Celje nepremagano, a že osmoljenec sezone

1. SNL: osem kol pred koncem kvalifikacij za evropsko ligo najbliže uspehu Domžale, Olimpija in Gorica.

Objavljeno
11. april 2017 02.23
med nogometno tekmo 11. kroga Prve lige Telekom Slovenije Rudar Velenje - Maribor, v Velenju, 25. septembra 2016. [nogomet,Rudar Velenje,Maribor,Velenje,šport,nogometaši,stadion]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Blessing Eleke je v 95. minuti zadnje tekme 28. kola v Celju bržčas odpravil neznanke o tem, kdo bo Slovenijo zastopal v kvalifikacijah za evropsko ligo. Osem tekem pred koncem imata Domžale in Olimpija pred petouvrščenim Celjem 8 točk prednosti. Vmes je še Gorica, ki že ta konec tedna lahko tudi praktično razblini vse dileme.

Še en manjši ligaški spodrsljaj Maribora in še drugi srečen rezultatski finiš Olimpije sta imenitno napovedala jutrišnji povratni dvoboj polfinala pokala v Ljudskem vrtu. Olimpija bo branila prednost z 2:1.

Pogled na stanje na ligaškem bojišču pa kaže naslednjo podobo: prav vsi tekmeci iz zgornje polovice lestvice, razen Olimpije, se bodo še pomerili med seboj. Maribor je resda že lep čas v »drugi, višji« ligi in se lahko brez pretresov pripravlja za poletje v kvalifikacijah za ligo prvakov. Vsak klub ima na voljo še 24 točk.

Bržkone ključen boj za evropsko ligo bo sobotni goriški derbi, v katerem bo Celje poskušalo ohraniti stik z Gorico in ohraniti realne možnosti za 4. mesto. Da bi v Celju, kjer bodo v petek s potrditvijo Miloša Rovšnika na položaju novega predsednika zaokrožili bliskovit zasuk na vodstvenih položajih, še upali na srečen ligaški finiš, šteje najmanj točka. Celje ima v primeru enakega števila točk zagotovljeno vsaj prednost boljšega, saj je v tej sezoni dvakrat premagalo Gorico (obakrat s po 1:0) in enkrat igralo neodločeno (1:1). Poraz Celja bi pomenil konec njegovih sanj o Evropi.

Več kot očitno je bil Nigerijčev gol za Olimpijo, ki bo konec tedna proti zadnjim Radomljam lahko začela vzpon, domala šampionski. Prinesel ji je komaj drugo pomladno točko in je »ubil dve muhi na en mah«. Ustavil je Celjane. Pomagal je tudi Domžalčanom, ki imajo ob Ljubljančanih v drugem delu sezone daleč najslabši izkupiček. Sicer še vedno krepko boljšega kot Olimpija, toda v sedmih tekmah so osvojili kar 8 točk manj od najuspešnejše Gorice (8:16). Točko manj od Goričanov je osvojil Maribor (15), tri manj očitno veliki pomladni osmoljenec Celje, ki je ob Gorici in Mariboru v ligaškem letu 2017 še nepremagano.

Podobno kot je Olimpija v Celju »rešila« sezono, si je v spodnjem delu lestvice Rudar z zmago v Krškem priigral umirjen prvenstveni zaključek. Zaradi zmage z golom več (2:1, 2:2, 0:1) v medsebojnih tekmah prednost pred Posavci namesto 5 točk praktično znaša 6 točk. Še točko več (7) ima pred Aluminijem, s katerim se bo pomeril še v Velenju. Z Aluminijem ima izenačeno statistiko v medsebojnih tekmah – 0:3, 0:0, 3:0.

Trdno v sredini in brez velikih možnosti za napredovanje na lestvici ali nazadovanje je Koper. Z Rudarjem se bo bojeval za 6. mesto, Krško in Aluminij pa za osmo.

Potem ko se je zdelo, da se bosta za strelsko lovoriko potegovala samo Dominik Glavina (15 golov) in Luka Zahović (14), sta strelska izbruha Mirana Burgića in Johna Maryja (oba po 13 golov) dvoboj spremenila v četveroboj. Spomladi najbolj konstanten strelec je Goričan Burgić, ki je v osmih tekmah zabil 6 golov. Velenjčan Mary je v zadnjih dveh tekmah dosegel štiri gole, pomladi pet. Toliko kot soigralec Glavina. Zahovićeva strelska suša traja štiri tekme oziroma 409 minut. Nazadnje je zabil gol z bele točke proti Aluminiju v 24. kolu.