Dare Vršič rojen za moštvo, kot je Maribor

Nekdanja nogometna selektorja Brane Oblak in Bojan Prašnikar o Mariboru: ključen mož je Jean-Philippe Mendy.

Objavljeno
23. februar 2014 22.59
Dare Vršič, 20.2.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Mar je Maribor v prvi tekmi s Sevillo že pokazal obrise udeleženca lige prvakov v naslednji sezoni? Je ta ekipa Maribora najmočnejša v zgodovini kluba iz Ljudskega vrta? Četrtkova predstava proti favoriziranim Špancem je sprožila še druga pomenljiva vprašanja.

Najboljši slovenski nogometaš Brane Oblak in najboljši klubski trener Bojan Prašnikar sta igro vijoličnih ocenila zelo ugodno. »Bolj kot učinek posameznikov me je prijetno presenetila igra,« je začel Oblak in dodal: »Bilo je kar v redu.« Vselej bridkega jezika je nekdanji nogometaš Bayerna poudaril naslednje odlike: »Taktično so igrali pametno, niso se predali po zaostanku in tudi po vodstvu so iskali gol. Tega doslej od slovenskih klubov v zahtevnejših tekmah, v katerih jim pripadajo vloge avtsajderjev, nisem bil vajen.«

Edini trener z uvrstitvijo v ligo prvakov Prašnikar je menil, da je Maribor storil korak naprej že s tem, da je tako rekoč iz zimskih priprav prišel tekmovalen in v dobri formi. »Bitka je bila enakovredna, kar pomeni, da se lahko povratna tekma obrne tudi v vijolično smer. Kar so pokazali Štajerci, zbuja prijetne občutke. Tekma je dala sporočilo, da je Maribor storil korak naprej in da ima dobre temelje.«

Primerjava med zdajšnjim Mariborom in tistim iz konca minulega stoletja je morda še preuranjena. Oblak meni, da je Maribor ta trenutek močnejši po igri kot po kakovosti igralcev. »Mariborčani so uigrani in samozavestni. Ključen mož je Mendy. Z njim v igri ima Maribor resnično podobo spoštovanja vrednega moštva. Četudi njegov učinek ni najboljši, pa na sebe vedno veže po dva igralca. Maribor ima tudi posebnosti. Ne vidim drugega kluba, pri katerem bi na primer lahko igral Tavares. Samo pri Mariboru lahko igra tako učinkovito v tako zahtevni konkurenci in še dolgo bo. Vršič je prav tako rojen za moštvo, kot je Maribor. Preizkusil se je že povsod, a nikjer niso igre podrejali njemu. Maribor si to lahko privošči,« je bil brez dlake na jeziku Ljubljančan.

»Za vstop v ligo prvakov bo treba še marsikaj popraviti in dvigniti na višjo raven. Pri branjenju so bile vidne pomanjkljivosti, kar pa je bilo razumljivo. Proti boljšim bodo vedno kritična obdobja. Mendy daje moštvu novo dimenzijo, Tavares lahko zdaj igra na položaju, ki mu najbolje ustreza. Pomembno je, da ima Maribor stalnost igre in pozitivnih izidov, s čimer si dviguje samozavest,« je menil Prašnikar in izpostavil mladi rod, Martina Milca, Armina Derviševića, dolgo klop in s tem močnejšo konkurenco v moštvu. »Trener lahko zdaj zahteva več od vsakega igralca,« je večji izbor igralcev po Prašnikarjevem mnenju še ena Mariborova dodana vrednost.