Copa America: Urugvaj in Paragvaj z remijem do napredovanja, Higuain polepšal Messijev jubilej

V zadnjem kolu skupine B sta se Urugvaj in Paragvaj razšla z 1:1. Argentina z golom Higuaina premagala Jamajko (1:0).

Objavljeno
20. junij 2015 20.51
Posodobljeno
20. junij 2015 22.50
FBL-COPAM2015-ARG-JAM
G. L., M. Ž., Delo.si
G. L., M. Ž., Delo.si

La Serena - V ponovitvi finala južnoameriškega prvenstva iz leta 2011 sta se v skupinskem delu letošnje izvedbe Copa Americe pomerila Urugvaj in Paragvaj. Če so Urugvajci pred štirimi leti osvojili svoj petnajsti naslov prvaka in so v tem pogledu tudi najuspešnejša južnoameriška nacija, je šlo na današnjem obračunu za golo preživetje oziroma napredovanje iz skupine. Remi ga je prinašal obema, z neodločenih 1:1 pa se je tekma tudi končala.

Po zaspani slabi polovici ure igre, ko so edino resnejšo priložnost v 13. minuti zapravili Paragvajci, je Urugvaj »pičil« v 29. minuti igre in povedel z 1:0. Kot z desne strani je izvajal Carlos Sanchez in z natančno podajo v sredini našel soigralca Joseja Mario Gimeneza, ki je z natančnim strelom prelisičil izkušenega paragvajskega vratarja Justa Villarja.

Vodstvo je v naslednjih minutah precej sprostilo Urugvajce, ki so v 37. minuti zapravili kar dve lepi priložnosti. Skorajda identičen drugi zadetek Gimeneza je s sijajno parado preprečil 37-letni Villar, v nadaljevanju akcije pa je iz ugodnega položaja mimo vrat ustrelil še Edinson Cavani.

Drugi zadetek na današnji tekmi je vendarle padel po novem kotu. A tokrat na drugi strani. Asistenco Egdarja Beniteza (ponovno z desne strani) je 44. minuti tekme v mrežo pospravil prekaljeni strelec Lucas Barrios in dosegel svoj drugi zadetek na tem prvenstvu.

V drugem polčasu je prilžnosti zapravljal predvsem Urugvaj, še zlasti njihov prvi zvezdnik na tem prvenstvu Cavani. Napadalec francoskega PSG je grešil v 53., 64. in 68. minuti, ko je mu je dokaj mlačen strel z ugodnega položaja prijel Villar. V 85. minuti je s slabih desetih metrov slabo odreagiral še Christian Stuani.

Tekma se je tako končala z neodločenim izidom, s katerim so nekoliko bolj zadovoljni Paragvajci, ki so si s tem zagotovili najmanj drugo mesto v skupini B. Tretjeuvrščeni Urugvaj v nadaljevanju prvenstva namreč čaka težji nasprotnik.

Higuain v polno za zmago Argentine

Vina del Mar - Na drugi tekmi skupine B je Argentina tesno premagala Jamajko z 1:0 in osvojila prvo mesto.

Ta tekma je bila prav posebna za argentinskega napadalca Lionela Messija, ki je stotič oblekel reprezentančni dres, vendar pa svojega jubileja ni polepšal z golom.

Argentini je vse tri točke priboril Gonzalo Higuain, ki je v enajsti minuti v kazenskem prostoru prejel podajo Angela Di Marie, se z obratom znebil čuvaja Wesa Morgana in z desnico natančno meril v levi spodnji kot (v spodnjem videu).

Argentinci so imeli v nadaljevanju kar nekaj priložnosti za podvojitev vodstva, vendar pa so bili v zaključkih premalo natančni. Še najbližje golu sta bila Higuain v 22. in Di Maria v 52. minuti, vendar pa sta zadela okvir vrat.

Tik ob koncu tekme je sledila še slaba novica za argentinsko reprezentanco. Njen branilec Pablo Zabaleta si je v 92. minuti prislužil rumeni karton zaradi prekrška nad Garathom McClearyjem, zaradi česar bo moral izpustiti četrtfinalni dvoboj.

Južnoameriško prvenstvo, 3. kolo skupina B

Urugvaj - Paragvaj 1:1 (1:1)

(Gimenez 29.; Barrios 44.)

Argentina - Jamajka 1:0 (1:0)

(Higuain 11.)

 

Lestvica

1. Argentina 3 2 1 0 4:2 7 točk

2. Paragvaj 3 1 2 0 4:3 5

3. Urugvaj 3 1 1 1 2:2 4

4. Jamajka 3 0 0 3 0:3 0