Deloholiki z Islandije znova prehiteli zveneče nasprotnike

Najmanjša država se je prebila na SP, v Srbiji pa so kritizirali svoje nogometaše celo med odločilno tekmo.

Objavljeno
10. oktober 2017 23.12
Iceland's captain Aron Gunnarsson celebrates after his team scored against Kosovo, during the World Cup Group I qualifying soccer match between Iceland and Kosovo in Reykjavik, Iceland, Monday Oct. 9, 2017. (AP Photo/Brynjar Gunnarsson).
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Reykjavik – Ves svet se je čudil, ko se je Slovenija uvrstila na evropsko prvenstvo v nogometu leta 2000 in svetovno leta 2002, toda Islandiji je v zadnjih letih uspel enak podvig, četudi ima bistveno manj prebivalcev od nas. Za povrh so se Islandci na obe veliki tekmovanji uvrstili neposredno, čeprav so imeli zelo prestižne nasprotnike.

Vsak slovenski navijač se spomni, kako se je prejšnji rod Srečka Katanca uvrstil na dve veliki tekmovanji preko dodatnih kvalifikacij. Nepozaben bo ostal gol Milenka Ačimovića s sredine igrišča proti Ukrajini, prav tako zadetek Milana Osterca na prvi tekmi z Romunijo in gol Mladena Rudonje na povratni v Bukarešti. Slovenija je bila na nogah, toda povsem enako je zdaj na Islandiji, s to razliko, da Islandci za uvrstitev na veliko tekmovanje niso potrebovali dodatnih kvalifikacij.

Res je, da so se Islandci na evropsko prvenstvo uvrstili, ker so povečali število držav udeleženk, zato sta iz vsake skupine ne EP neposredno odšli dve reprezentanci, toda kljub temu so Islandci za euro 2016 za seboj pustili Turčijo in Nizozemsko. A da njihova uvrstitev na EP ni bila nobena muha enodnevnica, so potrdili tokrat z neposrednim prebojem na svetovno prvenstvo, pri čemer je to uspelo le prvouvrščenim. In Islandci ponovno niso imeli lahke skupine, saj so prehiteli Hrvaško, Ukrajino, Turčijo …

Islandija je tako najmanjša država v zgodovini, ki se je uvrstila na SP. Ima vsega 335.000 prebivalcev, po tem kriteriju pa so za njo uvrščene Trinidad in Tobago (1,3 milijona prebivalcev), Severna Irska (1,85 milijona), Slovenija (2,08 milijona) in Wales (3,1 milijona).

»Mi smo deloholiki,« je skrivnost uspeha razkril islandski selektor Heimir Hallgrimsson, potem ko je zdaj sam prvi mož reprezentance, saj je na EP selektorsko vlogo opravljal skupaj s slavnejšim Larsom Lagerbäckom. »Ta uspeh ni zadnji, ampak šele začetek uspešne poti,« je prepričan Hallgrimsson. Verjetno ima prav, saj je Islandija v zadnjih letih tako napredovala, da bo v novi Uefini ligi narodov med dvanajstimi najboljšimi evropskimi reprezentancami.

Neposredno v Rusijo odhaja tudi Srbija, vendar s precej manj evforije kot Islandija, čeprav so Srbi vse od leta 2010 čakali na novo uvrstitev na veliko tekmovanje. Potem ko so srbski nogometaši prejšnji teden izgubili v Avstriji in so se nato slabo prodajale vstopnice za odločilni obračun z Gruzijo, so spletni komentatorji v Srbiji celo med tekmo proti Gruzijcem zlivali gnojnico na svoje nogometaše, dokler Srbi v zaključku vendarle niso prišli do zmage.

Kljub temu so si duška dali nogometaši. Predvsem je bil čustven Nemanja Matić, saj se je po uvrstitvi na mundial razjokal od sreče. Četudi so solze v takšnih primerih pričakovane, so se čudili angleški mediji, saj so vajeni, da je Matić nepopustljiv borec. Prav morebitni obračun z Anglijo na SP bi bil nekaj posebnega za Matića, potem ko že vrsto let igra na Otoku za Chelsea in Manchester United.