Domžale grozile 70 minut, Maribor zadnjih 20

Derbi 5. kola 1. SNL se je razpletel brez zmagovalca in brez golov. V Celju je Triglav ujel svojo četrto točko v 86. minuti.

Objavljeno
12. avgust 2017 01.59
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Najprej z žvižgi s tribun za sodniško ekipo, nato pa z glasnimi vzkliki liga prvakov so mariborski navijači v Ljudskem vrtu postavili piko na i sinočnjega razgibanega derbija med državnim in pokalnim prvakom. Maribor je trpel dobro uro, reševal ga je vratar Jasmin Handanović, zadnjih 20 minut pa je bil prepričljivo boljši. Končni razplet je bil vendarle pravičen. 

Glavni preizkus za Evropo in derbi SNL še ni predramil štajerskih dopustnikov, toda tudi dobrih 4000 vijoličnih duš v Ljudskem vrtu je imelo kaj videti. Še posebej v prvem polčasu, v prvih pol ure, ko sta obe moštvi nizali priložnosti in grešili. Prvič po vrnitvi pod Kalvarijo je od prve minute igral tudi Martin Milec. 

Najboljši Mariborčan je bil zimzeleni Jasmin Handanović, ki je ukradel šov Goričanu v domžalski zasedbi Amedeju Vetrihu. Vijolični Ljubljančan je bravurozno ubranil Vetrihova strela z roba kazenskega prostora. Domači nesrečnež je bil Damjan Bohar, dvakrat je bil iz oči z gostujočim vratarjem Dejanom Milićem in bil obakrat sila nespreten. Všečno in dinamično tekmo je v 20. minuti s sporno (ne)odločitvijo zabelil še glavni sodnik Dragoslav Perić. V kazenskem prostoru sta trčila Marko Šuler in Senijad Ibričić, sodniška piščalka pa je ostala tiho. Dišalo pa je po Šulerjevem prekršku, ker je s pomikom v desno stopil v Ibričićevo smer gibanja.

Darko Milanič in Simon Rožman nista izbrala najmočnejših enajsteric, a vseeno dovolj močni, da zaradi preračunljivosti pred evropskima preizkušnjama naslednjega tedna nista odvzela preveč kakovosti. Tudi na klopi sta imela močna orožja, hitrejši in bolj »nadležni« pa so bili gostje. Dobro uro so bili vijolični v precejšnji težavah, Lovro Bizjak in Gaber Dobrovoljc sta Handanovića še bolj utrdila v vlogi junaka.

Mariborčani so lažje zadihali, ko je gostom pošla sapa, od 70. minute naprej. To so začutili tudi navijači, ki so se spremenili v 12. domačega igralca in pognali kri v igralcih. Mitja Viler je v 73. minuti s strelom po tleh zatresel domžalsko desno vratnico in napovedal razburljivo končnico. V njej so ritem igre v glavnem narekovali Mariborčani. Domžalčani so napadalni presing pomaknili 20 m nazaj in upali, da se valovi mariborskih napadov ne bodo končali pogubno zanje. Niso se. Zadnja slovenska Evropejca se bosta lahko brez slabe volje pripravila za prvi tekmi kvalifikacij za ligo prvakov in evropsko ligo. Maribor bo v sredo gostoval v Izraelu pri Hapoelu, Domžale pa bodo v četrtek v Stožicah gostile Marseille.

Celjani ob točki v 86. minuti

Kranjski veteran Dejan Robnik je bil v 86. minuti najspretnejši pred vrati Matjaža Rozmana in s petih metrov Celju izmaknil dve točki. Zasluženo, čeprav so gostitelji po golu Elvedina Džinića v 66. minuti imeli v žepu tri točke. Kranjski osmoljenec je bil Matej Poplatnik. V minuli sezoni najboljši strelec 2. SNL je imel v prvem polčasu vodstvo »na glavi in na nogi«. Ker ni zabil, kar bi moral, so Kranjčani trpeli in trepetali do konca, četudi v igri niso bili prav nič slabši. Na koncu so še četrtič igrali neodločeno.

Maribor 5 4 1 0 13

Olimpija 4 3 1 0 10

Domžale 5 2 2 1 8

Krško 4 2 1 1 7

Rudar 4 2 0 2 6

Celje 5 1 2 2 5

Triglav 5 0 4 1 4

Aluminij 4 1 1 2 4

Gorica 4 0 1 3 1

Ankaran Hrv. 4 0 1 3 1