Domžale za stik z bundesligo, Goričani doma na vse ali nič

Boj za evropsko ligo: Večera v Domžalah (20) in Novi Gorici (20.45) za kakovostni izpit slovenskega prvenstva.

Objavljeno
20. julij 2017 00.02
jer*Gorica: Miran Srebrnič
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Domžale, Nova Gorica – Maribor je bil le prvi od treh slovenskih klubov, ki bodo v tem tednu merili svoje znanje z evropskimi tekmeci. Drevi bosta igrali povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo tudi Domžale in Gorica. Prvi bodo v Domžalah (20.00) branili prednost s prve tekme na Islandiji (2:1) pokalni prvaki, Goričani bodo na svojem štadionu (20.45) upali na presenečenje, potem ko so v Atenah izgubili z 0:2.

Za Goričani je imeniten pomladanski del ligaške sezone 2016/17, tudi v poletnih izzivih niso razočarali. Zanesljivo so opravili z armenskim tekmecem, prejšnji teden so imeli v Grčiji tudi smolo – izključitev štoperja Tineta Kavčiča in nepriznani gol Osujija sta opravila svoje, Panionios je zmagal z 2:0.

»Ni smiselno ugibati, koliko lažje bi nam bilo, če bi nam sodnik priznal gol. Toda v nogometu smo videli že večje preobrate, kot bi bil ta. Poskušali bomo premagati Grke in do konca verjeti v uspeh,« je napovedal goriški trener Miran Srebrnič. Goričani bodo morali storiti manj napak v obrambi, v kateri bodo igrali brez Kavčiča, saj premorejo Atenčani več odličnih napadalcev. Prav vsi Goričani bodo morali dihati za skupen cilj, tudi nogometaši, ki so morda z nogo in pol v kakšnem drugem kolektivu. Ni skrivnost, da nekatere »vrtnice« cvetijo posebej lepo, kot zadnja se je denimo za 22-letnega Rifeta Kapića postavila v vrsto Genoa ...

Srebrnič je doslej uspešno krotil svoje fante, tudi pred dvobojem s Panioniosom je opravil uradni trening že v torek, da bi imeli igralci na voljo daljše obdobje za zbrano pripravo na atenski klub. »Ni še konec, četudi drži, da bomo lovili dva gola zaostanka in bomo morda igrali bolj tvegano. Čim prej želimo zabiti gol, potem bi lahko prišli na svoj račun tudi navijači,« si je zaželel 22-letni zvezni igralec Rok Grudina. Morebitna enajsterica Gorice: Sorčan; Celcer, Gregorič, Jogan, Škarabot; Kolenc, Grudina, Kapić; Osuji, Filipović, Žigon. Glavni sodnik tekme s Panioniosom bo Ukrajinec Anatolij Abdula, nagrada za boljšega pa bo preboj v 3. kolo in dvoboj z boljšim iz para Maccabi Tel Aviv/Reykjavik (3:1).

Fantje naj uživajo v igri

Če Goričani ne bi hitro zabili (prvega) gola, bodo morali v nadaljevanju kreniti na vse ali nič. Drugačna filozofija krasi v pripravi na tekmo z Islandci slovenske pokalne prvake Domžalčane. Ne le zato, ker že vedo, da jih v 3. kolu čaka Freiburg, 7. klub minule sezone nemškega prvenstva. Vstopnico za stik z bundesligo bodo lovili po zmagi na prvi tekmi (2:1), s katero bodo krenili v drevišnji dvoboj v vlogi favorita.

»Razmišljamo le o Valurju, ne pogledujemo naprej proti Evropi ali 1. SNL. Pričakujemo zahtevno tekmo in naše napredovanje v 3. kolo,« je zatrdil domžalski branilec Gaber Dobrovoljc, ki ga čaka veliko dela. Islandci pač igrajo nogomet z dolgimi podajami na svoje napadalce, za neposreden met žoge v kazenski prostor izkoristijo tako rekoč sleherni avt. Da želijo Domžalčani v vsakem trenutku nadzorovati potek tekme, pa je potrdil tudi trener Simon Rožman. »Podrobnosti ne bom razkrival, saj so se tekmeci pred prvo tekmo na nas očitno dobro pripravili. Naredili smo eno spremembo znotraj dela igre, ki nam je povzročala težave na Islandiji. Želim le, da na igrišču prevladujemo, da fantje nadzorujejo igro in da uživajo v tekmi,« je povedal Rožman.

Morebitna enajsterica Domžal: Milić; Balkovec, Blažič, Dobrovoljc, Širok; Husmani; Matjašič, Vetrih, Repas, Bizjak; Firer. Tekmo z Valurjem iz Reykjavika bo nadzoroval makedonski sodnik Dimitar Mečkarovski.