Didier Deschamps proti vrhu z dvajsetimi sodelavci

Strokovni štab Francije: ob nogometnem selektorju trije trenerji in dva videoanalitika.

Objavljeno
10. julij 2016 16.00
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Vseh 24 udeleženk evropskega prvenstva v nogometu je uvrstilo v svoj kader po 23 nogometašev. Bolj ohlapna »pravila« veljajo pri sestavljanju strokovnih vodstev reprezentanc, ki ga omejujeta le domišljija in denar. Nekateri selektorji si pomagajo tudi s 40 sodelavci. Francoski šef Didier Deschamps je prispel do finala z manjšim strokovnim štabom, v katerem je dvajset sodelavcev.

Nemški selektor Joachim Löw ima na voljo širok nabor sodelavcev, med najtesnejšimi sta dva pomočnika na igrišču, bivša nogometaša Thomas Schneider in Marcus Sorg, poleg njiju, trenerja vratarjev in trenerja za telesno pripravo sta v štabu še nekdanji Löwov pomočnik Hans-Dieter Flick, zdaj športni direktor, in junak eura 1996 Oliver Bierhoff, poslovni direktor reprezentance. Löw se lahko torej kadarkoli posvetuje – ob številnih drugih sodelavcih v štabu – z najmanj petimi nogometnimi strokovnjaki.

Njegov francoski kolega Didier Deschamps si je izbral »vitkejšo« zasedbo sodelavcev. To je njegova želja, saj meni, da lahko tako deluje bolje, hitreje se lahko odzove na sprotne izzive, štab je po njegovem učinkovitejši in bolje organiziran. Dvajseterico sestavljajo pomočnik, trener vratarjev, strokovnjak za telesno pripravo, dva videoanalitika, zdravnik, osteopat, štirje fizioterapevti, dva ekonoma, kuhar, trije strokovnjaki za nove tehnologije, digitalne vsebine in arhiviranje, zastopnik dobavitelja opreme, ki tesno sodeluje z igralci tudi med vadbo, predstavnik za medije in vodja varnosti.

Desna roka Deschampsa je njegov prvi pomočnik Guy Stephan, njegov sodelavec še iz obdobja vodenja Marseilla, pred tem tudi pomočnik Rogerja Lemerra, selektorja francoskega rodu, ki je na euru 2000 ponovil šampionski podvig z domačega mundiala 1998. Deschamps in Stephan se nenehno pogovarjata in izmenjujeta svoje poglede. Pozornejši gledalci pred TV zasloni bi lahko opazili zanimiv način njunega komuniciranja: z roko si pogosto zakrivata usta pred TV kamerami, kot da bi govorila o državnih skrivnostih ...

»Intenzivnost komunikacije je gotovo povezana z dejstvom, da mora selektor ohraniti vso energijo za dan tekme, zato imamo med treningi pogosto bolj opazne naloge drugi trenerji. Gre za odkrite pogovore, brez katerih bi bili gotovo manj uspešni, in izmenjavo mnenj. Jaz mu povem svoje mnenje, četudi me zanj morebiti ne prosi. Zadnja beseda je tako ali tako selektorjeva,« je zatrdil Stephan, s katerim Deschamps preživi največ časa. Ne nazadnje oba živita na jugu Francije, poznata se že 16 let, saj je bil sedanji selektor kapetan reprezentance, ki jo je pomagal voditi Stephan. Tesneje sodelujeta zadnjih sedem let, torej od časa vodenja Marseilla (2009–12).

»Zunanji opazovalci pogosto mislijo, da je naloga pomočnika ali dveh pomočnikov le postavljanje 'stožcev' za trening. Toda pomočnikova vloga je vse prej kot to,« je zatrdil Stephan, ki je izjemno aktiven tudi med treningom, odgovoren je za igralce, ki so igrali manj, njihovo pripravljenost ohranja na optimalni ravni. Gre za samozavestnega pomočnika sodobnega kova, ki komunicira tudi z novinarji. Ko so nekateri mediji kritizirali igro in podobo Francije še pred premierno tekmo evropskega prvenstva z Romunijo, je prav Stephan v nekaterih kolumnah, za katere naj vnaprej ne bi vedel niti selektor, zaščitil Deschampsa ...

Deschamps se ob Stephanu pogovarja tudi s trenerjem vratarjev ter kondicijskim trenerjem, čigar nasveti so nedvomno koristni v času velikih turnirjev, kot sta evropsko ali svetovno prvenstvo. Med običajnimi zbori reprezentanc, torej septembra, oktobra, novembra in marca, nekatere reprezentance sploh nimajo v strokovnem štabu tovrstne pomoči, saj gre dejansko le za nekaj dni skupnih priprav.

V francoski reprezentanci stavijo veliko na pomoč strokovnjakov, ki navzven niso tako vidni kot akterji na igrišču. Med njimi so denimo najmanj trije zaposleni na francoski nogometni zvezi (FFF), ki redno sodelujejo z Deschampsom in njegovimi pomočniki. Eric Dubray je na FFF vzpostavil avdiovizualne storitve, skupaj s Thierryjem Marszalekom pa vsakodnevno ustvarja videoanalize prednosti in slabosti tekmecev, krajše izseke s treningov francoske reprezentance in pomanjkljivosti v njeni igri v določenih tekmah. Selektor in pomočnik selektorja enostavno nimata časa za tovrstne analize, v sodobnem nogometu nujne za napredovanje do optimalne kakovostne ravni na igrišču in ob njem.

Zanimiva je tudi vloga zastopnika dobavitelja opreme, torej dresov, oblačil in obutve. To je Nicolas Piry, ki se vseskozi giblje tesno ob Griezmannu, Giroudu, Payetu in drugih zvezdnikih, igralci mu zaupajo tudi najmanjše težave in potrebe. Piry je vpet v njihovo dnevno življenje, z njimi pod očesom Deschampsa sodeluje tudi med treningi in vadbo. Tudi nekaterim drugim članom širšega štaba pripadajo še kako pomembne funkcije. Predstavnik za odnose z mediji je denimo kar uspešno nevtraliziral morebitne pritiske francoskih novinarjev na reprezentante. Gre za odprt sistem odnosov in široko dostopnost igralcev, kar ustvarja dobrodošle tesne vezi izbrane vrste z navijači.

Francozi so torej na poti do finala eura 2016 ujeli zmagovalno vzdušje s pomočjo 23 akterjev na igrišču in dvajseterico ob njem. Če bi zasedbo »les bleus« primerjali denimo s slovensko reprezentanco, bi pri slednji pogrešali najmanj po enega trenerja in rednega videoanalitika.