»Dokazali bomo, da je pravi rekorder Chitalu in ne Messi«

Zambijska nogometna zveza je pričela urejati dokumentacijo, s katero želijo pri FIFA ovreči rekord Lionela Messija.

Objavljeno
12. december 2012 15.00
Posodobljeno
12. december 2012 15.30
FBL-ESP-LIGA-BETIS-BARCELONA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Le dva dneva po tem, ko je zvezdnik Barcelone Lionel Messi podrl kar 40-let star strelski rekord Nemca Gerda Müllerja, so se oglasili iz Zambijske nogometne zveze in zatrdili, da Argentinec ni pravi rekorder.

Španski dnevnik AS, ki je sicer že tradicionalno bolj naklonjen Realu kot njihovim katalonskim tekmecem, je objavil novico, v kateri so navedli, da je napadalec Godfrey Chitalu leta 1972 v dresu moštva Kabwe Warriors zabil kar 107 golov, medtem ko je Messi v letu 2012 mrežo nasportnikov zatresel »le« 86. Podvig Chitala ni bil nikoli tudi uradno potrjen s strani Mednarodne nogometne zveze (FIFA), kar skušajo sedaj Zambijci popraviti.

»Ta rekord je v naši lasti. Je tudi uradno zabeležen, toda le na nacionalni ravni, medtem ko na mednarodni ni bil nikoli priznan. Medtem ko svet občuduje podvige Messija in Müllerja, se pri nas sprašujemo zakaj nikoli ni bil priznan tudi podvig Chitala,« je dejal tiskovni predstavnik Zambijske nogometne zveze.

»Sedaj smo sestavili posebno skupino ljudi, ki bodo pregledali naši arhive in si zapisovali igralne minute in gole, ki jih je dosegel Chitala. Dokumentacijo bomo nato poslali Afriški nogometni zvezi, nato pa še na FIFA. Želimo, da cel svet izve, da je pravi rekorder Chiatala,« so še sporočili iz te afriške države.

Chitala je po končani nogometni karieri presedlal v trenerske vode in tudi postal selektor Zambije, nato pa leta 1993 izgubil življenje v tragični letalski nesreči, skupaj z 18 igralci in šestimi člani trenerskega štaba.