Real na clasicu Barceloni prisolil bolečo zaušnico

V klasičnem derbiju španske nogometne lige madridski klub s 3:1 ugnal katalonskega velikana na njegovem Camp Nouu in storil prvi korak za izhod iz krize.
Fotografija: Beli balet je v Kataloniji zmagovito plesal, zato je veselje igralcev Reala povsem razumljivo. FOTO: Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Beli balet je v Kataloniji zmagovito plesal, zato je veselje igralcev Reala povsem razumljivo. FOTO: Lluis Gene/AFP

Osrednja tema današnjega dneva tujega ligaškega nogometa je bil novi clasico v 7. kolu španskega prvenstva med Barcelono in Realom na praznem Camp Nouju. Začelo se je ognjevito, kastiljski klub je prek Urugvajca Federica Valverdeja povedel v 5. minuti. V protinapadu je Karim Benzema podal v prazen prostor do Valverdeja, ta je zadel z diagonalnim strelom s sedmih metrov v malo mrežico vratarja Neta.

Lionel Messi je že v začetku clasica premešal igralne vrste madridskega Reala. FOTO: Albert Gea/Reuters
Lionel Messi je že v začetku clasica premešal igralne vrste madridskega Reala. FOTO: Albert Gea/Reuters


Štiri minute kasneje je izenačil Barçin 17-letni najstnik Ansu Fati. Lionel Messi je na levi strani našel Jordija Albo, ki je natančno podal v sredino, Fati pa je iz neposredne bližine zabil gol. S tem je pri 17 letih in 359 dnevih postal najmlajši strelec v zgodovini clasicov. Pred tem je bil rekorder Realov Raul (18 let, 95 dni).


Brez najstrožje kazni


V 24. minuti se je argentinski velemojster po preigravanju sam znašel pred vratarjem Reala Thibautom Courtoisom, ta pa je njegov strel čudežno ubranil. V nasprotnem napadu se je osamljen pred Netom znašel Benzema, a katalonska mreža je tokrat ostala čista.

Urugvajec Federico Valverde je prvi načel mrežo brazilskega vratarja Barçe Neta. FOTO: Lluis Gene/AFP
Urugvajec Federico Valverde je prvi načel mrežo brazilskega vratarja Barçe Neta. FOTO: Lluis Gene/AFP


V 28. minuti je Messi po dvoboju s Casemirom v kazenskem prostoru padel, sodnik Juan Martinez Munuera ni zapiskal. Nato pa je ustavil igro in se posvetoval s sodnikom za videotehnologijo. Enajstmetrovke ni bilo, Casemiro je najprej zadel žogo, nato podrl tudi gauča.
 

Enajstmetrovka po video ogledu


VAR je bil uporabljen tudi v 60. minuti. Po Realovem predložku je Clément Lenglet v kazenskem prostoru za dres povlekel madridskega kapetana Sergia Ramosa. Ta je zahteval najstrožjo kazen, po ogledu videoposnetka se je sodnik Munuera odločil za najstrožjo kazen. Ramos jo je v 63. minuti tudi pretvoril v gol.

Luka Modrić je v zaključku tekme z golom le še potrdil Realovo zmago v Barceloni. FOTO: Lluis Gene/AFP
Luka Modrić je v zaključku tekme z golom le še potrdil Realovo zmago v Barceloni. FOTO: Lluis Gene/AFP


Toni Kroos bi lahko že v 85. minuti potrdil gostujočo zmago,, a je Neto ustavil oba njegova strela strela. V 92. minuti je hrvaški zvezdnik Luka Modrić, v igro je vstopil v 69. minuti namesto Valverdeja, z zadetkom le še potrdil sladko zmago Reala na igrišču najhujšega tekmeca. Vinicius je po prodoru zvabil Neta s črte vrat, nato je Rodrygo podal do Modrića, kapetan ognjevitih pa je žogo poslal v prazno mrežo.



Tako je od dveh klubov, katerima je zaradi slabega začetka domačega prvenstva že bila plat zvona, prvi korak k zasuku storil beli balet. Real Madrid je v dvobojih z Barcelono v skupnem seštevku povedel s 97:96 (52 remijev) in vknjižil prvo zmago po dveh presenetljivih domačih porazih s Cadizom v la ligi in Šahtarjem v ligi prvakov.
 

Oblakova mreža mirovala


Atletico Madrid je vpisal tretjo zmago v španskem nogometnem prvenstvu, Jan Oblak pa je mrežo znova ohranil nedotaknjeno. V petih tekmah LaLige je prejel le en zadetek, v tretjem krogu 27. septembra oziroma prvi tekmi Atletica v novi sezoni, kar pomeni, da je nepremagan že štiri tekme ali 364 minut.

Atletico, ki se je z zmago povzpel na drugo mesto, je na svojem stadionu Wanda Metropolitano premagal Betis z 2:0. Marcos Llorente je zadel v 46. minuti, Luis Suarez pa v 91.

Standings provided by SofaScore LiveScore


 

Komentarji: