Domžale igrajo za Olimpijo, Rudar pa za Maribor

1. SNL: Danes tri tekme 14. kola vključno z derbijem v Domžalah (20.20), jutri še drugi derbi kola v Velenju.

Objavljeno
28. oktober 2017 01.40
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Vikend za sladokusce! Danes četrte Domžale proti drugemu Mariboru, jutri tretji Rudar proti prvi Olimpiji. To sta vrhunca 14. kola 1. SNL. Danes bosta še tekmi v Dravogradu in Kranju, jutri pa v Kidričevem.

Gorazd Nejedly

Dravograd: Ankaran Hrvatini – Krško (sobota, sodnik Rade Obrenović, 13): Za Primorce je vsaka tekma za biti ali ne biti, s tem, da gostijo Posavce v morda idealnem obdobju. Krčani so prepričljivo izgubili zadnji dve tekmi, v zadnjih petih pa imajo enak izkupiček kot Ankarančani – 4 točke. Manj sape, manjša kriza ali pa je tudi predsedniška menjave pustila posledice? Trenerji z bogatimi igralskimi izkušnjami, kot je Stipe Balajić, najbolje vedo, kako lahko stvari uidejo iz rok, če ni reda na vrhu!

Kranj: Triglav – Celje (Matej Jug, 15): Pozitivnega šoka po menjavi trenerja je pri Triglavu konec. Če ga še ni, potem bodo Celjani, ki z menjavo trenerjev še niso izkusil blagodejnih učinkov, z Gorenjske odšli brez točk(e). Kaže pa, da so se v klubu »Z'dežele« že sprijaznili z nevidno vlogo v ligi in ima trener Dušan Kosić selektorsko vlogo, da še pomladi moštvo. Nekaj fantov – ob Janezu Pišku so še Luka Šušnjara, Amadej Brecl, Metod Jurhar ... – je že pokazalo, da so vredni zaupanja.

Domžale: Domžale – Maribor (Nejc Kajtazović, 20.20): Domžalčani kipijo od moči in hrepenijo po tem, da premagajo Mariborčane. Pripravili bi jim nadvse mučno popotnico za pot v Liverpool in jim hkrati dali vedeti, da je nanje še treba računati tudi v prvenstvu. Kakšne so možnosti za še eno bolečo zaušnico za Maribor? Forma prvakov ni bleščeča, Domžale so najbolj okrepljeno in nabrušeno moštvo v SNL. Toda drugo od treh tekmovalnih front v sezoni je končalo že pred dobrim mesecem dni in je samo proti enemu od treh največjih tekmecev v ligi, Gorici, zadelo. In to štirikrat! Ostala je samo še prvenstvena fronta, a še ta le za nagajanje Mariboru in Olimpiji, medtem ko naj bi bilo tretje mesto za z naskokom tretje najbogatejše moštvo v SNL formalnost. Domžale vsekakor imajo potencial, da pokvarijo vzdušje v mariborskem taboru pred letom na Otok, ampak izziv za trenerja Simona Rožmana ni le zmaga, marveč pot do zmage, s katero bi zasenčil pragmatika Darka Milaniča. Ta napoveduje, da Maribor ne bo igral »bunkerja«, kar pa ne pomeni, da slovenski prvak ni obrambna ekipa. V Evropi ni bolj obrambnega prvaka, kot je Maribor. Sad tega je bila uvrstitev v ligo prvakov. Če bo Maribor v naslednjem mesecu in pol ohranil (igral bo 13 tekem) le dve ali tri točke zaostanka za Olimpijo, bo na počitnice lahko odšel brez skrbi.

Velenje: Rudar – Olimpija (nedelja, Andrej Žnidaršič, 16.50): Ob jezeru je domači trener Marijan Pušnik že pripravil minsko polje za Ljubljančane. Kakšen učinek bo imelo, bo odvisno tudi od zeleno-belih, ki so morda najbolj ranljivi v tej sezoni. V Velenje bodo dopotovali le z enim napadalcem, ki pa je že nekaj časa krepko oddaljen od tega naziva – Leonom Benkom. Hrvaški veteran bi se lahko že oddolžil za visoko plačo s kakšnim golom in še bolj osrečil rojaka na klopi in kar spretnega krmarja Igorja Bišćana. Toda najprej bo moral Bišćan razrešiti, kako ustaviti silno moč Johna Maryja. Če je na začetku sezone še kdo dvomil o Kameruncu, je zdaj več kot očitno, da je brez konkurence najboljši napadalec v ligi. Olimpijin odgovor je lahko Alves, najustvarjalnejši igralec v SNL.

Kidričevo: Aluminij – Gorica (Alen Borošak, 18.45): Pa ravno zdaj, si govorijo v domačem taboru, v gostujočem pa – ob pravem času. Komaj so v Celju končali niz štirih tekem brez zmage in zadihali, se bodo Kidričani soočili z najbolj nehvaležnim tekmecem v SNL. Od devetih medsebojnih dvobojev so zmagali le na prvem, 12. avgusta 2012. Izgubili so jih kar sedem.