Derbi najučinkovitejših kot paša za oči

Danes tri tekme 12. kola, jutri dve, nato reprezentančni premor. Vodilna Olimpija v nedeljo gostuje v Krškem.

Objavljeno
01. oktober 2016 02.28
jer*Nogomet Domžale:Maribor
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Konec tedna v 1. SNL bo minil v znamenju generalk Olimpije in Maribora za derbi (15. t. m. v Stožicah) po reprezentančnem premoru. Olimpija bo v 12. kolu jutri gostovala v Krškem, Maribor bo drevi gostil Domžale. Danes bosta še tekmi v Celju in Kopru, jutri v Domžalah.

Celje: Celje – Aluminij (sobota, sodnik Matej Jug, 16):
Po nizu tekem s »teškaši« se za Celjane začenja serija dvobojev z »lahkimi« tekmeci. Priložnost, da se v naslednjih petih tekmah zavihtijo v vrh, je imenitna, toda ne le z znanjem, marveč tudi z zrelostjo, izkušnjami in kančkom sreče. Pravilo, da se prvenstvo zmaguje z »malimi«, zdaj velja tudi za Celjane. Prvaki resda ne bodo, lahko pa jim zmage nad malimi prinesejo veliko. S tako strelsko navdihnjenim Daliborjem Volašem lahko upajo na sijajen jesenski finiš.

Koper: Luka Koper – Rudar (Miran Bukovec, 18): Kratek čas so Koprčani sanjali o boju za vrh, zdaj se bodo pod taktirko novega trenerja Igorja Pamića bojevali za sredino lestvice. Ne bo lahko, »rudarji« so pokazali več, le točk imajo manj. Velikih premikov Pamić še ne bo prinesel, poskušal bo dvigniti »glave« svojih številnih in kakovostnih rojakov, ki pa jim manjka ključna podrobnost: pripadnost do kluba in okolja. Ko bo pomembnost lokalpatriotizma v moštvu dojel tudi župan Boris Popovič, kot ga je v boju za svoje volivce, si bo Koper povrnil simpatije. Pamić, Pranjić, Valencia, Ibričić in drugi pač ne mečejo volilnih listkov v skrinjice.

Maribor: Maribor – Domžale (Damir Skomina, 20.15): Pa da vidimo. Ima Maribor formo in podobo, s katero lahko ohranja pritisk na Olimpijo in zasenči Domžale v vsem ali zgolj upa, da bo z igro na silo, s pritiskom s tribun in tudi s klopi ustavil ne le več tekaško najsposobnejše tekmece? Simon Rožman je v primerjavi z izkušenim kolegom Darkom Milaničem trener brez vidnejših igralskih izkušenj, a si upa igrati, zato so najučinkovitejši v SNL Domžalčani (24 golov) tudi v golih vrgli rokavico Mariborčanom (19). Kar deset in dvakrat po pet so jih zabili Radomljam in Krškemu. Mariborčani se dobro zavedajo, da morajo zmagovati, da bi bili kos Olimpiji. Zmage v velikih derbijih prinašajo trkanje po prsih, naslove pa čim manj spodrsljajev proti Domžalam in drugim.

Krško: Krško – Olimpija (nedelja, Roberto Ponis, 16.55): Da je bilo Krško prejšnji vikend prizemljeno, ni najboljša napoved za Olimpijo. Domači tabor s študioznim in natančnim trenerjem Tomažem Petrovičem se dvakrat bržčas ne bo pustil ujeti na limanice. Lahko si bo privoščil, da taktični pogledi ne bodo segali preko sredinske črte, ne sme pa si, da bi na igrišče spustil brezkrvne nogometaše. Do zdaj so bili vedno nabrušeni, zato se Olimpiji bržčas obeta trda tekma brez sijaja, ki jo lahko odloči trenutek navdiha enega od mojstrov. Zeleno-beli jih imajo veliko, v strelski formi pa je samo eden – Miha Zajc. Pomanjkanje všečnosti navijačev še ne vznemirja, toda slej ko prej bo v ospredje prišlo tudi naslednje vprašanje: Je to vse, kar zmorete?

Domžale: Kalcer Radomlje – Gorica (Andrej Žnidaršič, 19): Goričani so v primorskem derbiju končali strelski post, zadnja zmaga pa ima že več kot mesec staro brado – 26. avgusta so premagali Domžale s 3:1. Nerešljiva uganka za goriškega trenerja Mirana Srebrniča so še naprej moštva z obrambno postavitvijo.

Lestvica

1. Olimpija 11 8 1 2 17:6 25 točk

2. Maribor 11 6 3 2 19:10 21

3. Domžale 11 6 2 3 24:11 20

4. Gorica 11 5 2 4 12:9 17

5. Koper 11 5 2 4 10:9 17

6. Celje 11 5 1 5 12:12 16

7. Rudar 11 3 3 5 13:14 12

8. Krško 11 3 3 5 9:18 12

9. Aluminij 11 2 3 6 9:17 9

10. Radomlje 11 0 4 7 7:26 4