Derbi: tekmovalci vs. simpatični

Danes vse tekme 30. kola v 1. SNL, ob 17. uri večni derbi v Ljudskem vrtu.

Objavljeno
29. april 2015 01.42
14 Jean Philippe Mendy (NK Maribor), 32 (NK Olimpija), 4.10.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – V današnjem velikem derbiju 30. kola 1. SNL v Ljudskem vrtu ima Maribor prvo od treh zaključnih žog. Olimpija je resda najmanj nevarna od trojice izzivalcev (še Domžale in Celje), ki bodo do konca prvenstva gostovali v Ljudskem vrtu, a bi lahko s prvo zmago nad prvakom v tej sezoni spremenila ligaško bitko v dramatičen finiš.

Maribor: Maribor – Olimpija (sodnik Nejc Kajtazović, 17):
Vsem se kolca po prvem derbiju sezone in razpletu s 3:3. A odtlej je na igrišču Maribor dolgočasen šampion, Olimpija pa všečna poraženka. Oba trenerja, Ante Šimundža in Darko Karapetrović, se ne razdajata v besedah in v vsebini. Mariborska vztrajnost v filozofiji, da se nogomet igra za lovorike, je zagotovilo, da vijolični ne bodo izgubili. Olimpijino načelo, da zmaga brez sijaja ni zmaga, pa izpolnjuje vsaj prvo zahtevo za spektakularno tekmo. Razlika v točkah (62:52) in boj za Evropo silita v »ofenzivo« neučinkovite, a simpatične Ljubljančane, kar Mariborčanom odpira prosto pot do vrat. Takšno razmerje na igrišču jih postavlja v vlogo velikih favoritov, kar najbolj ponazarja seštevek golov štirih mariborskih napadalcev v primerjavi s petimi ljubljanskimi: Marcos Tavares (15), Luka Zahović (12), Dalibor Volaš (7), Jean-Philippe Mendy (5) so zabili 39 golov, Andraž Šporar (9), Aleksandar Rodić (5), Ezekiel Henty (4, dva za Gorico), Miran Burgić (1), Kruno Ivančić (1) pa 20. Maribor je spomladi dosegel 23 golov, Olimpija 12. Statistika je pomenljiva, saj Maribor obrambno čaka na napake tekmecev, Olimpija jih napadalno izziva. Ni naključje, da je Šporar na tržišču vrednejši več kot Tavares, morda tudi več, kot vsi štirje Mariborčani skupaj.

Novo mesto: Krka – Celje (Miran Bukovec, 17): Po porazu v Novi Gorici Novomeščani niso več odvisni od svojih »nog« v boju za neposredni obstanek. Še tekma ali dve in sprijaznili se bodo z 9. mestom, kar je na nek način ugodno izhodišče. Vse moči bodo lahko usmerili v pripravo za dvoboja z drugoligaškim izzivalcem, ki bo zelo zahteven. Celjani so v godlji, pokalni bitki sta jih tekmovalno izčrpali, kar daje slutiti, da bi lahko na koncu uspešne sezone ostali brez ustrezne nagrade. Zaenkrat jo je v obliki pogodbe s Københavnom osvojil le Benjamin Verbič. Koliko bo kapnilo v klubsko blagajno od Verbičeve – uradno neznane – odškodnine, pa bo odvisno tudi od razpoloženja Darka Klariča. Kljub vsemu je prvi mož kluba predvsem poslovnež, šele nato filantrop.

Velenje: Rudar – Radomlje (Roman Glažar, 18): Rudarji so ujeli ritem in formo, na lestvici pa lahko ulovijo in prehitijo le še enega tekmeca – Zavrč. Danes si lahko privoščijo sproščeno in učinkovito igro, da bi si še okrepili samozavest in da bi si posamezniki izboljšali izhodišče za odhod k boljšemu plačniku.

Domžale: Domžale – Zavrč (20): Domžalčani so junaško zdržali nalete številčno močnejših Celjanov in si priigrali točko, morda vredno drugega mesta. Kaj bi bilo, če bi igrali z enajstimi možmi? Glede na usposobljenost (mojstri za zaprte igre) bi bili bliže porazu kot zmagi. Zato je Zavrč tudi za domačega trenerja Luko Elsnerja velik taktični izziv. Postavlja se naslednje vprašanje: se bodo iz obrambne formacije lahko učinkovito pomaknili v napadalno? Zavrč jim je trn v peti, zadnji dve tekmi je zmagal: 1:0 doma, 3:1 v Domžalah.

Koper: Luka Koper – Gorica (Mitja Žganec, 20): Tekmovalnega naboja primorskih tekmecev je bistveno manj kot v pretekli sezoni. Domači trener Rodolfo Vanoli bo namreč pogrešal slovitejšega rojaka Luigija Apolonija, s katerim sta si ob podpori vselej nabrušenih mož s klopi izmenjavala sočne besede. Ni kaj, marsikdo bo pogrešal »spremljevalni cirkus« ob stranskem avtu in bitko na nož na igrišču. V položaju, v kakršnem so, si lahko primorski severnjaki obetajo tudi kakšno pomoč južnjakov. Koprčani se namreč po malem že brusijo za pokalni finale.