Domžale neprepričljive, Gorico lahko reši le še čudež

V 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo solidna zmaga Domžal in visok poraz Gorice.

Objavljeno
01. julij 2016 16.47
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Prvi del poglavja slovenskih klubov v evropski ligi se je razpletel s polovičnim izkupičkom in ne posebej všečnim vtisom. V 1. kolu kvalifikacij so Domžale s 3:1 premagale andorskega tekmeca Lusitanos, Gorica je z 0:3 izgubila z izraelskim moštvom Maccabi Tel Aviv. Povratni tekmi bosta 7. julija v Andori in v Novi Gorici.

Po vsega petih minutah domžalskega dvoboja je bila bera slovenskega dvojca že na meji popolnega poloma. Lusitanos je namreč presenetil Domžalčane in prvi zatresel mrežo, medtem ko so Goričani, ki so tekmo v Netanyi začeli 45 minut prej, ob odmoru že zaostajali z 0:2.

Možnosti, da bi Goričani proti 21-kratnem prvaku Izraela in lanskemu udeležencu lige prvakov lahko kaj spremenili na bolje, so bile domala nične, pa čeprav so v prvem polčasu pustili veliko boljši vtis, kot je kazal rezultat. Drugi polčas z manj ritma ni prinesel zasuka, dokaj izenačeno igro in še tretji gol gostiteljev, pri katerih so vajeti igre držali v nogah tujci – asistent Bošnjak Haris Medunjanin, dvakratni strelec Nigerijec Nosa Igiebor in še drugi strelec Portugalec Orlando Sa. Četrti gol je preprečil Gregor Sorčan, toda kljub temu so goriške možnosti za napredovanje enake čudežu.

Zasuk po uvodni hladni prhi

Lusitanos je v Domžalah srečno zadel. Po prostem strelu s 35 m se je žoga odbila do Luizaa, ki je s 13 m zadel spodnji desni kot vratarja Adnana Golubovića. Vodstvo avtsajderjev s Pirenejev ni trajalo dolgo, sledilo je izenačenje Gabra Dobrovoljca z enega metra. Tekma se je po zaslugi preveč opogumljenih gostov, ki so po vodstvu še kar drzno napadali Domžalčane, spremenila v igro na ena vrata. Toda ta računica jim ni prinesla nič lepega, le tri prejete gole. Lahko pa bi gostitelji v prvem polčasu do vrha napolnili mrežo gostov, ki so ob odmoru dojeli, da sreče ne kaže izzivati in so se zato ves drugi polčas pametno branili. Enkrat pa je Golubović preprečil najhujše.

»Glede na prvi nesrečni gol sem bil z odzivom vsekakor zadovoljen. Odgovorili smo z dinamično igro in s številnimi priložnostmi. Dva gola smo zabili iz prekinitev in izkoristili napako gostov, ki so po vodstvu poskušali več, kot so sposobni. Prvi polčas me je razveselil, drugi zagotovo ne. Naš ritem igre je močno upadel, priigrali smo si eno samo priložnost, gostom pa dopustili, da so se na trenutke preveč približali našim vratom. Posledica slabše igre v drugih 45 minutah je bila, da smo bili slabo postavljeni v zvezni vrsti, veliko je bilo tudi tehničnih napak. Če jih je preveč, potem igra ne deluje,« je komentiral dvoboj trener Domžal Luka Elsner in se dotaknil neprepričljivosti Domžal v Evropi. »Evropska raven je nekaj drugega kot domače prvenstvo, tudi manjši klubi te lahko kaznujejo. Spremeniti moramo miselnost.«

Mariborčan v domžalskem dresu Matic Črnic ni bil preveč zaskrbljen s »prenizko« zmago in je povedal: »Najpomembnejša je zmaga. Brez skrbi gremo lahko v Andoro, saj smo imeli vse pod nadzorom. Videti je bilo, da smo boljše moštvo.« G. N.