Čez deset dni ne bo več neznank

Po odlični jeseni je zima vodilnemu slovenskemu nogometnemu prvoligašu Olimpiji prinesla (pre)več skrbi.

Objavljeno
22. februar 2016 20.06
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Že v nedeljo malo pred 19. uro bo jasno, kakšna bi utegnila biti Olimpijina pomladna podoba. Luka Koper bo zahteven zalogaj za prenovljeno Olimpijo, ki je vsaj po razpletu prestopnega roka osiromašena, a pravo soočenje z resnico novega trenerja Marka Nikolića čaka naslednji konec tedna.

Derbi v Ljudskem vrtu prvo soboto v marcu (5.) je že lep čas osrednja tema nogometnih navdušencev v Ljubljani in v Mariboru. Za ljubljanskega trenerja Nikoliča, ki je po koncu prvega dela sezone in neprijetnem spodrsljaju v Krškem, morda vrednem izgube naslova prvaka, zamenjal preporoditelja zeleno-belih Marijana Pušnika, pač ne. »Verjemite mi, da o Mariboru še ne razmišljam, že dlje časa sem osredotočen na Koper. Štart z zmago in tremi točkami je za nas sila pomemben,« je na včerajšnji novinarski konferenci Nikolić dal vedeti, da se prvenstvo začenja proti Kopru in ne Mariboru.

Soočenje s sedmo silo je vendarle dalo slutiti, da v Olimpijinem taboru ni več entuziazma, kakršen je vladal še ob koncu starega leta. Prvič doslej je minilo brez vsaj enega od ključnih mož, predsednika Milana Mandarića ali športnega direktorja Ranka Stojića. Nenaden odhod Ezekiela Hentyja je več kot očitno glavna ustvarjalca ujel nepripravljena. Petim milijonom evrov se ni bilo mogoče odreči, toda načrta B ni bilo. Ustrezne zamenjave za Nigerijca še nista našla in je tudi ni na obzorju. Na začetku sezone pa se bo tako rekoč razpletala šampionska bitka z Mariborčani. Vanjo bodo zeleno-beli resda šli z močnim adutom Blessingom Elekejem, a ob Hentyju tudi brez Andraža Šporarja in Lucasa Ontivera. Trojice, ki je jeseni skupaj dosegla 29 golov in dodala še 13 asistenc.

Ob Elekeju bosta odlične Slovenca, Nigerijca in Argentinca poskušala nadomestiti še novinca Julius Wobay iz Slonokoščene obale in Miroslav Radović iz Srbije. A misija prvak se zdi nemogoča, oba sta prišla brez tekmovalnega ritma. »Vem, zakaj sem tukaj. Da bi postali prvaki. Vzdušje je odlično,« je zmogel po prvem mesecu pri Olimpiji izkušeni, 31-letni zvezni igralec Wobay. Jeseni je bil brez kluba. Radović je zaradi poškodbe lansko leto na Kitajskem igral le 5 tekem, večino časa je bil v Beogradu.

»Vemo, kaj je naša naloga. Da vrnemo naslov v Ljubljano. Moram se še ustrezno pripraviti,« je priznal 32-letni Kragujevčan, ki je najboljša leta preživel na Poljskem pri Legii.

Nikolić ni skrival, da je v neprijetnem položaju. »Čas Hentyjeve prodaje je bil slab, toda posel je bil uspešen in je bil pomemben za imidž kluba. Za trenerja pa prodaja ni bila dobra. Še ta teden bomo dobili še eno okrepitev. Generalka je bila uspešna, dobili smo veter v hrbet. Olimpija je bila kakovostna, enostavna, borbena. S pritiskom se ne obremenjujem. Če bi se, potem bi treniral klub z dna lestvice,« je zaokrožil pogled v pomlad komaj 36-letni strokovnjak Nikolić.