Djuranović potrdil številke, Židan prijateljstvo

Po obtožnici za stavniško združbo, ki je v past ujela tudi nekaj reprezentantov, je NZS napovedala politiko nične tolerance.

Objavljeno
11. januar 2012 12.26
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Bo obtožnica za vodje združbe, ki so vodili ilegalno stavnico, naposled na stežaj odprla pandorino skrinjico slovenskega klubskega nogometa? Tako se sprašujejo in tudi upajo hkrati slovenski nogometni navijači, potem ko so bila odkritja slovenske policije šokantna: ilegalne stave so zasvojile tudi nekatere znane slovenske nogometaše. Gorazd Nejedly

Združba s sedežem v Mariboru je v poltretjem letu sprejela 43 milijonov evrov. Vplačani zneski so presegali tudi šestmestno številko, toda po zdajšnjih ugotovitvah oziroma po tem, kar je javnosti znanega, niti en evro ni bil vplačan za tekmo prve slovenske nogometne lige. Toda to še zdaleč ne pomeni, da v slovenskem prvenstvu niso nameščali tekem, kvečjemu še bolj daje prav tistim, ki so opozarjali, da tudi v 1. SNL ni vse brezmadežno.

Stavila je vrsta naših zvezdnikov, bivših reprezentantov, od Gorana Šukala (5,5 milijona €), Nastje Čeha (2,54 milijona €) do Ermina Rakovića (724.400 €), Dejana Djuranovića (87.400), Grege Židana (512.590 €), Reneja Miheliča (26.550 €)... Vzdevki posameznikov na seznamu igralcev kažejo na to, da so stavili tudi zdajšnji reprezentanti.

V aferi najbolj bode v oči, da so med igralci ilegalnih stav tudi bivši nogometaši, ki zdaj delujejo v klubih. Bodisi kot trenerji mlajših kategorij bodisi kot funkcionarji.

Djuranović, igralec z največ lovorikami v 1. SNL, ki ima pri NK Domžale uradno funkcijo skavta, je v izjavi za komercialno televizijo potrdil razkritja iz obtožnice.

»Res je, kar je bilo napisano. A nisem storil ničesar nezakonitega in se ne čutim odgovornega za nič. V nasprotnem primeru bi bil verjetno tudi med obtoženci. Po pogovoru pri preiskovalni sodnici mislim, da je vse čisto. Zneski so morda visoki, če pa se razporedijo na daljše obdobje, niso več tako veliki. O zaslužkih ali izgubah nimam česa povedati. To je moja osebna stvar in mislim, da se nimam komu kaj opravičevati,« je povedal 43-letni Djuranović.

Židan, trener mlajših selekcij pri NK Olimpija Ljubljana, je prav tako v izjavi za komercialno televizijo priznal prijateljstvo z domnevnim vodjo združbe Kosto Turnerjem. »On je moj prijatelj, zelo dober prijatelj in tega ne bom nikoli skrival. Stave so neka tretja zadeva, jaz ne stavim.«

M. Oražem: Djuranović ni kršil pravilnika

Pri Domžalah niso vlekli korenitih potez. Direktor Domžal Matej Oražem je o delovanju Djuranovića povedal naslednje: »O tem nas je sicer že seznanil prej in tudi govoril sem z njim. Za zdaj ne bomo ukrepali. Dejan ni kršil klubskega disciplinskega pravilnika, ki sicer prepoveduje stave na slovenske tekme. Po znanih podatkih so stavili le na tuje. To še ne pomeni, da je za nas zadeva zaključena. V kolikor bi prišlo do odkritja, da so stavili tudi na slovenske tekme, bi sprožil disciplinski postopek. Mislim, da je to predvsem njegova zasebna stvar.«

Ačimović pretresen

V taboru zeleno-belih so bili včeraj vidno šokirani z odkritji, saj je Židan eden od trenerjev pri Olimpiji in tudi reprezentanci. Direktorja Sanela Konjevića je vest ujela na poti iz Španije, kjer je urejal zadnje podrobnosti za priprave moštva. »To je huda neprijetnost in o tej zadevi se bomo v klubu pogovorili. V naslednjih dnevih bomo podali izjavo za javnost,« je povedal Konjević. Neuradno je bil precej pretresen športni direktor Milenko Ačimović, ki ga je posebej zbodlo dejstvo, da je Židan trener mlajših kategorij in da po njem nosi ime nogometna šola.

Tako Djuranović kot Židan nista storila ničesar kaznivega, a sta vsaj po etični plati šla predaleč. Velja opozoriti, da je Združenje klubov 1. SNL že leta 2005 sprejelo pravilnik, ki igralcem, funkcionarjem in drugim delavcem v slovenskem klubskem nogometu prepoveduje igranje stav. Podobne pravilnike in (etične) kodekse imajo tudi klubi.