Čeferinu lahko proti Špancu pomagajo Španci

Volitve predsednika Uefa: Slovenija ima z Aleksandrom Čeferinom uradnega kandidata.

Objavljeno
21. julij 2016 23.55
Aleksander Čeferin,predswednik NZS na brniškem letališču po prihodu iz Moskve,Ljubljana Slovenija 09.06.2016 [Portret]
A. V.
A. V.

Ljubljana – Uradni rok za prijavo kandidatov za predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) je potekel, iz Nogometne zveze Slovenije (NZS) pa so sporočili, da kandidatura Aleksandra Čeferina ustreza vsem kriterijem Uefe.

Aleksander Čeferin se bo 14. septembra v Atenah potegoval za predsedniški stolček Evropske nogometne zveze (UEFA). Namen je javno potrdil že 8. junija, rok za oddajo prijave pa je potekel 20. julija. Čeferin je v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) pravočasno oddal svojo prijavo, iz Uefe pa so sporočili, da kandidatura ustreza vsem kriterijem. Njegova protikandidata sta Nizozemec Michael van Praag in Španec Angel Maria Villar.

Volitve bodo 14. septembra v Atenah. V skladu s statutom Uefe je za izvolitev predsednika v prvem krogu potrebna absolutna večina (najmanj 28 glasov) vseh oddanih glasov. Če ne pride do izvolitve v prvem krogu, odloča drugi krog, v katerem je za izvolitev dovolj že navadna večina (več glasov). V primeru neodločenega izida gredo volitve v tretji krog, tudi tam pa je izvoljen kandidat z navadno večino. V primeru neodločenega rezultata v tretjem krogu novega predsednika določi žreb.

Po zadnjih navedbah naj bi imel Čeferin obljubljen glas iz 19 držav. To naj bi bile Slovenija, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Makedonija, Črna gora, Romunija, Rusija, Srbija, Turčija, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska in Estonija. Čeferinu naj bi bili naklonjeni tudi v Latviji, Litvi, Andori in Liechtensteinu.

Če bodo vsi ustni dogovori veljali, potem je Čeferin blizu zmage že po prvem krogu volitev. Toda volitve so tajne, zato lahko vsak prelomi besedo in ravna drugače. Pomembna sprememba je, da je Čeferin številne obljube prejel še preden se je v bitko podal španski kandidat Villar z dolgoletnimi izkušnjami pri Uefi. Po prvih napovedih naj bi tudi Villar podpiral Čeferina, zdaj se je za kandidaturo odločil v lastni režiji. Ker gre za prekaljenega mačka, se verjetno ni prijavil brez ustrezne podpore v zakulisju. Ima pa Villar že nekaj časa velike probleme doma v Španiji. Tam je predsednik španske nogometne zveze od leta 1988 naprej. Ker je v sporu s številnimi španskimi politiki, je Villar v skrbeh, da bodo njegovo kandidaturo za predsednika Uefe še najbolj ogrožali rojaki z lobiranjem po Evropi v njegovo škodo.

Čeferin se ne boji umazanih iger

Predsednik NZS je ob napovedi kandidature poudaril, da ima podporo z vseh strani Evrope in dober občutek, obenem pa dodal, da se ne boji umazanih iger:

»Če ne bi bil občutek dober, se v to ne bi spustil. Gre pa za veliko stvar. Gre za velik vpliv določenih ljudi, ki ga ne želijo izgubiti. Zato so možne tudi umazane igre in nizki udarci, ampak se tega kaj dosti ne bojim,« pravi Čeferin, ki se zanaša na svoj program, ki ga bo javnosti predstavil v prihodnjih dneh: »Program bo poslan vsem nacionalnim zvezam in medijem v nekaj dneh. Je že pripravljen. Je pa preveč točk, da bi o tem zdaj govoril. Baza programa pa je, da se v evropskem nogometu znova najde ravnotežje med majhnimi in velikimi, bogatimi in revnimi, velikimi klubi in malimi klubi in tako naprej. S predstavniki praktično vseh zvez sem se že srečal in pogovarjal. Čez nekaj dni bomo poslali program, potem pa se bom sestal še s tistimi, ki bodo ocenili, da jim moram kakšno stvar še podrobneje pojasniti je še povedal prvi mož NZS.