Dame in gospodje, uživajte, spektakel je tu!

Nogomet: S tekmami 22. kola v Domžalah, Velenju, Mariboru, Krškem in Kopru se bo začel drugi del 1. SNL.

Objavljeno
24. februar 2017 22.06
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Do zadnjega kotička napolnjen Ljudski vrt je najboljša možna napoved za današnji prvi letošnji derbi in za največji spektakel, ki ga lahko nogometnim navdušencem ponudita Maribor in Olimpija. Jesenski prvak in branilka naslova bosta šla v derbi z enakim izhodiščem: s 46 točkami in osnovnim načrtom, da ne izgubita.

Po 22. ligaški tekmi in 31. derbiju (15 zmag Maribora, 12 remijev, 3 zmage Olimpije; razlika v golih 43:29) prvak še ne bo znan, a bo zmagovalec v veliki prednosti. Razplet brez zmagovalca bi zadovoljil oba, toda ta bi potem Olimpiji omogočil, da bi v zadnjem prvenstvenem derbiju, 29. aprila v Stožicah, imela šahovsko prednost »belih figur«. Toda v ljubljansko-mariborskih dvobojih v zadnjih dveh sezonah sploh ni obstajala prednost domačega igrišča.

Prvi derbi te sezone je minil v znaku odličnega Maribora, srečne in pragmatične Olimpije ter neodločenega izida z 1:1. Milivoje Novaković je bil strelec – ljubljanski Miha Zajc je že v serie A – in tudi nocoj bo z velikim užitkom v konici napada ob novemu rojenemu strelcu izpod Kalvarije Luki Zahoviću poskušal najti luknjo v prevetreni zeleno-beli obrambni vrsti.

Dvoboj mariborskega napada in ljubljanske obrambe še zdaleč ne bo edini za živce ali paša za oči. Trenerski Darka Milanića in Luke Elsnerja ponuja mlajšemu gostu priložnost velike revanše za stožiško učno uro izkušenega Izolana. Še največji pa predstavljata različna koncepta, avtor domačega je najuspešnješi športni direktor v samostojni Sloveniji Zlatko Zahović, drugega in prvega po res svojih merilih Ranko Stojić. Olimpijina šampionska sezona je bila še v veliki meri sad številnih drugih ustvarjalcev – od bivšega športnega direktorja Milenka Ačimovića, ki je pripeljal domala vse bisere, ki so pozneje napolnili žepe upravitelja NK Olimpija in predsednika Milana Mandarića, do trenerjev Marijana Pušnika, Marka Nikolića in kot zadnjega Rodolfa Vanolija. Zdaj je Stojić po vrnitvi in prevzemu športnega dela kluba sestavil svoje moštvo. »Hitro, mlado in šampionsko,« je samozavestno izzval Mariborčana.


Mariborska zasedba je mešanica izkušenj, znanja, in pretežno narejenega v Sloveniji, ljubljanska je izrazito mednarodna in predvsem povsem spremenjena od zadnjega derbija. Le Denis Klinar, Danijel Miškić in Leon Benko, ki naj bi začeli v udarni enajsterici, so igrali nazadnje. Rok Kronaveter je na čakanju za selitev na Kitajsko. Letošnji uvodnio derbi bo Olimpija igrala z moštvom »združenih narodov« – slovenski fantje iz obrambne vrste plus Hrvatje Miškić, Dino Štiglic, Benko, Nigerijec z angleškim potnil listom Nathan Oduwa, Ganec z italijanskim Kingsley Boateng, Romun Alxandru Cretu, Makedonec Daniel Avramovski. V mariborski enajsterici bosta tujca le Brazilec Rodrigo Defendi in Izraelec Marwan Kabha.

»Priprave smo odlično izpeljali,« sta bila enotna Milanič in Elsner, ki je še dodal, da njegovi zasedbi manjka še nekaj več uigranosti. Vijolični strateg je utrjeval, kar je gradil že jeseni, zeleno-beli je imel več zahtevnejšega dela, ki mu ga je naprtil predvsem Stojić. Osnovno izhodišče, postavitev 4-3-3 je Elsner ohranil, vse drugo je še v rubriki neznano. Med vratnicama naj bi dobil prednost pred najstnikom Rokom Vodiškom kapetan Nejc Vidmar, uganki sta, v kakšnem stanju sta izkušeni povratnik Branko Ilić in rekovalescent Nemanja Mitrović ter kaj poleg hitrosti še imata Oduwa in Boateng?

Maribor je izkušen in uigran, ekipe ni sestavljal čez noč. Ustvarjalci igre in moštva vedo, da ni mogoče v mesecu dni sestaviti šampionske igre in moštva. Pri tem so vijolični korak ali dva pred Olimpijo. Toda v eni sami tekmi je možno čisto vse. Tudi ponovitev najsijajnejše Olimpijine zmage s 3:0, avgusta leta 2015? Lahko, še posebej, če so vsi Stojićevi aduti resnično kakovostni presežek za slovensko ligo.

Drugi pari 22. kola so:
Radomlje – Aluminij, Rudar – Domžale (oba danes), Krško – Gorica, Koper – Celje (oba jutri).