Do vstopnic za tekmo z Anglijo le prek San Marina

Predsednik NZS Aleksander Čeferin o južnoameriški turneji, športnih stavah in 1. SNL.

Objavljeno
05. junij 2014 13.19
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Montevideo – Tekmi v Urugvaju in Argentini bosta vrnili slovenski nogomet na zemljevid sveta. Že »naslednji dan« bodo oživeli izzivi, kot so problematika 1. SNL, liberalizacija trga športnih stav, gradnja vadbenega središča na Brdu in kvalifikacije za euro 2016. O tem smo se v Montevideu pogovarjali s predsednikom NZS Aleksandrom Čeferinom.

Tu spoznavate drug svet. O evforiji med Argentinci priča podatek, da so štadion v La Plati razprodali pred štirimi meseci, četudi Slovenija ni slovita ekipa.

Prvič imamo težave celo z VIP vstopnicami. Le jaz in generalni sekretar Aleš Zavrl bova sedela v častni loži, takšen naval je tudi tam.

Tudi med Slovenci vlada navdušenje, menda jih bo na tekmi 3000.

Vsi smo bili ganjeni nad sprejemom v slovenskem domu. Brezhibno slovenščino so govorili tudi tri- in štiriletni otroci. Močna podpora na tekmi proti Argentini fantom veliko pomeni. Nekateri bodo imeli zaradi turneje le teden dopusta, a se ji niso želeli odreči.

Kaj je pomembnejše za slovenski nogomet: prestižni tekmi z Urugvajem in Argentino ali uspešen začetek kvalifikacij za EP?

Pri priči podpišem poraza v Južni Ameriki z 0:5 v zameno za to, da bomo igrali na EP. Z uvrstitvijo v Francijo bi prejeli približno deset milijonov evrov – nekaj bi šlo resda igralcem in štabu –, s katerimi bi lažje izboljšali nogometno okolje pri nas. Lažje bi vložili sredstva v trženje, tudi klubski nogomet bi s tem pridobil.

Infrastruktura?

Marsikdo bi bil presenečen. Štadioni v deželah večkratnih svetovnih prvakov Argentine in Urugvaja, denimo Bonbonera, so slabši od najmanj štirih štadionov v Sloveniji. Podobno je s Centenariem.

Tu imajo več igrišč.

Drži, na vsakem vogalu so in na večini igrajo nogomet. V tem pogledu, da nogomet še bolj približamo najmlajšim, nas čaka veliko dela.

Zadnji uspehi urugvajske reprezentance temeljijo na strokovnem delu v bližnjem nacionalnem vadbenem središču. Kaj je s podobnim projektom na Brdu?

Oddali smo vso potrebno dokumentacijo in lahko vam razkrijem, da bomo v nekaj dneh dobili gradbeno dovoljenje. Računam, da bi se lahko lotili gradnje že julija.

Nato sledi boj za EP.

Res je. Na NZS nenehno prejemamo klice za vstopnice za tekmo z Anglijo, ki bo 14. junija 2015. Zaradi velikega povpraševanja smo se odločili, da bo možno kupiti vstopnice za to tekmo le v paketu s San Marinom. Tako bomo nagradili prave podpornike reprezentance.

Uspešen kvalifikacijski ciklus bi koristil tudi klubskemu nogometu. Zakaj ta ne pritegne toliko navijačev in kaj lahko naredi NZS?

Pri nas se igra dober nogomet, vsi klubi so izpolnili licenčne pogoje, le več bi se jih moralo približati Mariboru glede organiziranosti kluba. Navijače odvrača od tekem tudi nenehno poročanje o domnevnem nasilju na štadionih. O tem sem govoril z reprezentanti, ki so zatrdili, da je obisk tekem 1. SNL varen v primerjavi s tujino. Pri nas ni incidentov, vtis v medijih pa je obraten. Na NZS si prizadevamo za številne ukrepe za pomoč klubom.

Želite spremeniti kakšen zakon?

Lobiramo in prepričujemo odločevalce. Eden od takšnih je zakon o prepovedi točenja alkoholnih pijač na štadionih, ki je v veljavi le v štirih državah v Evropi. Drugje sta v veljavi dva sistema: prvi, ki dovoli točenje pijač do določenega odstotka alkohola, da denimo lahko točijo le pivo, drugi sistem pa dovoli vse, ampak policija lahko kadarkoli prepove točenje, če oceni, da gre za tvegan dogodek. Mi si prizadevamo za prvi model. Potem je še področje športnih stav.

Kaj bi spremenili?

Če bi sprostili trg in dovolili oglaševanje tujim stavnicam, bi dobili najmanj pet milijonov evrov letno za nogomet, na svoj račun bi prišli tudi drugi športi. Ta čas se zdi, kot da država ne želi pobrati davka. Tuje stavnice se že zdaj promovirajo na majicah tujih klubov, ki jih naši otroci gledajo prek TV dan za dnem, številni Slovenci pa igrajo stave prek spleta prav v tujini.

Olimpijski komite je solastnik Športne loterije, tudi NZS je pred leti želela kupiti delež od NFD. Je to še aktualno?

Ta delež je na eni od bank, gre za 17 odstotkov, in za nas bi bil zanimiv, če bi ga banka prodajala.

V zadnjih tednih so bile stave povezane z nameščanjem tekem.

O morebitni vpletenosti igralca Maribora nisem videl nobenega dokaza, druga imena, ki so se pojavila, pa ne delujejo v slovenskem nogometu.

Je bila NZS obveščena o akciji policije?

Ne, v takih primerih nista obveščeni niti NZS niti UEFA, saj bi to lahko škodovalo preiskavi. Policija od nas občasno zahteva posamezne podatke in mi ji moramo pomagati po zakonu o kazenskem postopku.