Celjski recept bo enak – napad!

Pokal NZS: Blaž Vrhovec pred povratno polfinalno tekmo Celje – Maribor (17.00).

Objavljeno
21. april 2015 01.09
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Glavni režiser pokalnega zasuka v Ljudskem vrtu Blaž Vrhovec svojega evrogola za 2:2 v prvi tekmi ni pozabil in ga še ni arhiviral. Ljubljančan z Vrhovcev je prav proti vijoličastim potrdil, da ima dodano vrednost, zaradi katere 23-letni »plejmejker« velja za enega najbolj vznemirljivih igralcev v SNL. V današnji povratni polfinalni tekmi v Areni Petrol bo Celje branilo prednost s 3:2.

Celje je v tej sezoni od štirih dvobojev z Mariborom zmagalo trikrat in ima prednost s 3:2 iz prve tekme. Celje lahko veliko izgubi, bo izid narekoval taktiko?

Igrali bomo tako kot vso sezono in kot vedno proti Mariboru – napadalno. Recepta, ki nam je prinesel zmage, ne kaže menjati. Da to ne bo običajna tekma, pa nam je jasno. Zavedanja o prednosti ne bomo mogli iztisniti iz glav, toda naši načrti so povezani s tem, da čim prej zabijemo gol in si na tak način še izboljšamo možnosti za skupno zmago.

Čemu pripisujete navdih proti Mariborčanom?

Proti njim je lepo igrati, motivi so vselej najvišji. Nikoli pa nismo nastrojeni, kar je pomembno, saj nas ne smejo zapeljati čustva.

Vas lahko Maribor s čim preseneti?

Glede na to, da smo v tej sezoni igrali že štiri tekme in trikrat zmagali, mislim, da nas ne more. Pripravili se bomo za vse različice. Upam, da se jim v nekaj dneh ni dvignila forma.

V kateri prvini so Mariborčani najmočnejši, od kod prežijo največje nevarnosti?

Najmočnejši so v napadu, tu so zgodba zase. Izstopata pa Tavares in Mendy.

V prvi tekmi je Celje v finišu uprizorilo silovit pritisk zahvaljujoč odlični telesni pripravljenosti. Ste imeli občutek, da so vijoličastim proti koncu tekme pošle moči?

Morda se je tako zdelo, ampak lahko so se tudi podzavestno povlekli v obrambno postavitev. Mi smo začutili, da jim pohajajo moči, zato smo dobili zalet in pogumno napadli. Preprosto smo več tekli in bili na koncu tudi nagrajeni za trud.

Veljali ste za igralca, ki rumene kartone prejema kot po tekočem traku, v tej sezoni pa vas sodniki nimajo več tako na »piki«. Kaj se je spremenilo?

Leto dni sem starejši in zrelejši. Več kartonov sem si prislužil zaradi dolgega jezika, manj zaradi prekrškov, ki jih zaradi igralnega položaja moram narediti. V nogometu te igra ponese in jezikanje je del igre. Ampak zdaj sem kapetan in moram biti zbran ter odgovoren.

Imate odličen pregled, občutek za igro, veliko tečete ... To je del odlik, ki vam jih pripisujejo trenerji in tekmeci. Kaj je vaša glavna odlika v tej sezoni?

Ni le moja, vidna je pri vseh v moštvu. Trener nas je prepričal, da lahko sproščeno igramo v napadu. Ni nas omejil, vlil nam je več samozavesti, pri čemer pa vendarle ne smemo pozabiti na obrambne naloge. Disciplinirana in čvrsta obramba je temelj za ustvarjalnost v napadanju.

Z odličnim predstavami (v SNL je zabil 2 gola in dosegel 5 asistenc) ste si dvignili vrednost. Mar kot Ljubljančan, vzgojen pri Svobodi in Interblocku, ne vidite naslednje postaje pri Olimpiji?

Ljubljančan bom ostal za vedno, toda nogometno se ne morem razvijati pri Olimpiji. Želim narediti korak naprej in to lahko naredim le v tujini.

Kakšen izid napovedujete?

Predvsem si želim, da bi navijači uživali, Celje pa se uvrstilo v finale.