Črnogorci so padli, zdaj pa Francozi

Kvalifikacije za nogometno EP do 21 let: rezervista Jan Mlakar in Matic Vrbanec strelca za 2:0. 

Objavljeno
10. november 2017 00.33
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Prvih 45 minut velja pozabiti, v drugih sta tretjo kvalifikacijsko zmago za evropsko prvenstvo v nogometu 2019 selekcij do 21 let priigrala jokerja selektorja Primoža Glihe, Jan Mlakar in Matic Vrbanec. Naše upe zdaj čaka največji izziv, v ponedeljek se bodo v Domžalah pomerili s Francozi.

Slovenci so v uvodnih tekmah kvalifikacij opravili soočenja z Luksemburžani in Črnogorci. Rezultatski izkupiček je odličen, ob treh zmagah (3:1, 3:1 in 2:0) so oddali le dve točki v Luksemburgu (1:1) in si priigrali odlično izhodišče, da bi leto nemara senzacionalno končali na vrhu 9. kvalifikacijske skupine. Domžalski dvoboj s Francozi bo tako zares posladek in imenitna priložnost, da bi opozorili nase.

Včerajšnji novogoriški dvoboj proti Črnogorcem je v prvem polčasu minil v slabi in nepovezani igri Slovenije. Gostje so bili podjetnejši, z 62-odstotno posestjo žoge so narekovali ritem, toda k sreči so bili tudi precej nekonkretni pred vrati Gregorja Sorčana. Najnevarnejši strel Slovencev je sprožil Janez Pišek. Napadalna trojka Martin Kramarić, Milan Tucić in Tilen Nagode je bila razglašena, zaradi česar je selektor Gliha ob odmoru ukrepal in zadel »jackpot«. Oba rezervista, napadalec Venezie Jan Mlakar in napadalni zvezni igralec Aluminija Matic Vrbanec sta se selektorju oddolžila za zaupanje. Mož odločitve pa je bil vendarle 19-letni Mlakar, ki je prvi gol v 61. minuti zabil v velikem slogu. Z 18 m je obkrožen s tremi branilci zvito streljal z levo nogo po tleh v desni vratarjev kot in premagal Matijo Šarkića.

Zmagovalec je bil odločen v 80. minuti. Selektorjev sin Erik Gliha je na levi strani najprej izgubil žogo, si jo bojevito takoj priigral in stekel ob avt črti. Njegovo podajo po tleh pred gostujoča vrata je Mlakar atraktivno s peto podaljšal na drugo stran, kjer je bil Vrbanec hitrejši od svojega čuvaja in brez težav zatresel mrežo. Selektorju Glihi se je po vseh težavah s poškodbami lahko odvalil kamen s hrbta. Odsotnost poškodovanega prvega strelca in napadalca Alena Ožbolta ter tudi članskega reprezentanta Jana Repasa so nadomestili drugi in znova se je odlikoval napadalni del moštva. Od devetih slovenskih golov je zabil 7 – Ožbolt, Mlakar in Vrbanec po 2, Kramarič 1. Po enega sta dosegla včeraj znova zanesljiv v zvezni vrsti Janez Pišek in Žan Žužek. 

Slovenija : Črna gora 2:0 (0:0)

Športni park v Novi Gorici, gledalcev 300, sodnik Barbeno Luca (San Marino).

Strelca: 1:0 - Mlakar (61), 2:0 Vrbanec (Mlakar, 80); Slovenija: Sorčan, Arh Česen, Žužek, Kuhar, Gliha, Primc (od 81. Fatkić), Pišek, Nagode (od 46. Vrbanec), Brecl, Kramarič, Tučić (od 46. Mlakar); Črna gora: Šarkić, Vukčević (od 77. Camaj), Lončar (od 74. Perović), Drinčić, Roganović, Šarkić, Azemović, Vukčević, Sekulić (od 66. Krnić), Krsotvić, Vučić; streli: 9:9; na vrata: 5:1; koti: 2:4; prekrški: 12:17.

Drug izid - Francija : Bolgarija 3:0 (0:0, Terrier, Ntcham, Mousset).

Vrstni red: Francija (4) 12, Slovenija (4) 10, Kazahstan (5) 6, Luksemburg (5) 4, Bolgarija (4) 2, Črna gora (4) 1.