Celje nepremagljivo tudi za Olimpijo

Po razburljivi igri brez golov v Ljubljani je Maribor znižal zaostanek za Olimpijo na štiri točke.

Objavljeno
14. marec 2016 00.49
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpiji je v tretji tekmi drugega dela prvič spodrsnilo. V 25. kolu je v Stožicah točko iztržilo Celje, ki je po vijoličnim prekrižalo račune tudi zeleno-belim. Dvoboj so zaznamovali streli v okvir vrat in silovit, neučinkovit in nesrečen finiš Ljubljančanov.

»Cilj smo izpolnili, osvojili smo veliko točko,« je bil z izplenom po 93 minutah dvoboja zadovoljen gostujoči trener Iztok Kapušin. Domači trener Marko Nikolić je videl spomladi najboljšo Olimpijo. »Bilo je vsega, veliko strelov, zgrešenih 'zicerjev', tresle so se vratnice in prečke ...« je bil z izidom manj zadovoljen Beograjčan, veliko bolj pa z igro in spodbudo s tribun.

Rok Kronaveter je odprl tekmo s prvim strelom v prečko, toda igra v nadaljevanju ni več ponudila prav veliko vznemirjenja pred celjskimi vrati. Obrambna postavitev in taktična disciplina Celjanov sta bili za precej neustvarjalno domačo zasedbo nerešljivi uganki. To je bilo resda pričakovano; Olimpija nima ustvarjalne igre, s katero bi lomila tekmece z visokim ritmom in nenehnim obleganjem vrat. Njeno tveganje je močno omejeno, za kar plačuje davek igra v napadu. Celjani so upali na več prostora za nasprotne napade, a kaj prida priložnosti jim Ljubljančani tudi niso dali. Ko se je to vendarle zgodilo, je bilo takoj vroče pred vrati Nejca VIdmarja. Po eni od akcij si je Belokranjec v celjski zasedbi Rudi Vancaš Požeg priigral lep položaj za strel. Rahlo z leve je meril v daljši kot in zadel le vratnico.

»Izgledalo je dobro, toda znotraj dvoboja se je skrivalo veliko naših slabosti. V prvem polčasu smo bili premalo agresivni, nismo pokrivali tekmecev,« je Kapušin razkril obdobje, v katerih so Celjani viseli. Na koncu je bil gostujoči trener celo preveč pokroviteljski. Resda je Olimpija v srhljivi končnici pogrešala tudi kanček spretnosti, toda tudi Celjanom bi se lahko nasmehnila sreča v drugem polčasu v 68. minuti, ko je eden od najboljših »driblerjev« v ligi Marko Pajač skoraj zlomil prečko. Po desni strani je prodrl in si s preigravanjem proti sredini zagotovil dovolj prostora za »bombo« z 18 m. Vidmar je bil nemočen, žoga pa se je od prečke odbila v igrišče.

Olimpija je imela proti Kopru in Mariboru v Mihi Zajcu zvezdniškega igralca s potezo več, včeraj je bil 21-letni napadalni zvezni igralec veliki osmoljenec večera. Na začetku drugega polčasa je zapravil prvo veliko priložnost od treh. Prav neverjetno je, kako ni porinil žoge v prazna vrata, potem ko se je iztrgal zadnjemu branilcu Marku Krajcerju, nato pa obšel še vratarja Matica Kotnika. Žogo je z levo nogo zadel zelo slabo in zatresel zunanji del mreže s petih metrov. Akcija mu je pobrala preveč moči. Drugi polčas je bil po okusu Olimpije, Miroslav Radović se je trudil, kolikor se je lahko. Veliko je poskušal, toda v konici napada ni imel veliko pomoči. Mladi Nigerijec Blessing Eleke je deloval izgubljeno.

»Bil je slab. V treh tekmah ni zabil gola, priložnosti pa je imel veliko,« je Nikolić uperil strelico v Elekeja, ki pa vendarle ni glavni krivec za napadalne težave kluba. Namesto, da bi se gibal okoli »centra« in bil vedno v pripravljenosti na sredini bliže tekmečevim vratom, se je moral Eleke spet odpirati na bočnih položajih in izgubljati moči za vse drugo, razen za učinkovite zaključke ne. Nikolić v njegovi slabši igri in predvsem neučinkoviti podobi ni opazil tega, da je morda prav Eleke »žrtev sistema« in Olimpijine nezmožnosti, da igra še bolj napadalno in z več tveganja. Čeprav Srb pogosto priznava, da ta čas zeleno-beli nimajo ustrezne kakovosti za napadalno igro.

