Čeferin še nikdar bliže Platiniju

Aleksandru Čeferinu se na predsedniških voltvah Evropske nogometne zveze menda nasmiha celo 75 odstotkov glasov.

Objavljeno
13. september 2016 01.03
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Drevi bodo odprli sezono nogometne lige prvakov, manj kot 24 ur pozneje bo Evropska nogometna zveza (Uefa) dobila novega predsednika. Za nasledstvo Michela Platinija se bosta pomerila Michael van Praag in Aleksander Čeferin, kandidat Nogometne zveze Slovenije (NZS) pa velja za favorita tajnih volitev. To nam je potrdil tudi sam.

»Priznam, da mi kaže zelo dobro, toda pred koncem volitev ne želim razmišljati o morebitni zmagi, saj to ne bi bilo modro. Gotovo pa sem že zdaj vesel zaradi formalne in javne podpore, ki so mi jo izrazili številni kolegi in prijatelji z vseh koncev Evrope. Optimistično pričakujem začetek volitev,« je zatrdil Čeferin, ki je v družbi generalnega sekretarja NZS Aleša Zavrla odpotoval v grško metropolo že včeraj dopoldne. Na 12. izredni seji kongresa Uefe bo gotovo zelo živahno, 55 predstavnikov nacionalnih nogometnih zvez pod dežnikom Uefe bo na tajnih volitvah izbiralo med Čeferinom in Van Praagom, zmagovalec pa bo obul čevlje legendarnega nogometaša Michela Platinija, ki je letos ostal brez položaja predsednika.

Za zmago v prvem krogu volitev bo moral uspešnejši kandidat prejeti 28 glasov podpore. Ker gre za dvoboj, saj je tretji kandidat Ángel María Villar pred petimi dnevi obesil rokavice na klin, se zdi najbolj verjetno, da bomo navzoči na izredni seji kongresa dočakali le prvi krog. Čeferin se je namreč podal na volitve odlično pripravljen, v rokah je imel pragmatičen in dobro pripravljen načrt pridobivanja podpore, ki je od konca maja le rastla in rastla. Prvotni pobudi nordijskih držav, Italije in Rusije so se pozneje pridružili številni drugi, od velikanov Francije, Nemčije in Turčije do nacionalnih zvez jugovzhodne Evrope, Irske, Portugalske, Poljske ... Včeraj popoldne je predsednika NZS pričakovano podprla tudi Nogometna zveza San Marina, zdi se, da nikdar ni bil bliže nasledstvu Michela Platinija.

Volilna kampanja dobila tudi »nadgradnjo«

Van Praag si lahko obeta tri trdne glasove – poleg predlagateljice njegove kandidature Nizozemski še glasova Anglije in Gibraltarja –, Čeferin je včeraj užival desetkrat večjo javno podporo (30). Že javni podporniki 48-letnega Grosupeljčana bi skupaj zbrali dovolj glasov za gladko zmago. Upoštevaje številne »neodločene« države, ki so nogometno odvisne od Čeferinovih podpornic (Malta, Kosovo, Moldavija, Ferski otoki ...), naj bi imel prvi mož NZS na računu približno 40 glasov oziroma 75 odstotkov volilnega telesa. Volitve bodo v luksuznem hotelu Grand Resort Lagonissi, okoli 50 kilometrov južno od pristanišča Pirej, kar bo delegatom Uefe omogočilo mirno in sproščeno razmišljanje o volilnih programih obeh kandidatov.

V zadnjih tednih je volilna kampanja dobila pričakovano nadgradnjo; eden od norveških medijev je tudi z izmišljenimi izjavami poskušal dokazati, da Čeferina podpira prvi mož Mednarodne nogometne zveze (Fife) Gianni Infantino, kar bi pomenilo vpletanje Fife v Uefo. Michael van Praag, ki je z obema rokama zgrabil članek, se je na nedavni konferenci v Firencah Čeferinu opravičil za izjave, izrečene po izidu članka (»Gre za politika z močjo, ki ga zanima le oblast.«), češ da ni govoril o Čeferinu, ampak o – kot so razkrili nizozemski kolegi – predsedniku ruske zveze Vitaliju Mutku ... Jutri ob 10. uri, ko bodo odprli izredno sejo kongresa, take izjave ne bodo pomembne, v boju za enega od treh najvplivnejših položajev v svetovnem športu bodo šteli le glasovi, oddani nekaj ur pozneje.