Diego Maradona debitiral v majici Argentine

V teh dneh mineva 44 let od premiere slovitega asa v majici argentinske nogometne reprezentance.
Fotografija: Diego Maradona med svetovnim prvenstvom leta 1986. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Diego Maradona med svetovnim prvenstvom leta 1986. FOTO: Wikipedia

V teh dneh mineva 44 let od premiere slovitega Diega Maradone v majici argentinske nogometne reprezentance. Legendarni Diego je namreč 27. februarja 1977 prvič oblekel dres, v katerem je pozneje postavil številne mejnike in za vselej spremenil zgodovinske učbenike. Na ta dan sta igrali prijateljsko tekmo reprezentanci Argentine in Madžarske, tedanji selektor Cesar Luis Menotti pa mu je namenil debi na prav tako legendarnem štadionu Bomboniera v Buenos Airesu.

Argentina je zmagala z izidom 5:1, naslednje leto je postala tudi svetovni prvak, toda brez pomoči fantastičnega upa kluba Argentinos Juniors, saj je selektor Menotti ocenil, da bi bilo to preuranjeno za odličnega Diega Maradono, četudi je ta že blestel v argentinskem prvenstvu in po znanju prekašal starejše in uveljavljene igralce.


Postal eden največjih nogometašev vseh časov


Diego Maradona je tako zabil prvi gol za člane šele 2. junija 1979 na Hampden Parku v Glasgowu, ko je zabil gol Škotski, nadaljevanje kariere pa je znano: sloviti as se je zavihtel med najboljše nogometaše, kar so jih proizvedli v 150-letni zgodovini čudovite igre z žogo. V majici Argentine je zabil 34 golov, jo popeljal do naslova svetovnega prvaka na nepozabnem mundialu 1986 v Mehiki – tja datirata tudi zgodovinska pojma »božja roka« in »gol stoletja« –, štiri leta je Argentince v finalu SP v Italiji ustavila šele Nemčija.

Preberite še:

Komentarji: