Čeferin okrcal FIFA

Izvršni odbor UEFA je potrdil spremembe v ligi prvakov, ki se poslavlja od uveljavljenega termina začetka tekem ob 20.45.

Objavljeno
10. december 2016 00.37
FBL-UEFA
J. P.
J. P.

Nyon - Prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin je na današnji seji v Nyonu med drugim okrcal delovanje krovne svetovne organizacije (FIFA), češ da ni dovolj dobro predstavila sprememb, ki sledijo po širitvi svetovnega prvenstva z 32 na 48 udeleženk. »Vse, kar vemo, je pobrano iz medijev. Če bo FIFA konkretno predstavila novosti, lahko odgovorimo, trenutno pa imamo na voljo zgolj iz časopisnih člankov pridobljene informacije,« je pojasnil Čeferin in izrazil pričakovanje podrobnejših informacij na zasedanju generalnih sekretarjev vseh šestih konfederacij FIFA prihodnji teden v Tokiu.

Predsednik mednarodne zveze Gianni Infantino je pred časom poudaril željo po 48 državah udeleženkah na prvenstvu leta 2026. Odločitev o tem bo januarja prihodnje leto sprejel svet FIFA, v katerem je tudi Čeferin, glasovanje pa po njegovih besedah ni nekaj samoumevnega, saj lahko o nečem glasuješ zgolj takrat, ko poznaš dejstva, ki jih širitev potegne za seboj. Evropske zveze niso naklonjene temu, da bi se morale odpovedati enemu od zagotovljenih trinajstih mest, če bo prvenstvo ostalo pri formatu 32 ekip udeleženk. UEFA je sicer edina konfederacija, ki vztrajno nasprotuje širitvi svetovnega prvenstva.

Finale evropske lige leta 2018 v Nyonu

Izvršni odbor UEFA je danes odločil, da bo finale evropske lige 2018 gostil francoski Lyon, ki si je izvedbo sklepnega dvoboja evropskega tekmovanja prislužil prvič, od letošnjega eura pa se lahko hvali z novim štadionom, ki sprejme 59.000 gledalcev. V tej sezoni bo finale evropske lige gostil Stockholm, lige prvakov pa Cardiff, medtem ko bo zaključno dejanje elitnega tekmovanja stare celine leta 2018 v Kijevu.

UEFA potrdila spremembe v ligi prvakov

Izvršni odbor je potrdil tudi nekatere spremembe v ligi prvakov, ki se poslavlja od uveljavljenega termina začetka tekem ob 20.45, v prihodnosti - od sezone 2018/19 naprej - se bodo dvoboji začenjali ob 19. (po dva na vsak tekmovalni dan) in 21. uri (preostalih šest), ko bo prvič slišati sodniško piščal tudi v obračunih izločilnih bojev in finalu. Državni prvaki iz manjših držav, članic UEFA, ki bodo izpadli že v uvodnem kolu kvalifikacij, bodo dobili še drugo priložnost, saj se bodo lahko po posebni »poti prvakov« udeležili kvalifikacij še v evropski ligi.

Med letoma 2018 in 2021 bodo imele štiri države z najmočnejšimi ligami - Anglija, Nemčija, Španija in Italija - v ligi prvakov po štiri udeležence, manjše države se bodo lahko tolažile s spremembami koeficientov, saj v prihodnje ne bo več tako pomembno, iz kako močnega tekmovanja prihaja klub. Tako kolektivi iz nogometnih velesil ne bodo imeli več avtomatično prednosti pri uvstitvi v ligo prvakov pred manjšimi moštvi, saj bo manjši tudi vpliv (slabših) klubov manjših članic, poroča STA. Nekaj sprememb bo tudi pri denarju: UEFA bo iz lige prvakov v evropsko ligo, ki ji bo namenila še dodatnih deset milijonov iz solidarnostnega sklada, prenesla 50 milijonov evrov.