Celje udarilo v Ljudskem vrtu

V 1. SNL neodločeno v Novi Gorici in zmaga Krškega. Presenečenje so v Mariboru pripravili Celjani.

Objavljeno
28. februar 2016 00.07
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Prvi tekmovalni dan v novem letu v 1. SNL se je začel s senzacijo in tudi manjšim veseljem vodilne Olimpije. Celje je namreč v včerajšnjih uvodnih tekmah 23. kola premagalo Maribor. Celjani so zmago v štajerskem dvoboju spletli v velikem slogu: z igralcem manj in v 92. minuti je »kontro« v 1:0 spremenil rezervist Milan Spremo. Danes bo Olimpija gostila Luko Koper.

V Ljudskem vrtu je ves čas štajerskega derbija dišalo po presenečenju, četudi so gostje dobre pol ure igrali z desetimi.

»Po izključitvi smo se morali postaviti skupaj. Pokazali smo srčnost in značaj. Na koncu se nam je nasmehnilo tudi nekaj sreče. Morda zmaga ni bila tako zaslužena,« je bil vesel, a kar preveč skromen gostujoči trener Iztok Kapušin. Pred 6000 gledalci v Ljudskem vrtu je bilo Celje igrivo in tekmovalno. Do nesrečne izključitve, drugega rumenega kartona zaradi namernega padca v kazenskem prostoru enega od najboljših mož na igrišču Marka Pajača, je bilo tudi boljše. Tudi domačim navijačem ni ušlo, da je bila podoba na igrišču v nasprotju s pričakovanji. V 50. minuti so se s tribun prvič zaslišali glasni žvižgi negodovanja nad predstavo vijoličastih, ki jim igra nikakor ni stekla.

»V obrambi smo bili čvrsti in agresivni, v nasprotnih napadih nevarni, lahko bi že prej zabili gol,« je prvo celjsko uro, v kateri je bil najboljši domači igralec veteran v vratih Jasmin Handanović, ocenil Kapušin. Zadnje pol ure je lahko le upal, da se mariborski valovi napadov ne bodo spremenili v strelske vaje. Tudi zaradi ne posebno prepričljivega glavnega sodnika Damirja Skomine. A je Kapušin dobil še boljši odgovor igralcev, ki so se s fanatično igro ubranili in zmogli še zadati »smrtni udarec«.

»Imel sem občutek, da so bili igralci obremenjeni s to tekmo in tudi prihodnjo. Nismo bili takšni, ko smo želeli. Celje je igralo pamet­no, mi smo bili nezanesljivi, z igralcem več smo igrali na vse ali nič. A v nogometu je tako, da je nasproti tudi tekmec,« je bila ena od misli zgovornega domačega trenerja Krunoslava Jurčića. Tudi on v generalki za sobotni veliki derbi z Olimpijo ni imel razlogov za veselje. Menjave so bile precej neposrečene, ob jalovih napadalcih ni dal prilož­nosti niti Jean Philippu Mendyju. Zadnji poskus z Damjanom Boharjem v 89. minuti je bil čudaški. »Upal sem, da bo dobil kakšen odbitek. Je tak tip igralca, ki se mu v gneči žoge odbijajo v noge,« je pojasnil odločitev in poudaril, da so opravili 10 sestankov pred tekmo, da bi v boj za prvaka le šli s polnim izkupičkom.