West Ham na Emiratesu pobral poln izplen (VIDEO)

Poraz Arsenala v uvodnem kolu proti West Hamu, po remiju s Swanseajem razočarani tudi pri Chelseaju.

Objavljeno
09. avgust 2015 07.45
Posodobljeno
09. avgust 2015 07.45
SOC/
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

London - Nogometaši londonskega West Hama, ki jih po novem vodi hrvaški strokovnjak Slaven Bilić, so v uvodnem kolu angleškega prvenstva na štadionu Emirates šokirali Arsenal, ki so ga ugnali z 2:0. Po prvem kolu premier lige so razočarani tudi pri Chelseaju, saj so državni prvaki uvodoma zgolj remizirali s Swanseajem (2:2).

Topničarji so si v prvem polčasu priigrali nekaj obetavnih situaciji, a nobene res prave priložnosti. Najprej je v 11. minuti z volejem od daleč poizkusil Alex Oxlade-Chamberlain, a je njegova bomba švignila mimo vrat razpoloženega Adriana. Še bližje zadetku je bil po dobre pol ure igre Aaron Ramsey, čigar odbiti strel je končal v vratnici španskega vratarja.

Gostje so bili bolj smrtonosni in so v 43. minuti tekme tudi povedli. Natančno podajo Dmitrija Payeta s prostega strela je prek nerodno postavljenega Petra Čecha v mrežo potisnil Cheikhou Kouyate. Po nekaj neuspešnih poizkusih Olivierja Girouda je v 57. minuti tekme domačine dodatno šokiral Mauro Zarate, ki je s strelom od daleč presenetil danes nerazpoloženega novinca v vratih Arsenala in zapečatil zmago Bilićevih fantov.

Chelsea že oddal prvi točki

Angleški državni prvaki, nogometaši Chelseaja, so že v uvodnem kolu nove prvoligaške sezone iz rok izpustili prvi dve točki, saj so se na Stamford Bridgeu s Swanseajem razšli brez zmagovalca, z 2:2. Varovanci razvpitega trenerja Joseja Mourinha so resda dvakrat vodili in imeli, vsaj v prvem polčasu, nekoliko več žogo v svojih nogah, vendar pa so tekmeci precej večkrat ustrelili v okvir vrat (razmerje 10:3), za kar so bili nagrajeni s točko.

Ključni trenutek se je zgodil v 52. minuti, ko je domači čuvaj mreže Thibaut Courtois prav na robu kazenskega prostora zrušil enega od nasprotnikovih igralcev in si prislužil predčasno pot pod prho, obenem je delilec pravice Michael Oliver pokazal še na belo točko. Prostesti gostiteljev se niso obnesli, prav nasprotno - John Terry si je zanje prislužil rumen karton. Hladnokrvni izvajalec najstrožje kazni je bil Bafetimbi Gomis, nad katerim je bil tudi storjen prekršek, in postavil končni izid.

Namesto Courtoisa je šel med vratnice Chelseaja Asmir Begović in ostal nepremagan. Zares se je izkazal v 61. minuti z obrambo tekme, ko je Jeffersonu Monteru preprečil, da bi Swanseaju zagotovil vse tri točke. Že v prvem polčasu je Chelsea dvakrat ušel po zaslugi Oscarja in avtogola Federica Fernandeza, le minuto pred njim je na 1:1 izenačil Andre Ayew.

Zato pa se je uvodoma z vsemi tremi točkami okitil Manchester United, ki je na Old Traffordu strl odpor Tottenhama z avtogolom Kyla Walkerja v 22. minuti. Tudi če bi se dvoboj razpletel drugače, ne bi bilo nezasluženo, saj so »rdeči vragi« enkrat samkrat sprožili v okvir vrat, tekmeci štirikrat, tudi razmerje v kotih je bilo malenkostno na strani gostov (2:1). V 89. minuti bi lahko izenačil Christian Eriksen, a je njegov poskus zaustavil izkušeni Argentinec Sergio Romero, ki je v prvem nastopu v majici novega delodajalca ostal nepremagan.

