Copa America: Američani po Dempseyjevi zaslugi prvi polfinalisti (VIDEO)

Nogometaši ZDA so z 2:1 odpravili zasedbo Ekvadorja, v 52. minuti po en rdeč karton na vsaki strani.

Objavljeno
17. junij 2016 08.17
FBL-COPAM2016-USA-ECU
J. P.
J. P.

Seattle - Gostitelji letošnjega turnirja, nogometaši ZDA, so prvi polfinalisti ameriškega prvenstva, bolj znanega pod nazivom Copa America. V četrtfinalu na seattleskem štadionu CenturyLink Field so namreč z 2:1 odpravili zasedbo Ekvadorja, ki je tako vpisala prvi poraz na tem tekmovanju, saj je skupinski del zaključila z zmago in dvema remijema. Američane, ki so se doslej enkrat samkrat prebili med četverico najboljših (leta 1995 so v polfinalu z 0:1 pokleknili pred Brazilci), zdaj čaka bodisi Argentina bodisi Venezuela.

Začelo se je povsem po domačih željah, saj so izbranci selektorja Jürgena Klinsmanna prešli v vodstvo že v 22. minuti. Svoj tretji zadetek na turnirju je po odlični podaji Jermaina Jonesa primaknil 33-letni član domače zasedbe iz Seattla Clint Dempsey, ki je z glavo ukanil Alexandra Domingueza. Vodstvo je v 65. minuti podvojil Gyasi Zardes, ki je žogo zgolj pospravil v mrežo po poskusu Dempseyja, ki je bil napol strel in napol podaja. Tribune so ponorele, a za trenutek obnemele devet minut pozneje, ko je Michael Arroyo po predložku s prostega strela 36-letnega veterana Walterja Ayowija presenetil tako tekmečevo obrambo kot tudi čuvaja mreže Brada Guzana. Ekvador je imel sicer terensko premoč in 58-odstotno posest žoge, a je kar deset od trinajstih sproženih strelov zgrešilo okvir vrat.

Obe vrsti sta dvoboj končali s po zgolj desetimi možmi na igrišču, saj sta morala dva igralca, po eden na vsaki stari, v 52. minuti predčasno pod prho. Zvezni igralec Manchester Uniteda Antonio Valencia si je drugi rumen karton privoščil zaradi prekrška nad Jermainom Jonesom, ta pa neposredno izključitev zato, ker so mu takoj zatem popustili živci in je z roko v obraz rahlo mahnil Michaela Arroya. Zvezni igralec Colorada, ki si je dolga leta kruh služil v bundesligi, bo moral kazensko izpustiti polfinalni obračun, na sredini igrišča bo torej zevala precejšnja luknja. Zanimivo: obe moštvi je doletela že po druga izključitev na turnirju, pred tem sta morala predčasno v garderobo tudi že Američan DeAndre Yedlin in Ekvadorec Gabriel Achilier.