, najdlje pa je šel nekdanji Partizanov as Fadil Vokrri: »Aleksander je naš veliki prijatelj, tudi kosovski zvezi je pomagal pri ustanavljanju, mi res nismo v dilemi v dvoboju Čeferin-Praag.«

Upoštevajoč vse omenjeno, se Čeferinu nasmiha gladka zmaga v boju za položaj, o katerem so Slovenci doslej lahko le sanjali. Če le ni šlo za podporo s figo v žepu, lahko Čeferin računa na zmago s približno 45 glasovi, morda bo dobil še močnejšo podporo. Grosupeljčan uživa tudi neformalne simpatije predsednika Fife Giannija Infantina in njegovega svetovalca Zvonimirja Bobana, ki smo ga včeraj prav tako srečali v Vouliagmeniju.