Dinamo: 70 milijonov evrov in nov štadion

Zagrebčani po objekt z zmogljivostjo 30.000 sedežev. Stroški manj kot 50 milijonov evrov.

Objavljeno
29. avgust 2016 02.20
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Zagrebški Dinamo je ena največjih kovnic nogometnega denarja v Evropi. Nedotakljivi hrvaški prvak je minuli teden oplemenitil svojo blagajno za več kot 30 milijonov evrov, v tem letu pa je že prekosil zaslužek iz sezon 2007/08 in 2008/09, ko je zaslužil po 31 milijonov evrov. Zadnji tržni podvig je bil prodaja nadarjenega Marka Roga Napoliju.

Za ustvarjalce, trde pogajalce in odlične prodajalce najmočnejšega kluba na območju nekdanje Jugoslavije, ki jim v ozadju poveljuje Zdravko Mamić, je zgodovinski teden. Po srečnem razpletu v Salzburgu je uvrstitev v ligo prvakov klubu navrgla približno 16 milijonov evrov, v petek zvečer pa še enkrat toliko, potem ko je Napoli odkupil še enega od biserov iz Dinamove zlatarne 21-letnega Marka Roga.

Toda bogat izplen se je začel že po euru z rekordno prodajo Marka Pjace k Juventusu za 23 milijonov evrov. Kapitalcem kaže dodati še manjše ribe, ki so odšle za manj kot osemmestni številčni znesek. Josipa Brekala je za znesek med 6 in 7 milijonov evrov ujel nemški Wolfsburg, Francoz Jeremy Taravel je za dober milijon odšel v Gent. Nagrada za uvrstitev med 32 najboljših klubov na stari celini je bila tudi prodaja 33-letnega portugalskega vratarja Eduarda. Čeprav bo imel v londnskem moštvu le status tretjega vratarja, je Dinamo zanj iztržil poldrugi milijon evrov. Celotni izkupiček Dinama v letu 2016 – skupaj z nastopi v ligi prvakov in prihodki od prodaje vstopnic ter televizijskih pravic – bi se lahko sukal okoli 70 milijonov evrov.

Ob vseh imenitnih finančnih izkupičkih kaže omeniti tudi to, da Dinamov ustroj ni poceni. Za leto 2016 so v klubu načrtovali 31 milijonov odhodkov in 32 milijonov prihodkov. Zelo radodarnega partnerja in podpornika ima klub tudi v mestni občini Zagreb, ki letno klubu nameni okoli 5 milijonov evrov.

Dinamo s prodajo najdragocenejših nogometašev še ni prišel do točke nič – ko v moštvu ne bi imel nikogar več z dodano vrednostjo, večmilijonsko tržno vrednostjo in kakovostjo, ki mu ne bi omogočala sprehod skozi hrvaško prvenstvo do naslova državnega prvaka. Za njegove nogometaše se še vedno potegujejo najbogatejši klubi. Na vrhu seznama je komaj 19-letni zvezni igralec Ante Ćorić, za katerega Liverpool že ponuja 15 milijonov evrov, visoko vrednost imajo tudi tujci, od 28-letnega Alžirca El Arabija Hillela Soudanija do 21-letnega Bošnjaka Armina Hodžića in slovenskega reprezentanta Petra Stojanovića.

Navzven se v zagrebškem klubu cedita med in mleko, a znotraj premore tudi nekaj »gnilobe«. Med nogometnimi navdušenci velja Zdravko Mamić za eno od najbolj negativnih osebnosti na Hrvaškem, ki domnevno izkorišča klub za svoje bogatenje. Prav zaradi tega je tudi v sporu navijači, ki kontroverznemu poslovnežu očitajo, da si je klub prilastil, zato bojkotirajo tekme. Druga in največja sramota pa je zagrebški štadion Maksimir, ki je »grdi raček« mesta in kluba. Ničkoliko zamisli in načrtov je že bilo, da bi ga posodobili ali zgradili drugega, toda največ, kar so zmogli, je bilo metanje na desetine milijonov evrov zgolj za vzdrževanje in manjše lepotne popravke.

V teh dneh naj bi klub obrnil novo poglavje tudi v infrastrukturi. Izvršni odbor kluba želi zgraditi štadion po vzoru manjših objektov, kot sta nov Rapidov štadion na Dunaju ali objekt v madžarskem Györu z zmogljivostjo 30.000 sedežev. V načrtu je predvideno, da bi ga zgradili za manj kot 50 milijonov evrov in na novi lokaciji.