Bielsa pomahal v slovo

Domač poraz v uvodnem kolu francoskega prvenstva s Caenom (0:1) pa je že odnesel slovitega dosedanjega trenerja pri Marseilleu, Argentinca Marcela Bielso, ki je podal odstopno izjavo. Prekaljeni 60-letni nekdanji selektor Čila in Argentine je z bivšim klubskim evropskim prvakom maja lani podpisal dveletno pogodbo in moštvo popeljal do četrtega mesta v francoskem prvoligaškem tekmovanju. Nasledil je Joseja Aniga, sicer športnega direktorja kluba, ki je moštvo vodil le začasno, potem ko so v klubu predlanskega decembra vrata pokazali Elieju Baupu.

»Moje delo je končano, žalosten in razočaran se vračam v domovino. Ne morem sprejeti tako nestabilnih razmer v klubu,« je Bielsa vodstvo kluba obtožil, da je sproti spreminjalo že dogovorjene člene pogodbe. Južnoameriški mediji namigujejo, da bo zasedel selektorski stolček mehiške izbrane vrste, njegovi dosedanji varovanci pri Marseilleu pa so bili po presenetljivi potezi šokirani. »Še po petkovi novinarski konferenci je dobro kazalo, vse je bilo pozitivno. Bielsa je bil pomemben del klubskega načrta, kako doseči več, kot smo v zadnjem obdobju,« je pojasnil francoski reprezentančni čuvaj mreže Steve Mandanda.

ANGLIJA, 1. KOLO

Manchester United : Tottenham 1:0 (Walker avt.)
Bournemouth : Aston Villa 0:1 (Gestede)
Everton : Watford 2:2 (Barkley, Kone; Layun, Oghalo)
Leicester : Sunderland 4:2 (Vardy, Mahrez 2, Albrighton; Defoem Fletcher)
Norwich : Crystal Palace 1:3 (Redmond; Zaha, Delaney, Cabaye)
Chelsea : Swansea 2:2 (Oscar, Fernandez avt.; Ayew, Gomis)
Arsenal : West Ham 0:2 (Kouyate, Zarate)
Newcastle : Southampton 2:2 (Cisse, Wijnaldun; Pelle, Long)
Stoke : Liverpool 0:1 (Coutinho)

FRANCIJA, 1. KOLO

Bastia : Rennes 2:1 (Ayite, Kamano; Sio)
Marseille : Caen 0:1 (Delort)
Montpellier : Angers 0:2 (Camara, Sunu)
Nantes : Guingamp 1:0 (Sorbon avt.)
Nice : Monaco 1:2 (Germain; Silva, Kurzawa)
Troyes : Ajaccio 0:0
Bordeaux : Reims 1:2 (Khazri; De Preville, Siebatcheu)
Toulouse : Saint Etienne 2:1 (Braithwaite, Ben Yedder; Perrin)
Lorient : Lyon 0:0

NEMČIJA, POKAL DFB

Bremer : Eintracht 0:3 (Castaignos, Aigner, Waldschmidt)
Duisburg : Schalke 0:5 (Huntelaar, Nastasić, Geis, Di Santo, Goretzka)
Erzebirge Aue : Greuther Fürth 1:0 (Skarlatidis)
Hallescher : Braunschweig 0:1 (Zuck)
Meppen : Köln 0:4 (Modeste 3, Zoller)
Lotte : Bayer 0:3 (Kiessling, Calhanoglu, Bender)
Stuttgarter Kickers : Wolfsburg 1:4 (Badiane; Kruse, Dost, De Bruyne, Bendtner)
Viktoria Köln : Union Berlin 2:1 (Wunderlich, Reimerink; Quaner)
Würzburger : Werder 0:2 (Ujah, Bartels)
1860 München : Hoffenheim 2:0 (Claasen, Mulić)
Kiel : Stuttgart 1:2 (Czichos; Didavi, Ginczek)
Reutlingen : Karlsruhe 3:1 (Ricciardi 3; Kempe)

ITALIJA, POKAL

Livorno : Ancona 2:0 (Comi, Vantaggiato)
Spezia : Brescia 1:0 (Piccolo)