Chelsea dobro posloval in zmanjšal dolg

V angleškem prvoligašu Chelseaju so v minulem letu zabeležili rekordni skupni promet: 223 milijonov funtov.

Objavljeno
01. februar 2012 11.49
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Angleški nogometni prvoligaš Chelsea se je uspešno lotil sanacije dolgov in sporočil, da je od junija lani s 70 milijonov funtov dolg zmanjšal na 67 milijonov.

Tako je klub že začel uresničevati zahteve UEFA v zvezi s sanacijo, poslovanje kluba v minulem letu je bilo namreč precej uspešno. Skupni promet kluba je v tem obdobju znašal 223 milijonov funtov, kar je klubski rekord.

Več prihodkov kot v letu prej so v Chelseaju zabeležili predvsem zaradi več sredstev s strani UEFA zaradi nastopov v ligi prvakov, dobili pa so tudi večji delež televizijskih pravic.

»Klub si prizadeva spoštovati pravila Uefe o finančnem fair playu, obenem pa želimo ohraniti naš status enega najmočnejših klubov, ki lahko osvaja lovorike. Pričakujem, da bomo ta trend uspešno nadaljevali tudi v tem finančnem letu,« je ob razkritju številk dejal predsednik Bruce Buck.

UEFA sicer predvideva, da klubi ne bi smeli imeti več kot pet milijonov evrov dolgov, izjemoma bi se ta številka lahko povzpela do 45 milijonov, a le v primeru bogatega lastnika kluba, ki bi lahko zagotovil ustrezno donacijo. Kot je zagrozila evropska zveza, bo po prehodnem obdobju že v sezoni 2014/15 tiste klube, ki se teh pravil ne bodo držali, izključila iz evropskih tekmovanj pod svojim okriljem.