Courtois se veseli posebnega dvoboja s Chelseajem

V ligi prvakov bo v torek na sporedu prva polfinalna tekma med Atleticom in Chelseajem.

Objavljeno
21. april 2014 20.12
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Madrid - V ligi prvakov bo jutri potekal prvi polfinalni obračun med madridskim Atleticom in londonskim Chelseajem, k se bo začel ob 20.45.

Španski in angleški klub sta se doslej pomerila trikrat, pri čemer je vsako izmed moštev dobilo po en dvoboj, preostali se je končal brez zmagovalca. Njun zadnji medsebojni dvoboj je bil leta 2012, ko je Atletico zmagal v finalu evropskega superpokala s prepričljivih 4:1.

Londončani v Madridu ne bodo nastopili v najmočnejši zasedbi, saj je doma ostal poškodovani napadalec Samuel Eto'o, srbski branilec Branislav Ivanović mora prestati kazen tekme, medtem ko vezist Nemanja Matić in napadalec Mohamed Salah nimata pravice nastopa. Za nameček je pri Chelseaju vprašljiv tudi odlični vezist Eden Hazard, ki se je poškodoval na povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov s Paris Saint Germainom in je izpustil današnji trening.

Na drugi strani imajo pri Atleticu manj težav in bodo lahko računali na prvega vratarja Thibauta Courtoisa, ki igra kot posojen član Chelseaja, poleg tega pa se je po poškodbi vrnil Arda Turan.

Simeone: Kluba imata podobne karakteristike

Trener Atletica Diego Simeone je na današnji novinarski konferenci izpostavil podobnosti med obema kluboma: »Atletico in Chelsea imata podobne karakteristike. Oba kluba sta v svojem domačem prvenstvu prejela najmanj golov, oboji imamo dobro obrambo in igramo napadalen nogomet, hkrati pa se oboji tudi zelo dobro znajdemo ob prekinitvah. Te karakteristike so nas pripeljale do položaja, da se borimo za lovorike. Spoštujemo svojega nasprotnika, vendar se osredotočamo le nase. Poznamo svoje prednosti in slabosti. Prve bomo poskusili izkoristiti, hkrati pa prikriti slabosti. Gre za polfinalni dvoboj, ki bo zelo tesen in ga bodo odločile podrobnosti. Ključna bo ekipna predstava, s katero bo prišla do izraza tudi kakovost posameznikov, ki lahko odloči dvoboj,« je povedal argentinski trener.

Simeone je spregovoril tudi o nekdanjem napadalcu Atletica in sedanjem članu Chelseaja Fernandu Torresu, ki je za Madridčane igral med letoma 2001 in 2007, nato pa je pred prihodom k Chelseaju igral še za Liverpool: »Fernando ima lepe spomine na Atletico in ga ima zelo rad. Mislim, da ga bodo navijači toplo sprejeli in mu po tekmi pripravili ovacije, ki si jih zasluži. Pri Atleticu ga bomo vedno šteli za svojega.«

Curtois: Chelseaju želim dobro, a ne na polfinalnih tekmah

Po polfinalnem žrebu lige prvakov je veliko prahu dvignilo dogajanje okoli belgijskega vratarja Thibauta Courtoisa, ki je pri Atleticu kot posojen nogometaš Chelseaja. Londončani so namreč v njegovo pogodbo vključili klavzulo, da jim mora Atletico za vsako medsebojno tekmo, na kateri bo igral Courtois, plačati približno tri milijone evrov, vendar je Evropska nogometna zveza (Uefa) razveljavila to klavzulo in Belgijcu prižgala zeleno luč.

»Po sporočilu Uefe mi je zelo odleglo. To bo zame zelo poseben dvoboj. Sem član Atletica, vendar hkrati pripadam tudi Chelseaju. Ne smem misliti na to dejstvo, saj me lahko prehitro zanese in bom slabo branil. Chelseaju želim vse dobro v domačem prvenstvu, kar pa ne velja za ti polfinalni tekmi lige prvakov. Mislim, da so oni favoriti za napredovanje, vendar je bila v podobnem položaju tudi Barcelona v četrtfinalu.«

Mourinho ni želel govoriti o Atleticu

Portugalski trener na klopi Chelseaja, Jose Mourinho, je v svojem stilu odgovarjal na vprašanja novinarjev: »Ne bom vam govoril o kakovosti Atletica, to sem prihranil za svoje igralce. Vsako moštvo, ki se uvrsti v polfinale lige prvakov, je zelo dobro, in Atletico ni nobena izjema. Analizirali smo njihovo igro in jih spoštujemo, jaz pa ne bi rad govoril o tem, kakšno je moje mnenje o tem klubu,« je povedal Mourinho in tudi sam, tako kot Simeone, namenil par besed španskemu napadalcu Fernandu Torresu:

»Igranje v ligi prvakov je velika motivacija za vse nogometaše in vsi želijo igrati. Tisti, ki bodo izbrani, bodo zadovoljni, ostali ne. Ne trdim, da bo Fernando Torres začel tekmo, ampak je igralec, ki se nikoli ne skriva. Je zelo velik navijač Atletica in o španskem nogometu se pogovarjava vsak dan. Je velik profesionalec in ne dvomim, da bo na igrišču naredil vse za zmago Chelseaja.«

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi branilec Chelseaja David Luiz: »Imamo načrt, kako ustaviti Atletico, vendar o njem ne bom govoril, ker tudi moj trener ni storil tega. Žalosten sem, ker nam ne bo mogel pomagati Branislav Ivanović, ki zelo rad sodeluje na pomembnih tekmah. Moje sanje so, da bi igral v finalu lige prvakov. To mi je uspelo že pred dvema letoma, zdaj pa bi to rad ponovil.«