»Ve se, zakaj nismo učinkoviti. Nima smisla, da se ponavljam iz tekme v tekmo. Pogrešamo napadalca, igramo samo z enim. Statistika vedno ne razkrije vsega, ampak temelji na ugotovljivih spoznanjih. Golov ni. Povrhu naša ekipa ni takšna, da bi trpela nasprotne napade,« je dejal in se ni motil. V finišu je Olimpiji manjkal prav strelec z »ubijalskim« občutkom, nekdo, ki bi polpriložnost spremenil v gol. Nikolić je povlekel skrajno nenavadno potezo, a z nekaj logike. V igro je poslal štoperja Arifa Zarifovića, da bi v celjskem kazenskem prostoru uveljavil svojo odlično igro z glavo. Presenečenje je pripravil s tem, da je iz igre poslal prav Elekeja.

Tudi ta namera ni bila slaba. V sodnikovem dodatku je imela Olimpija na pladnju zmago. Zajc, ki je pred tem zastreljal še eno stoodstotno priložnost z osmih metrov, je po prostem strelu z glavo žogo usmeril v vratnico, potem so odbitke v noge tekmecev streljali še drugi Ljubljančani. Neuspešni poskusi Ljubljančanov so samo še zaokrožili nesrečno nedeljo, po kateri so vijolični spet bliže vodilnemu.

Luka Koper po prvi zmagi zapustila dno

Na Portovalu je Luka Koper s prvim golom in kančkom sreče prišla do prve letošnje zmage, ki jo je Primorcem priigral Fabian Lokaj s strelom pod prečko z 9 m. Krka je zabila dva gola, oba je sodnik Slavko Vinčić razveljavil. Prvega pri 0:0 zaradi domnevnega prekrška, drugega zaradi ofsajda. Vsaj prva odločitev je bila sporna.

Velenje? Dve naivni posredovanji Jake Ihbeisheha, spreten vložek z »veliko bolečine« Erika Janže po štartu tragičnega junaka v moštvu Rudarja in neprepričljiv sodnik Mitja Žganec. To je bil seštevek okoliščin, pisanih na kožo Maribora. Ljubljanski sodnik je že v 29. minuti z drugim rumenim kartonom »nagradil« palestinskega reprezentanta, s čimer so se na stežaj odprla vrata do prve letošnje zmage Maribora.

Velenjčane je v prve pol ure reševal vratar Matej Radan in navkljub premoči vijoličnih bi se lahko tekma zapeljala v novo razočaranje za goste. S tremi imenitnimi posredovanji se je odlikoval tudi Jasmin Handanović.

Kdaj se bo velenjska obramba zlomila pred veteranskim Mariborom - Handanović (38 let), Milivoje Novaković (36), Marko Šuler (33), Marcos Tavares (32), Dare Vršić (31) so bili najstarejši igralci v prvi enajsterici Štajercev - , je bilo po izključitvi le še vprašanje časa. Prvi prvem golu je bil eden od najvišjih igralcev Amir Dervišević osamljen 6 m pred Radanovimi vrati. V drugem polčasu pa je veliko spretnost pokazal še Gregor Bajde in se z dvema goloma zavihtel na vrh lestvice mariborskih strelcev - 11 golov.

»Zdelo se je lahko, a fantje so se res trudili,« je bil kratek in jedrnat trener vijoličnih Darko Milanič, ki ga lahko skrbi le še Novakovićevo in Tavaresovo streljanje s praznimi naboji.

Zmagovalni konec tedna vodilnih moštev sta dopolnila Gorica in Domžale. Zadostovala sta po en sam gol za njuni prvi pomladni zmagi. Miran Burgić je bil spreten pred vrati spet čvrstega in najmanj enakovrednega Krškega, Antonio Mance pa je z evrogolom prinesel veselje vidno oslabljenim Domžalčanom.

Rezultati 25. kola

Olimpija - Celje 0:0

Krka - Luka Koper 0:1 (0:0)

(Lokaj 78.)

Rudar - Maribor 0:3 (0:1)

(Dervišević 33., Bajde 56., 73.)

Zavrč - Domžale 0:1 (0:1)

(Mance 15.)

Gorica - Krško 1:0 (0:0)

(Burgić 65.)

 

Lestvica:

1. Olimpija 25 15 6 4 55:18 51 točk

2. Maribor 25 13 8 4 58:24 47

3. Domžale 25 11 9 5 35:18 42

4. Gorica 25 12 4 9 37:35 40

5. Zavrč 25 8 8 9 27:29 32

6. Celje 25 6 10 9 19:36 28

7. Luka Koper 25 7 4 14 26:40 25

8. Krka 25 6 7 12 20:36 25

9. Rudar 25 6 7 12 19:37 25

10. Krško 25 6 7 12 15:38 25