Celju še ni mar taktična kultura

Danes in jutri tekme so na sporedu tekme 23. kola v 1. SNL.

Objavljeno
06. marec 2015 19.41
Trener Olimpije Darko Karapetrović na tekmi med Olimpijo in Rudarjem. Ljubljana, 17. avgust 2014.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Devetnajst tekem brez poraza je niz Celja v 1. SNL. Ga bo danes končal Maribor? V 23. kolu bo v Celju še ena tekma sezone, a predvsem za izzivalce prvaka, ki je pot do ubranitve naslova začel suvereno. Domžale bodo prvo zmago v drugem delu sezone iskale doma, Olimpija bo gostila Rudar, v Zavrču pa bo igral Koper. Jutri bo še tekma v Novi Gorici.

Celje: Celje – Maribor (sobota, Nejc Kajtazović, 14.15): Celjani so štartali z olajšanjem, a še vedno bodo za tekmo ogrevanja v zaostanku za Mariborčani. To je na začetku sezone gotovo ena od največjih prednosti vijoličastih v štajerskem derbiju, ki naj bi bil zaradi visokega, igrivega in napadalnega celjskega ritma povsem drugačen od stožiškega taktiziranja. V dolgočasnega ga lahko spremeni le opevana vijoličasta »taktična kultura«. Mar to pomeni, da za Maribor cilj (naslov) upravičuje sredstva. Tudi strahopetnost! Dobro, da se Celjani, močnejši za velika aduta Benjamina Verbiča in Blaža Vrhovca, še ne ozirajo za taktično kulturo, sicer bi bilo bolje, da bi navijači ostali kar doma. S tretjo celjsko zmago v sezoni nad vijoličnimi bi se negotovost glede boja za prvaka podaljšala za kakšen teden več. Mariborskih delnic za končno zmagoslavje pa ne bi bistveno znižala.

Ljubljana: Olimpija – Rudar (Davor Drečnik, 16): Maribor je že preteklost, Rudar sedanjost. Sreča v Olimpijini nesreči je, da so »rudarji« vse prej kot v formi. A so žilavi, imajo rep in glavo, kar je za zeleno-bele brez Andraža Šporarja lahko sila neprijetna ovira. To so tekme za učenje, nabiranje izkušenj in za celjenje ran, čeprav poraz z Mariborčani ne bi smel pomeniti tragedije. V to kategorijo bi sodil današnji neuspeh. Da bi se mu izognili, je predvsem naloga za trenerja Darka Karapetrovića. Kar pomeni, da mora biti izbira napadalcev, zveznih igralcev in njihov položajev (pa tudi sistema) brez napake.

Domžale: Domžale – Krka (Rade Obrenović, 17): Kdo je krivec, da v minuli sezoni najboljši strelec Mate Eterović še ni zabil gola in da ga niso niti drugi? Ko bodo v domžalskem moštvu porazdelili krivdo za neučinkovitost, bodo bržčas lažje zadihali in se vrnili v zmagovalni ritem. Zdaj so v takšnem položaju, da je težka tekmica tudi Krka. Sicer pa; saj pri Domžalčanih tudi jeseni ni bilo kaj bistveno drugače. Razlika je v tem, da je Nejc Vidmar ubranil, kar se teoretično ni dalo, in da so zadevali tudi z zvrhano mero sreče. Trenutno je ni.

Zavrč: Zavrč – Luka Koper (Matej Jug, 18): Zavrčani so že na vijoličnem vlaku in so potrdili napovedi, da bodo načrte kvarili predvsem mariborskim tekmecem. Koprčani v tej sezoni niso konkurenčni za vrh in se bolj ali manj pripravljajo za naslednjo, v kateri bodo ključna gostovanja. Koper je v Novi Gorici razkril »ideologijo« igre. Prežal bo na bliskovite nasprotne napade prek šprinterjev Mitje Lotriča, Mateja Pučka ter največjega upa med igralci v SNL Domna Črnigoja.

Nova Gorica: Gorica – Kalcer Radomlje (nedelja, Roman Glažar, 15): Le »jackpot« v Hitovih igralnicah lahko upočasni Gorico na poti v najnižjo ligo. V nedogled predsednik Robert Vrtovec in drugi trije člani upravnega odbora Miha Uršič ter italijanski dvojec, Franco (oče) in Michele (sin) Dal Cin, ne bodo mogli več zavajati igralcev in trenerjev z zgodbami o boljših časih. Je pač tako, da jabolko (Gorica) ne pade daleč od drevesa (Parma).