Chelseajev déjà vu: po razburkani sezoni znova na vrhu Evrope

Po osvojitvi evropske lige bo Chelsea deset dni, do finala lige prvakov 25. maja, nosil dvojno krono.

Objavljeno
16. maj 2013 11.04
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Amsterdam - Čeprav je za nogometaši londonskega Chelseaja razburkana in težka sezona, so jo sinoči sklenili s podobnimi prizori kot pred letom dni: z dvignjeno evropsko lovoriko. Resda niso ubranili prestižnega pokala lige prvakov, so pa zato slavili v razred nižjem tekmovanju evropski ligi. Po infarktni končnici in zmagi nad Benfico je tako londonski klub vendarle rešil sezono.

Sinočnji junak velike zmage je bil Branislav Ivanović, ki je v 93. minuti s strelom z glavo poskrbel za huronsko veselje Chelseajevih podpornikov. Pred njim je za vodstvo v 60. minuti poskrbel Fernando Torres, Benfica je izenačila nekaj minut pozneje po 11-metrovki Oscarja Cardoze. Ivanović je ob tem priznal, do se mu uresničile sanje: zadeti zamgoviti gol v finalu evropskega tekmovanja. »Lepše ne bi moglo biti, to je zame pomemben trenutek v karieri. Občutek je odličen, mislim, da si je ekipa zaslužila to zmago. Za nami je težka sezona in veliko tekem,« je povedal po zmagoslavju.

Od sreče je sijal tudi Frank Lampard, ki je ob odsotnosti Johna Terryja, ki ni igral zaradi poškodbe gležnja, nosil kapetanski trak in na koncu tudi prvi visoko dvignil pokal. To je za nas izjemen trenutek. Samo pomislite, koliko vzponov in padcev smo doživeli v zadnjih dveh letih. To je vsekakor še eden od vzponov. Smo ekipa, ki je skupaj rasla. Imeli smo naporno sezono, zaslužili smo si ta uspeh,« je povedal 34-letni nogometaš, čigar prihodnost v Chelseaju je sicer še pod vprašajem. Pogodba mu poteče konec te sezone, a kot je namignil, bo z Londončani ostal tudi v prihodnje.

Z dvojno krono

Chelsea bo tako deset dni, do finala lige prvakov, ki bo 25. maja v Londonu, dvojno okronan. Z zmago v evropski ligi pa se je v zgodovini pridružil še trem klubom, ki jim je doslej uspelo osvojiti vse tri evropske lovorike: Juventusu, Ajaxu in Bayernu. Trener Rafael Benitez pa je ob Giovanniju Trapattoniju tudi edini trener, ki je lovoriko osvojil z dvema različnima kluboma. Benitezu je to uspelo že leta 2004 z Valencio.

»V drugem polčasu smo prikazali zares dobro igro, zoperstavili smo se odlični ekipi,« je bil zadovoljen Španec, ki sicer v klubu ni naletel na najboljši sprejem, vseeno pa ga popeljal do zagotovljenega mesta v ligi prvakov za naslednjo sezono. »Igrali so vso sezono trdo garali. Ponosen sem, saj ni bilo lahko,« je še dejal Benitez, ki se bržkone poslavlja od modrih, bržkone ga bo zamenjal Jose Mourinho.

Jesusu hudo zaradi navijačev

Na drugi strani so po šokantnem porazu v solzah obstali nogometaši in navijači Benfice. Trener Jorge Jesus je bil močno razočaran, Benfica je namreč izgubila že v sedmem finalu evropskih tekmovanj, potem ko je nazadnje slavila leta 1962. »Naši navijači so bili boljši od Chelseajevih. Za svojo vnemo, srčnost in strast bi si zaslužili zmago. Ta poraz je zame zelo težak prav zaradi navijačev. Pa tudi, ker je bilo večino 93 minut na igrišču boljše naše moštvo,« je povedal Jesus.

Nogometaši lizbonskega moštva so bili še bolj poklapani zaradi dejstva, da so v nekaj dneh doživeli še drugi zelo boleč poraz: konec tedna so v portugalskem prvenstvu s Portom izgubili ključno tekmo za naslov. Poraz je še toliko bolj bolel, ker je tudi po zadetku Chelseaja v sodnikovem podaljšku, le minuto do konca imela Benfica še eno priložnost za izenačenje, a je ni izkoristila.