Do prvega naslova s pragmatikom

Milan Mandarić ostal še brez Radoja Smiljanića, jutri na klopi Dejan Kopasić.

Objavljeno
22. april 2016 03.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Milan Mandarić je po čistki v vrhu strokovnega štaba in odhodih športnega direktorja Ranka Stojića ter trenerja Marka Nikolića dobil še košarico Radoja Smiljanića. Dosedanji Nikolićev pomočnik, ki bi moral jutri voditi moštvo proti Krškemu, je iz moralnih razlogov odstopil. Ker Rodolfo Vanoli še ni prepričal Milana Mandarića, bo v soboto v vlogi trenerja neizkušeni drugi pomočnik Dejan Kopasić.

Predsednik Mandarić se bo moral namesto temeljitega razmisleka in pogovorov s kandidati hitro odločiti, komu bo zaupal moštvo do konca sezone. Ker še ni izbral trenerja, veliko tvega in proti razigranemu Krškemu bi Olimpiji lahko v Stožicah spodrsnilo. Poslovnež in glavni mecen kluba je, potem ko je odpustil tako rekoč vse operativce, vidno v stiski. Časa, da bi lahko odlašal z rešitvami, zmanjkuje, pri čemer pa si kot izkušen menedžer, vajen kriznih položajev, ad-hoc rešitve vendarle ne sme privoščiti.

Glavno vprašanje je, kakšen profil trenerja je najbolj idealen za finiš sezone, v katerem so zeleno-beli še vedno v prednosti pred Mariborčani. Mandarić se zaveda, da potrebuje moža z avtoriteto, izkušnjami in poznavanjem tekmecev. Takšnih pa med aktivnejšim delom brezposelnih trenerjev ni prav veliko. Veliko več se jih je že ponudilo predsedniku za trenersko vlogo po koncu sezone. Toda tudi med njimi je bore malo takšnih, ki svojo osebno izkaznico lahko dopolnijo z vsemi zahtevami, med katere sodita še ustvarjalnost, sledenje sodobnim trendom ... Pa še na morda ključno pri izbiri ne kaže pozabiti, na sposobnosti vodje, ki lahko opravlja hkrati dve funkciji, trenerja in menedžerja.

Mandariću je nekako najbližje angleški model, da bi izbral trenerja in menedžerja v eni osebi. V Sloveniji se je v tej vlogi proslavil Bojan Prašnikar, na Reki ima takšen status Matjaž Kek. Bolj ali manj je jasno, da če bo Mandarić izbral takšnega strokovnjaka, bo ta zagotovo tujec in po vsej verjetnosti bo prišel iz ene od držav nekdanje Jugoslavije.

»Kot veste, sem že prej razmišljal o trenerju iz Anglije, toda na koncu je vendarle prevladalo spoznanje, da mora biti kandidat seznanjen z okoljem in kulturo, kjer bi deloval, da pozna tukajšnji nogomet,« je med drugim izpostavil Mandarić.

Ob upoštevanju zahtev in spoznanj pa favorit št. 1 za trenerja do konca sezone prihaja iz zahodnega dela. Odkar od leta 2012 deluje v slovenskem nogometu trenutno je sicer prost, a na plačilnem seznamu Luke Koper, ima Rodolfo Vanoli najboljše rezultate. S Koprčani je v dveh mandatih osvojil dve lovoriki, pokalno in superpokalno, enkrat je bil drugi v ligi in se prebil v 2. kolo kvalifikacij za evropsko ligo. V tem obdobju je bilo na voljo ducat lovorik, kar devet jih je osvojil Maribor, tudi tretjo preostalo (pokal) pa je z Gorico osvojil Italijan Luigi Apolloni.

Mandarićev edini pomislek je upravičen, vendar bi ga lahko upošteval samo v primeru, če bi o Vanoliju razmišljal kot o trajnejši rešitvi. Italijan ima namreč sloves pragmatika, ki bi raje naredil vse, da gola ne bi dobil, kot da bi enega več zabil. Toda Vanolijev odgovor na kritike, da je specialist za obrambo, ima nekaj šampionskega, k čemer stremi Olimpija šest tekem pred koncem: »Vedno sem verjel v doktrino zmagovanja, in ne izgubljanja.«