Domžalčani s točko v Evropo

V državnem prvenstvu bodo jutri potekale tekme zadnjega, 36. kola.

Objavljeno
25. maj 2013 11.29
Nogomet Koper in Olimpija v Kopru 22. maja 2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Z nedeljskimi tekmami zadnjega 36. kola bo znan končni vrstni red v 1. SNL, ne pa deseterica najboljših nogometnih prvoligašev v prihodnji sezoni in kdo bo izpadel v 2. SNL. Pari so: Maribor – Aluminij, Olimpija – Triglav, Mura – Domžale, Celje – Luka Koper in Gorica – Rudar (vsi ob 17.30).

V zadnjem dejanju pred dodatnimi kvalifikacijami bosta v ospredju dve prizorišči – v Murski Soboti in Celju. Neznanka pa je vendarle samo ena, kdo bo tretji? Zdajšnji položaj na lestvici daje v boju za 3. mesto prednost Domžalam pred Luko Koper (57:54). Toda možnosti za še en preobrat, potem ko so Koprčani po sijajnem nizu prehiteli Domžalčane, nato pa po dveh zaporednih porazih spet padli na 4. mesto, so še odprte. Sobočani so v silovitem jurišu in s solidnimi igrami ujeli deveto mesto in dodatne kvalifikacije za obstanek, v katerih se bodo pomerili z drugouvrščeno ekipo v 2. SNL (prva tekma bo 1. junija, povratna pa 5. junija). Domžalčani so izkoristili slabosti tekmecev, kot denimo spore v goriškem moštvu.

»Ne bo se podrl svet, če ne bomo ujeli Evrope,« je nenadoma »obrnil ploščo« glavni mecen Luke Koper Ante Guberac. Ni se veliko zmotil glede na to, da lahko zgodnji evropski nastop prinese več slabega kot dobrega, kar v koprskem taboru po neprijetni izkušnji izpred dveh let zelo dobro vedo. Dvoboj s kazahstanskim moštvom Karagandi in slovo v prvem predkolu je povzročil več gorja.

Če bi Koper v Areni Petrol, kjer so Celjani že z mislimi pri pokalnem finalu, ki bo v sredo na Bonifiki, zmagal, bo tretje mesto prineslo le poln izkupiček Mure proti Domžalam. V medsebojnem dvoboju imajo Koprčani namreč boljši izkupiček – 1:0, 1:2, 1:1, 3:0. Jasno je, da bo svojo zgodbo na koprski klopi zaključil tudi italijanski trener Rodolfo Vanoli, medtem ko usoda Mure zaradi velikih dolgov in neznane prihodnosti ne bo rešena niti z zmago v dodatnih kvalifikacijah.

Vse kaže, da je odločena tudi prestižna bitka za naslov najboljšega strelca. Mariborski kapetan Marcos Tavares je za gol (16:15) pred Dejanom Žigonom in Nikolo Nikezićem. Goriški napadalec je zaradi spora s klubom v zvezi s pogodbo izpustil že tekmo z Domžalami, Olimpijin Črnogorec ima težave s poškodovanim gležnjem. Četudi bi si oba prizadevala ogroziti Brazilčevo zmagoslavje, pa ima Tavares proti zadnjemu Aluminiju še vedno dovolj časa, volje in moštvene pomoči, da bi dopolnil zbirko mariborskih zmag v sezoni 2012/13. Štajerci so sicer po zaslugi Agima Ibraimija bogatejši še za naziv najboljšega igralca po izboru članov sindikata (SPINS).