Celjani in Domžalčani enotni: Ni še konec!

Pred povratnima tekmama 1. kola kvalifikacij za evropsko ligo v celjskem in domžalskem taboru še upajo na presenečenje.

Objavljeno
07. julij 2015 17.26
Celje - Slask, 2.7.2015, Celje
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Statistika ni zaveznica slovenskih klubov v evropskih klubskih tekmovanjih. Luka Koper si je z zmago na Islandiji (1:0) v 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo tako rekoč že priigrala uvrstitev v 2. kolo. Toda s tem je tudi že izpolnila slovensko kvoto napredovanj v 1. kolih, kar pomeni, da imata Celje in Domžale v jutrišnjih povratnih tekmah v Wroclawu proti Ślasku in v Beogradu proti Čukaričkemu zgolj minimalne možnosti za zasuk.

V zadnjih desetih letih je razmerje v napredovanjih in spodrsljajih v prvih kvalifikacijskih kolih 8:11. Iz tega zornega kota slovo Celja in Domžal še zdaleč ne bi bilo presenetljivo, razočaranje zaradi pozitivne tekmovalne drže pač. Čeprav bi veljalo tudi čustveni dejavnik vzeti z bistveno manj bolečine. Celjski in domžalski zaostanek z 0:1 vendarle ni neulovljiv ali nenadomestljiv, kar poudarjajo tudi v obeh taborih. Prepričana sta, da sta sposobna izpeljati senzaciji.

Simon Rožman: Popraviti zaključek

»Manjkal nam je zaključek, učinkovita akcija,« je eno od ključnih pomanjkljivosti v celjski domači predstavi razkril trener Simon Rožman. Celjani pa so v prvem dvoboju vendarle izvedeli nekaj pomembnejšega. In sicer odgovor na vprašanje, kaj lahko opravijo proti favoriziranim tekmecem. Z izjemo pretežnega dela prvega polčasa, v katerem so plačali davek za preveč spoštovanja do Poljakov, so bili najmanj enakovredni. Potem ko je na igrišče prišel rekonvalescent Blaž Vrhovec in z aktiviranjem v minuli sezoni drugega najboljšega strelca Sunnyja so Celjani dobili krila. In tudi veliko samozavesti, ki bo v Wroclawu v impresivni nogometni areni nacionalnega štadiona (zmogljivost 42.771 gledalcev) še kako pomembna. Mladi celjski trener Rožman je svoj ognjeni krst v Evropi že plačal in si najbrž ne bo privoščil taktičnih napak, ki so morda pripomogle k porazu (Sunny na klopi, Ivan Firer pa je igral v zanj neustrezni vlogi). Da je potegnil nauke iz prve tekme, so potrdile tudi njegove optimistične besede. »V boljšem stanju bomo kot pred tednom dni in še verjamemo v presenečenje,« je odločno povedal Rožman, ki je v ponedeljkovi spektakularni generalki ob uradnemu slovesu ligaškega rekorderja Sebastjana Gobca proti Københavnu (1:1) lahko preizkusil še zadnje različice.

Luka Elsner: Brez strahu

Igra in pristop iz drugega polčasa sta vodilo Domžalčanov za povratni dvoboj. Trener Luka Elsner je še posebej poudaril, da se morajo tekmecem postaviti po robu brez strahu. Domžalčani bodo imeli tudi aduta več v Nejcu Skubicu, ki s svojo bojevitostjo in nepopustljivostjo lahko bistveno poveča dodano vrednost v moštvu.

Pot do uspeha je nakazal tudi eden od najboljših Domžalčanov Benjamin Morel. »Ne smemo si privoščiti niti kančka preračunljivosti. Trener bo pripravil najboljšo taktiko, ampak glavne poteze bomo na igrišču vlekli igralci. Na vsak način moramo biti živi od prve minute,« je dejal 28-letni Francoz.

Celjani so na Poljsko odpotovali že včeraj z avtobusom, Domžalčani pa bodo proti Beogradu poleteli v dopoldanskih urah iz letališča Jožeta Pučnika.