Domžalski orkan zatresel londonske temelje

V Aberdeenu je Maribor trpel, toda dosegel gol (1:1), s katerim ima na stežaj odprta vrata 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo.

Objavljeno
29. julij 2016 18.49
Nogometaš Domžal Matic Črnic in Michail Antonio, West Ham na tekmi tretjega kroga kvalifikacij evropske lige, med Domžalami in West Ham Unitedom. Ljubljana, Slovenija 28.julija 2016. [nogomet,nogometaši,NK Domžale,West Ham United,Črnic
Aljaž Vrabec, Gorazd Nejedly
Aljaž Vrabec, Gorazd Nejedly
Ljubljana – Po sijajni moštveni izvedbi in izbruhu Matica Črnica so se delnice Domžal v prvi tekmi 3. kola kvalifikacij za evropsko ligo z West Ham (2:1) krepko dvignile. Revijalni dvoboj se je spremenil v tekmovalnega, ki bi lahko dobil senzcionalnega zmagovalca v četrtek v povratnem na Olimpijskem štadionu.

Nikakor domžalski podvig v Evropi ni bil prvi. Poleg svežega zmagoslavja proti West Hamu imajo v svoji zbirki že zmago z 1:0 proti Stuttgartu izpred enajstih let, kar sta dva prestižna skalpa, o katerih lahko denimo novodobna Olimpija le sanja. Naslednja naloga je, da Domžale dobljeno bitko nadgradijo v zmagoslavje v vojni. A za to bo čas prihodnji teden na Olimpijskem štadionu.

Skupna točka obeh domžalskih zmag je Luka Elsner. Leta 2005 je bil še nogometaš (proti Stuttgartu je bil izključen), zdaj je trener. Vidno zadovoljen je izpostavil, da so proti West Hamu odločale malenkosti. Ena od teh je bil turški sodnik Mete Kalkavan s svojim milim kriterijem. Pustil je odprto igro, zato so si Domžalčani lahko privoščili oster pristop, kar bi se občutno spremenilo, če bi sodnik rumen(e) karton(e) pokazal takoj pri prvih prekrških. Toliko bolj je to prišlo do izraza proti West Hamu, ki je sredi priprav in ostrih dvobojev še ni vajen.

Ampak Domžalčani so bili pripravljani, da so vzeli ponujeno. Tekmeca se niso ustrašili, napadli so ga od prve minute, ali kot je rekel Elsner: »Igrali smo kot moštva v angleški ligi. Če bi se samo branili, bi bilo samo vprašanje časa, kdaj bi prijeli gol.« Da je sodnik pokazal malo rumenih kartonov, so ga prisilili tudi Domžalčani s svojo moštveno ostro igro. Kajti če ima agresiven pristop celotna zasedba in enak ritem drži vseh 90 minut, bo sodnik gotovo pokazal manj rumenih kartonov, kot če med tekmo z ostrino izstopa le nekaj posredovanj.

Kljub temu največji domžalski junak ni bil noben silak, ampak Črnic, igralec s potezo več. Očitno je navajen na izzivanja, saj pri enajstmetrovki ni nasedel na drezanje gostujočega vratarja Adriana. »Dražil me je, da je spolzko in da lahko padem. A ko sem dal gol, sem stekel mimo njega in mu rekel, da je očitno bolj spolzko njemu,« je bil nasmejan Črnic. »Vseeno so bili nogometaši West Hama zelo spoštljivi. Prav nič niso bili vzvišeni. Pošteno so nam čestitali za zmago.«

Črnic je zagotovil, da je bila to najboljša domžalska predstava, od kar je v klubu. »Izpolnili smo vse trenerjeve naloge. Nismo se bali. Vedno moraš verjeti, četudi igraš proti Barceloni, drugače nima pomena, da sploh prideš na igrišče,« je skoraj pol ure na novinarska vprašanja odgovarjal Črnic. Toda to je znak, da je najboljši nogometaš Domžal. Namigovanja o prestopu v boljši klub je pospremil s kratkim odgovorom: »Jaz lahko le pokažem, kar znam. Ostalo je v rokah drugih ljudi.«

Še četrtič brez poraza

Maribor je na Škotskem »preživel«, četrtič zapored ni izgubil in povrhu zabil vsaj gol. Obleganje Aberdeena je bilo silovito, toda pričakovano. »Pričakovali smo visok ritem igre od prve minute. V trenutkih, ko smo imeli dobro posest, smo bili odlični, ko tega ni bilo, smo imeli težave z vtekanji, dolgimi podajami. Opravka smo imel s specifičnim tekmecem. Tekma je bila zahtevna, z veliko preskoka, enostavnih podaj v kazenski prostor. Aberdeen je brez kombinatorike iskal pot do naših vrat in fantje so se dobro znašli v teh razmerah. V celoti smo dobro preživeli to tekmo. Pred koncem smo dobili gol, a je bilo v takšni igri težko zdržati brez napake,« so bili škotski vtisi mariborskega trenerja Darka Milaniča.

Vijolični so svojo prvo nalogo odlično opravili in si z golom pred četrtkovo povratno tekmo priigrali veliko prednost.

»To pomeni, da moramo to zgodbo, ki je bila do sedaj na Škotskem tako uspešna, nadgraditi v Ljudskem vrtu,« je povedal Milanič.

V bojeviti in srčni predstavi celotnega moštva velja izpostaviti strelca Milivoja Novakovića in predvsem zimzelenega vratarja Jasmina Handanovića. Na Škotskem je vselej blestel. »Znova se je izkazal in potrdil, da so na Škotskem tradicionalno njegovi tereni,« je še dopolnil Milanič.