Chelsea z oslabljeno obrambo nad PSG

V ligi prvakov je napočil čas za dvoboje osmine finala. Torkova para sta PSG - Chelsea in Benfica - Zenit.

Objavljeno
15. februar 2016 15.35
Posodobljeno
15. februar 2016 16.10
SOC/
M. Ž.
M. Ž.

Pariz - Po skoraj dvomesečnem premoru je v ligi prvakov napočil čas za izločilne boje. Torkov spored prinaša dvoboja osmine finala med Paris Saint-Germainom in Chelseajem ter Benfico in Zenit St. Peterburgom.

V središču pozornosti bo dvoboj na Parku princev med Parižani in Londončani. Ti so stari znanci v najmočnejšem evropskem tekmovanju, saj se bodo še tretjo sezono zapored srečali v izločilnih bojih. V sezoni 2013/14 je Chelsea zmagal v četrtfinalu, v pretekli sezoni pa je PSG slavil v osmini finala.

PSG in Chelsea sta pred tokratnim dvobojem osmine finala v povsem drugačnem položaju. Francosko moštvo prepričljivo vodi v domačem prvenstvu, kjer ima že 24 točk prednosti pred zasledovalci, medtem ko so Angleži v svojem prvenstvu šele na dvanajstem mestu, vendar pa so pod vodstvom začasnega trenerja Guusa Hiddinka začeli nizati dobre rezultate in so nepremagani na zadnjih dvanajstih tekmah v vseh tekmovanjih.

69-letni nizozemski trener Chelseaja ima pred jutrišnjo tekmo težave z branilci, saj je Kurt Zouma že končal sezono, za nameček pa se je na sobotni tekmi z Newcastlom poškodoval še kapetan John Terry. V zvezni vrsti bo manjka kaznovani Nemanja Matić, vprašljiv je bil tudi nastop Oscarja, ki pa je odpotoval v Pariz.

»Paris Saint-Germain je izjemno moštvo. V pretekli sezoni so nas izločili v ligi prvakov, v tej pa so izgubili le en dvoboj v vseh tekmovanjih. S taktičnega vidika moramo biti zelo previdni, saj ima PSG visoke ambicije, gradijo močno ekipo in dominirajo v državnem prvenstvu. Če želijo postati velik klub, morajo zmagati tudi v ligi prvakov, kar je njihov cilj. Mi napredujemo od decembra in še nismo na želenem nivoju, vendar pa smo na zadnjih tekmah prikazali nekaj dominantnih predstav. Mislim, da imamo enake možnosti za napredovanje,« opozarja Hiddink.

Blanc in Verratti enotna, da sta ekipi enakovredni

Francoz na klopi PSG-ja Laurent Blanc nima tovrstnih problemov in bo lahko računal na vse glavne adute. Blanc se je zaradi pomembnosti torkove tekme odločil, da na prvenstveni tekmi z Lillom spočije četverico (Zlatan Ibrahimović, Maxwell, Thiago Motta, Thiago Silva), ki bo tako jutri maksimalno pripravljena.

»S Chelseajem smo se v zadnjih dveh sezonah dvakrat srečali v izločilnih bojih, enkrat smo zmagali mi, enkrat pa oni, kar je dokaz, da sta ekipi na podobnem nivoju. Jutri bomo morali Chelseaju vsiliti svoj slog igre. Na voljo imam skoraj vse svoje igralce, izjema je Serge Aurier, ki se je sam izločil iz ekipe. Nisem še določil začetne enajsterice, moram sprejeti še dve odličitvi. Ena izmed teh je, kdo bo začel na položaju desnega bočnega branilca, Gregory van der Wiel ali Marquinhos. Vem, da Marco Verratti še ni pripravljen za vseh 90 minut, vendar bi ga rad uporabil na tekmi. Nasprotniki bodo igrali brez Johna Terryja, ki je zelo pomemben igralec tako na igrišču kot za skupinski duh, še posebej nevaren je ob prekinitvah. Njegovo pomembnost smo lahko videli na sobotni tekmi, saj se je po njegovi poškodbi zelo spremenila igra v obrambi. Naša ekipa je dovolj dobra, da uspemo v tem tekmovanju, a v izločilnih bojih bojih bodo naši tekmeci take ekipe, ki so zmožne osvojiti ligo prvakov. Menim, da smo tudi sami sposobni zmagati,« je dejal Blanc.

Vezist Paris Saint-Germaina Marco Verratti je dodal: »Zaradi zadnjih rezultatov tekmo pričakujemo z veliko mero samozavesti, na ti tekmi osmine finala pa čakamo že zelo dolgo. Chelsea si bo v ligi prvakov reševal to sezono. Zavedamo se, da sta pred nami težki tekmi, saj ima Chelsea odlične igralce, ocenjujem, da v tem dvoboju osmine finala ni izrazitega favorita. Zelo težko bo zmagati v ligi prvakov, vendar pa ekipa že nekaj let igra skupaj in se zelo dobro poznamo, kar velja tudi za našega trenerja. Trenutno smo osredotočeni le na jutrišnjo tekmo in ne razmišljamo o polfinalu ali čem podobnem.«

Tekma v Parizu se bo začela ob 20.45, glavni sodnik bo Španec Carlos Velasco Carballo.

Zenit gostuje na Portugalskem

Na preostali torkovi tekmi se bosta v Lizboni pomerila Benfica in Zenit St. Peterburg. Kluba sta se doslej pomerila štirikrat, uspešnejši pa je Zenit s tremi zmagami in porazom.

Rusko moštvo ima močan portugalski pridih, saj ga vodi Andre Villas-Boas, v portugalski ligi pa so v preteklosti igrali Hulk, Axel Witsel in Javi Garcia.

Andre Villas-Boas je na novinarski konferenci povedal: »Benfica je v zadnjem kolu portugalskega prvenstva izgubila proti Portu (1:2), vendar bo jutri maksimalno pripravljena na tekmo. Njihova ekipa igra dobro, zmaguje in dosega veliko golov. Pričakujem, da jih bo poraz s Portom razjezil in se bodo poskušali vrniti na zmagovita pota. Mi smo se zadnja dva meseca dobro pripravljali, naš cilj pa je, da si tu izborimo dober rezultat, tako da si bomo doma lahko zagotovili napredovanje.«

V vlogi glavnega sodnika bo Italijan Gianluca Rocchi.

Liga prvakov, torkova para osmine finale

Paris Saint-Germain - Chelsea (20.45)

Benfica - Zenit St. Peterburg (20.45)